La cultura popular i tradicional tornarà a ser protagonista a la Festa de Sant Roc de Rubí

La celebració, que tindrà lloc de l'1 al 4 de setembre, incorpora com a novetats visites guiades el rellotge del campanar de Sant Pere i la 1a Fira del Vermut

Els Versots tornaran a ser un dels moments més esperats de la festa
Els Versots tornaran a ser un dels moments més esperats de la festa | Localpres
Redacció
11 d'agost del 2017
De l’1 al 4 de setembre, Rubí celebrarà una nova edició de la Festa Major Petita de Sant Roc. L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Rubí i la Taula de Cultura Popular i Tradicional, inclourà totes les activitats ja clàssiques però també algunes novetats destacades, com ara visites guiades al rellotge del campanar de l’església de Sant Pere i la 1a Fira del Vermut.

El programa d’actes arrencarà el divendres 1 de setembre al Celler amb la plantada de la 6a Trobada de bèsties de foc (20 h) i La retrobada després de l’estiu (20.30 h). A les 21 h, està previst que s’iniciï el recorregut de les bèsties de foc per diversos carrers de la ciutat amb final a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc un sopar d’entrepans a càrrec de l’AE Guspira (22 h), el concert de Pubilles Ninja (22 h) i la 17a Xerricada Popular de Sant Roc.

La plaça del Doctor Guardiet serà protagonista gairebé absoluta de la festa. Durant tot el cap de setmana del 2 i 3 de setembre, s’hi podrà gaudir de la Fira de productes d’arrel tradicional catalana i de la nova Fira del Vermut, així com dels tallers de les entitats de cultura popular i tradicional (dissabte a partir de les 11 h) i de diversos jocs per a tota la família, entre els quals destaca un any més la cucanya de la plaça Nova de Barcelona (dissabte a les 17.30 h, i diumenge a les 10.30 i les 17.30 h).

Dissabte, aquest mateix emplaçament també acollirà un vermut popular amb acompanyament musical (13 h), un ball d’animació (18.15 h) i algunes de les activitats més tradicionals de la festa, com són la missa en honor a Sant Roc a l’església de Sant Pere (19.30 h), els Tocs de festa! (19.30 h) i l’Esclat de Sant Roc! (20.30 h), els sarcàstics Versots a càrrec de les colles de diables (21 h) i l’espectacle de foc Dansa de les bruixes (21.30 h). La nit acabarà amb un sopar popular a la fresca (22 h) a càrrec de la Societat Sant Antoni Abat i un ball de nit amb l’orquestra Allioli (23.30 h). 

Diumenge caldrà despertar-se d’hora per gaudir de la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet a les 9 h i recorrerà diversos carrers del centre. A banda de les fires ja mencionades, la jornada comptarà amb la Passejada d’imatgeria local que arrencarà des de la plaça Onze de Setembre a les 11.30 h i acabarà amb una ballada a la plaça del Doctor Guardiet. A partir de les 12 h, es faran les visites guiades al rellotge del campanar de l’església, mentre que a les 12.30 h començarà l’aixecada de castells de Sant Roc, amb la participació de les colles de Rubí, Castelldefels i La Bisbal del Penedès. El matí es completarà amb un nou vermut popular amb acompanyament musical (13 h).

La tarda de diumenge tornarà a ser molt animada, amb activitats familiars a partir de les 17.30 h i la Tabalada de Sant Roc, que s’iniciarà a les 18.15 h a la plaça de Catalunya  i finalitzarà amb l’habitual Tabalada estàtica a la plaça Onze de Setembre, que ambientarà la sortida del Correfoc infantil (19.30 h). Les sardanes també seran protagonistes de la jornada a Doctor Guardiet (18.30 h), on també tindrà lloc l’habitual cantada d’havaneres (20.30 h).

Els actes de Sant Roc finalitzaran el dilluns 4 de setembre a l’Ateneu Municipal amb la inauguració de l’exposició Festes del foc als Pirineus (19 h) i la conferència posterior Les falles pirinenques, a càrrec de Xavier Farré, historiador i expert en el món fallaire.

Inscripcions i tiquets

Les persones que vulguin concursar a la 17a Xerricada Popular de Sant Roc s’hi podran inscriure fins al mateix dia una hora abans de l’activitat a la plaça del Doctor Guardiet, i a l’Ateneu Municipal del 28 al 31 d’agost de 10 a 14 h.

Pel que fa als tiquets del sopar popular a la fresca del 2 de setembre, es podran adquirir al preu de 5 € a l’Ateneu del 28 al 31 d’agost de 10 a 14 h, o el mateix dia de l’activitat a la mostra d’entitats.

També cal inscriure’s prèviament per a les visites al rellotge del campanar enviant un correu electrònic a ateneu@ajrubi.cat o bé trucant al 93 588 74 73, del 28 al 31 d’agost de 10 a 14 h. Cal tenir en compte que aquesta activitat no és recomanada per a menors de sis anys ni persones amb mobilitat reduïda.

D’altra banda, els veïns, veïnes i comerciants que vulguin protegir les seves llars o locals durant la Trobada de bèsties de foc i el Correfoc infantil podran recollir els corresponents cartrons els dies 30 i 31 d’agost de 16 a 20 h al vestíbul de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.