Residus

El Vallès Occidental és la comarca que genera més residus industrials

Els residus de la indústria catalana minven tot i la revifalla econòmica

El 78% dels residus generats pel sector productiu a tot Catalunya són valoritzats

| 17/08/2017 a les 12:29h
Especial: Vallès Occidental
Arxivat a: Societat, crisi econòmica, Agència Catalana de Residus, residus, indústria
El Vallès Occidental és la comarca catalana que genera més residus industrials, segons les dades de les empreses inscrites al Registre de Productors de Residus Industrials, que estan obligades a presentar anualment la declaració d'aquells generats l'any anterior. Concretament, les companyies que operen al Vallès Occidental produeixen el 23,7% del total de residus de la indústria catalana. Aquest percentatge s'explica per l'elevada industrialització de la comarca. De fet, és la zona de Catalunya que, amb 2.162, acumula més empreses. 

La següent comarca en generació de residus, ja lluny, és el Baix Llobregat amb un 10,3%. Completen els primers llocs de la llista el Vallès Oriental amb un 9% i el Barcelonès amb un 5,7%.
 

Residus industrials per comarques. Foto: ACR.


Durant l'any 2016 a Catalunya la indústria catalana ha declarat 3,5 milions de tones de residus industrials. D’acord amb les 12.441 empreses que l’han presentada, el nombre de tones acumulades és sensiblement inferior al de l’any anterior, tot i que la tendència és d’una certa estabilitat des de 2012. Des de l’inici de la crisi l’any 2007, els residus industrials declarats han experimentat un descens de l’ordre del 35%.​

Els residus industrial i el producte interior brut (PIB). Foto: ACR.

 

Aquest descens en la generació de residus es produeix tot i que el PIB creix de manera sostinguda des del 2013. L’aplicació a la indústria catalana de les millors tecnologies disponibles, tal com marquen les directrius europees, explica aquest increment de l’eficiència.
 

 

Residus industrials per activitats. Foto: ACR.
 

L’activitat industrial que produeix més residus és l’agroalimentària (25%), seguida del sector metal·lúrgic (22%) i la indústria química (18%) i del paper (11%). El 12,8% són catalogats com a perillosos i provenen principalment del sector químic i farmacèutic (64%), seguit del metal·lúrgic (17%). El 87,2% restant, registrats com a no perillosos, provenen principalment del sector agroalimentari (28%), la metal·lúrgia (23%) i la indústria paperera (12%).
 

 

Residus industrials per demarcacions. Foto: ACR.


La demarcació de Barcelona és la que més residus industrials genera, gairebé dos milers de tones, el 55,7% del total. La de Tarragona és la que més residus especials genera en funció de la seva pròpia producció.

La valorització
 
La principal via de gestió dels residus industrials és la valorització (78%), tenint en compte tant la valorització en origen com la seva gestió com a subproductes, la valorització material externa i l’energètica. El paper de la indústria en l’àmbit del reciclatge és d’un abast molt ampli i té múltiples perspectives, des de la introducció de criteris ambientals en el disseny dels productes i fins a la seva producció i al posterior tractament. La indústria, a més, és un dels actors principals en l’establiment d’aquelles sinergies que permeten impulsar la demanda de matèries i productes recuperats i així consolidar els mercats d’aquestes matèries.
 
Les activitats industrials que valoritzen més residus són el sector agroalimentari (28%); el metal·lúrgic (26%); el sector químic (12%); la fabricació de maquinària i equips informàtics (11%) i la indústria paperera (11%).

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Agents de la Guàrdia Civil a les portes del domicili de l'exregidor | Juanma Peláez
01/01/1970
Aquest dijous al migdia han quedat en llibertat quatre més i en total n'hi ha set
01/01/1970
Ha participat en l’acte central pel referèndum d’Universitats per la República a la UAB, amb d'altres personalitats de la política | El municipalisme també ha reivindicat el seu paper en aquest procés
Concentració pel referèndum a Sabadell | Albert Segura
01/01/1970
6.000 persones han assistit a l'acte de rebuig a la macrooperació de la Guàrdia Civil que ha colpejat les estructures del govern i l'organització del referèndum | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha pronunciat un discurs al costat de l'ANC i Sabadell per la Independència