Maties Serracant: «No em fa por ni la meva investigació ni l'1-O»

L'alcalde manté el compromís de Sabadell amb l'organització del referèndum | Assegura que el govern està cohesionat a partir de la ratificació de l'acord i l'elaboració del nou cartipàs | Defensa que la seva condició d'investigat és una acció política que pretén entorpir la feina del govern

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, al seu despatx
Maties Serracant, alcalde de Sabadell, al seu despatx | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 23:17h
Maties Serracant (Sabadell, 1976) és des d'aquest dimarts alcalde de Sabadell. Va accedir a l'Ajuntament com a regidor de l'Entesa per Sabadell des de 2013, i al 2015 va ser nomenat candidat de la Crida per Sabadell (Entesa per Sabadell, CUP, MPS) a l'alcaldia. Des de juny d'aquell any forma part del govern municipal, i aquest juliol, en virtut de l'acord de govern amb Unitat pel Canvi, ERC i Guanyem Sabadell, ha estat investit alcalde de Sabadell. Investigat per la cessió d'un espai de Cal Balsach al col·lectiu El Tallaret, té com a reptes recosir el govern municipal i afrontar el referèndum previst per l'1 d'octubre, entre altres. N'ha parlat de tot plegat en una entrevista a NacióSabadell.

- Quin canvi suposa el relleu a Juli Fernàndez per a la ciutat?

- Els canvis en el cartipàs són el més destacat del relleu, com entomem la segona part del mandat. Hi ha noves atribucions a regidors com la Glòria Rubio, que assumeix Intervenció Comunitària, i l’emergència social té una concreció directa, hi ha una taxa encara elevada de l’atur en alguns barris una quarta part de les famílies passen pel Rebost Solidari, i això s’ha de treballar. També hem creat una regidoria específica de Serveis Municipals, per mantenir els processos de municipalització que hem engegat en la primera part del mandat. 

- A l’exalcalde Juli Fernàndez se li han atribuït competències importants com ho són Economia o Urbanisme

- Sí, els canvis no signifiquen que no estiguem contents per la feina feta per en Juli, ell assumeix Territori. Aquest divendres hem anat plegats a Espai Públic i a Urbanisme per explicar el relleu i que ara ell assumiria les responsabilitats en aquestes matèries. Cal destacar que amb ell hem compartit molts elements vinculats amb Territori en aquesta primera part del mandat.
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- I té assignades competències d’importància per la seva condició d’exalcalde?

- El cartipàs no és només un repartiment polític, sinó que es fa per les capacitats de les persones. En Juli feia un gran seguiment dels elements vinculats amb l’economia, hi té una capacitat sobradíssima, i era el millor per assumir la regidoria. A més hi ha gent que té interessos per alguns temes concrets que assumeix altres regidories. Ell té un coneixement adquirit en els últims dos anys.

- Joan Berlanga ha estat designat Portaveu del Govern. Es tracta d’una contraprestació?

- Es tracta d’un concepte de lideratge compartit, arrossega una nova voluntat d’aprofundir en aquest lideratge repartit entre les forces. Si els tinents d’alcalde creuen que l’alcalde eclipsava, s’havia de buscar una solució per equilibrar-ho. La designació del Portaveu és per visualitzar que hi ha més responsabilitats a banda de l’alcaldia.

- En les darreres setmanes les relacions entre els socis s’han tensat molt per les negociacions del relleu a l’alcaldia. Com s’intentaran resoldre?

