​El passat policial de Sabadell, en forma de museu

Can Marcet acull una mostra on es recullen milers d’objectes vinculats amb el cos de la ciutat | El darrer semàfor penjant de la ciutat, les primeres motos o plaques de totes les èpoques, entre les principals joies

El museu de la Policia Municipal de Sabadell
El museu de la Policia Municipal de Sabadell | Juanma Peláez
07 d'agost del 2017
Actualitzat el 20 d'agost a les 23:29h
La seu de la Policia Municipal de Sabadell acull una joia que pocs ubiquen. Darrera del taulell d’atenció al ciutadà, un passadís condueix fins el Museu de la Policia Municipal, un espai que reuneix objectes vinculats amb el cos, des de l’època en què els primers serenos feien tasques de vigilància fins el dia d’avui. Plaques de l’època franquista, fotografies de la prefactura existent als baixos de l’Ajuntament, armes i carnets, tot plegat en un espai amagat, no suficient digne per la importància que té per a la ciutat.
 

El museu de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


La idea va néixer al 1997, quan un dels agents va plantejar la possibilitat de reunir objectes del passat del cos. Poc a poc, entre diversos companys i excompanys, van reunir els primers objectes, i la mostra, incipient, va començar a prendre forma. Una de les primeres peces era un vestit de Guàrdia Urbà de color marró, una raresa. 
 

El museu de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


De fet, existeix una diferència entre la Guàrdia Urbana i la Policia Municipal: la primera s’encarregava de regular en els seus orígens l’encreuament on es trobaven els carruatges, mentre que la segona s’encarregava de la seguretat ciutadana. La mostra ensenya altres elements, com el bastó de l’Alcalde de Barri, que s’utilitzava a les dècades de 1940 i 1950, i que s’utilitzava picant a terra tres cops perquè la gent sabés que era a la zona. Ell era qui tenia la clau de tots els blocs, que es tancaven a la nit per evitar que ningú no autoritzat hi entrés.
 

El museu de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Entre els documents que reuneix la mostra hi ha la memòria de Francesc Valls i Jové. un guàrdia que durant la Guerra Civil s’encarregava de donar de menjar a uns 1.300 infants de Sabadell. Ell es trobava a l’Ajuntament, i tot i les ordres que hauria rebut, va optar per no fer distincions depenent del bàndol en què es trobaven els seus pares. Tots els nenes eren iguals.
 

El museu de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


També s’hi mostren motos de les diferents etapes del cos i el primer casc de motorista que va dur la policia a la ciutat, conegut com el medio huevo, de 1959. Els més veterans, a més, recordaran el semàfor que penjava a la cruïlla entre la carretera de Barcelona i el carrer Sant Cugat. Aquesta peça, que va regular el trànsit entre 1956 i 1981, es conserva ara restaurada en aquest museu.
 

El museu de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


La mostra també reuneix fotografies històriques, com el moment en què van entrar les primeres dones al cos o la multitudinària pujada a Montserrat de maig de 2008 amb 120 motos per celebrar els 160 anys de vigilància a la ciutat.
 

Un moment de la pujada de les motos. Foto: Cedida