​Sabadell acull una mostra amb el testimoni de l'alpinisme català

L’Espai Cultura reuneix material utilitzat en les diverses expedicions | L’objectiu és que sigui itinerant per diverses localitats catalanes i de l’estranger

Material de la mostra alpinista
Material de la mostra alpinista | Albert Segura
05 de setembre del 2017
Actualitzat el 17 de setembre a les 11:46h
L’Espai Cultura de Sabadell ha obert les portes de la mostra A punt i amunt, una exposició que reuneix el testimoni de l’alpinisme català a través de diversos materials utilitzats en les expedicions dutes a terme fins el dia d'avui. Es tracta d’una iniciativa que es pot veure a la Sala 2 de l’espai de la Fundació Sabadell 1859, i que estarà oberta fins el 4 de febrer.

Des de 1974 el Servei General d’Informació de Muntanya (SGIM) ha anat recollint i conservant objectes i informació, una recopilació que s’intensifica al 2004 després d’una expedició catalana que corona el K2. “Allà va morir un company, en Manel de la Mata, per mort sobrevinguda, i quan van tornar, la tenda la van retornar al comercial que els va cedir el material, el responsable ens va dir que li sabia greu llançar-la, que si ens el volíem quedar nosaltres”, assenyala el president del SGIM, Carles Capellas.
 

Material de la mostra alpinista. Foto: Albert Segura


Més endavant van reunir el primer vestit que va dur un català en coronar l’Everest, i per això van prendre consciència de la necessitat de conservar el material. “Hi ha tota una generació d’excursionistes de postguerra que es forjaven els piulets a mà, aquest material tan primitiu que s’utilitzava als anys 30”, afegeix, motiu pel qual van recollir els materials que han pogut recuperar amb els anys.

Al 2013, a més, el Club Alpí Italià va celebrar els 150 anys d’existència, i van fer una trobada de museus alpins. Va ser llavors quan els van contactar per si tenien interès en participar amb el material català donada la gran col·lecció que tenien. La trobada, feta a Torí, on hi ha la seu del Museu Nacional de Muntanya Italià, va ser la primera reunió internacional en què hi prenien part oficialment, fins que al 2015 signaren la constitució de l’ens de l’International Mountain Museum Aliance, com a participants.
 

Material de la mostra alpinista. Foto: Albert Segura


“Aquesta exposició podria ser el germen del futur museu o centre dedicat a l’alpinisme a Catalunya”, destaca Delícia Burset, directora de l’Espai Cultura. Tot i que el museu l’ha de fer l’administració, el SGIM es compromet a fer el magatzem del museu, motiu pel qual ja compten amb el material necessari per llançar el museu i la presència internacional.

Una mostra en cau catalana

“L’exposició no és una crònica alpina ni una selecció del millor que han fet els alpinistes catalans, sinó que ensenya el material utilitzat”, destaca Capellas. Amb això també s’ha fet una tria fotogràfica, i només està reflectit en clau catalana. “L’alpinisme català és la referència de l’alpinisme espanyol, les expedicions són primeres ascensions catalanes, que al mateix temps ho són espanyoles, i en alguns cops absolutes, de cims verges”, afegeix.

En total es reuneixen més de 200 objectes de 28 expedicions, amb 11 plafons, 16 maniquins, 14 de cos sencer i 2 de bustos, i 14 vitrines amb objectes diferents. Amb tot, s’obvia fer referència als alpinismes catalans que han perdut la vida en ascensions per evitar el morbo, tot i la presència de la tenda de Manel de la Mata, una motxilla de l’allau que atrapa en Pere Aymerich i l’Enric Font en plena ascensió, la motxilla de l’alpinista Jordi Mates, o un record a Quico Dalmases.

També es reuneixen materials com una de les primeres càmeres hiperbàriques que hi va haver a Catalunya i altres estris mèdics usats en el món de l’alpinisme català.
 

Material de la mostra alpinista. Foto: Albert Segura