- La negociació entre les organitzacions va arribar a un moment que es van endurir, però al final també hi vam acabar participant els portaveus, mullant-nos, però les tensions en bona part es van centrar en les organitzacions i no en el govern. La maquinària ha seguit treballant amb tota la intensitat possible, però tots necessitem vacances ara. Si no hi hagués aquesta visió compartida no ens haguéssim ratificat en l’acord, i el cartipàs indica la voluntat de seguir treballant junts. Una persona ha permès arribar a un acord per a l’alcaldia, que sóc jo, per gestionar l’equip de govern. En Juli els dos últims anys ha hagut de gestionar les quatre forces amb diferents visions complementàries, però amb un repte comú. Aquesta és una ciutat diversa, i nosaltres aquestes diferències no les veiem com una feblesa. La Crida per Sabadell, per exemple, també és un projecte divers. Quan surten unes conclusions a partir d’un debat intern, jo hi veig riquesa. Si renunciàvem a seguir treballant, era una renúncia a tot, al projecte de ciutat, a governar, que vol dir posar d’acord.
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- Quin serà el paper de l’alcalde i de Sabadell el dia 1 d’octubre?

- Ratifico el compromís amb l’acord de govern pres. Hi pot haver gent que sigui partidària del sí o de l’abstenció, hi ha qui pot tenir por, que hi hagi pressions de l’entorn… però hi ha un acord de govern sòlid. Al setembre caldrà que la Generalitat faci la feina, i nosaltres ratifiquem el compromís de l’anterior alcalde, i caldrà veure què se’m trasllada a mi per fer front al referèndum. 

- El regidor Eduard Navarro (Unitat pel Canvi) ha signat un manifest contra un referèndum no pactat, suposa un problema per al govern?

- Vam veure les seves declaracions, i les va fer com a membre d’una organització. Estic convençut que el regidor Eduard Navarro és fidel a l’acord que va firmar. Al capdavall es tracta d’una signatura en un manifest.
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- El ple de juliol ha aprovat adherir Sabadell a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública. Volen municipalitzar el servei a la ciutat?

- Ens ho plantegem fermament, però veurem en quin calendari, sempre vetllant per l’interès públic. El sistema articula mecanismes perquè ningú arribi aquí i faci una bestiesa. L’Ajuntament té un 20% de la companyia d’aigües, i hi ha decisions on som imprescindibles. Ser part de l’associació reflecteix la voluntat de treballar per l’aigua, sigui més aviat o més tard, perquè les empreses tenen els seus drets i els seus deures. Ara Smatsa o Torra estan en procés d’auditoria, una part important de les empreses no fan el que els toca, i no estem parlant de municipalitzar perquè sí. Estem parlant de serveis que les empreses no fan quan els toca fer-los, i que es queden diners públics. Cassa té un benefici fix del 12% del que cobren, i hi ha coses com aquesta que són injustes. Treballar amb els municipis que estan municipalitzant o que ja han municipalitzat aquest servei servirà per compartir característiques del procediment de municipalitzar. Quan sigui possible, municipalitzarem el servei de l’aigua.
 
- I el procediment per declarar nul el contracte amb Smatsa com es troba?

- Hi ha documentació pendent d’obtenir de la Comissió Jurídica Assessora. En el moment en què decidim traslladar els document és perquè estem convençuts que tenim motius per declarar nul el contracte de la concessió, i sabem que és difícil fer un tràmit com aquest. Està clar que l’empresa privada sempre busca el benefici. Les empreses privades que acaben fent una gestió de serveis públics molt llaminers, amb molta capacitat d’enriquiment, han acabat sent per una persona com jo, que ha treballat per l’administració publica, em fan pensar que cal combatre aquells que s’aprofiten dels diners públics per un enriquiment il·lícit, perquè es fa a canvi de no complir amb les seves obligacions. Això és el que combatem i per això intentem declarar nul el contracte amb Smatsa. S'ha de fer un seguiment adeqüat dels 18 milions d'euros anuals que costa. 
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- La Policia Municipal ara penja de la Crida, com s’afrontaran les demandes que porten mesos reclamant?

- Compartim bona part de les seves reivindicacions, amb el tema de vestuari i armilles, de vehicles, hi havia un problema que ja era sobre la taula. Amb els cotxes policials va haver-hi un problema amb els motors dièsel de Volkswagen, teníem vehicles en leasing. Amb el tema recursos humans hem anat proveint places, i seguirem treballant per ampliar la plantilla. Total confiança amb l’intendent major Joan Antoni Quesada, que és qui té la responsabilitat. Seguirem dialogant amb els responsables sindicals de la policia per millorar les condicions.

- La investidura s’ha fet amb un procediment judicial engegat, que li atribueix la condició d’investigat.

- És un tema que hem volgut tractar amb les forces del govern per tenir una posició única. Hi ha un suport a les decisions preses sobre l’expedient de Cal Balsach, però també per la naturalesa de la denúncia. La voluntat principal del PSC i una treballadora era entorpir el funcionament del govern i la meva figura. Seguint amb aquesta convicció, el que era natural era que no hi hagués problema perquè jo fos alcalde. L’evolució judicial és completament imprevisible, pels terminis i pels fets, i el que hi ha és una condició que tot el que passi serà compartit amb el govern. 
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- I a això se li suma l’1-O.

- No em fa por ni una cosa ni l'altra. Poden passar moltes coses, entenem que és tan imprevisible que el que hem de fer és compartir amb el govern l’evolució d’aquesta condició d’investigat, i anar prenent decisions de manera compartida. Les organitzacions han establert pautes, és una situació complexa i caldrà decidir. Pel que s'està veient aquests dies, la Guàrdia Civil pot venir a buscar l'alcalde, perquè algú ha demanat buscar uns sobres, ja que qualsevol cosa pot fer venir-la. Per això, cal cohesió de govern.  Seguim amb el Maties al capdavant com a persona responsable de l’alcaldia, però coneixent els riscos.

- I creu que hi haurà un 1-O?

- Desitjo que allò que és voluntat del Parlament de Catalunya i que ha d’executar el Govern passarà. Crec en l’autogovern i hem arribat a una situació en què l'única via de sortida és la capacitat de la ciutadania d’expressar, de forma correcta administrativament, quina és la seva voluntat. Per això penso que ha de passar. La responsabilitat de l’Ajuntament serà la que estipuli el Govern. Tinc el compromís de posar el consistori a disposició d’allò que estableixi de forma correcta la Generalitat, en compliment d’una voluntat del Parlament. Estem a disposició. 

- I què haurà de passar el 2-O, si guanya el “sí”?

- És un debat i una reflexió que ha de fer el Parlament, a través d’una Llei de Transitorietat i els mecanismes que pertoquen. És un gran embat, una gran responsabilitat. Si surt que “no” també hi ha d’haver uns fets a posteriori. Farem el que la Generalitat ens digui, de moment nosaltres no ens autodeterminarem com a ciutat! Estem ara en una fase prèvia en què cal denunciar la demofòbia del govern de l’Estat i reivindicar el referèndum com una qüestió de democràcia. Si aquest poble no pot ni votar, ens referma en la necessitat de buscar vies perquè l’autogovern sigui més gran.
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- La Crida estableix 8 anys com a regidor. Preveu ser candidat a l’alcaldia al 2019?

- Ara crec que si puc fer d’alcalde durant dos anys estarà bé, i si puc fer d’ajuda perquè aquest govern de transformació continuï, haurem de veure col·lectivament quin és el meu lloc, però ningú pensa en això. No ens preocupa gens com a organització. Ens preocupa que durant la meva alcaldia això vagi encara a més, i puguem seguir amb la feina que ha fet el Juli al capdavant per seguir creixent. Jo ja hauré fet la meva part del camí, però organitzativament ja es decidirà si he de ser a les llistes o no. És l'última preocupació que tinc en aquests moments al cap. El que és important ara és ser aquí i fer la feina.

- I l’alcalde seguirà anant al ple amb samarreta reivindicativa?

- En el ple vaig vestir la mateixa samarreta però sense el logotip de la Crida, és un detall que va passar força inadvertit. Va ser una voluntat de no anar al ple amb una samarreta de la Crida. La samarreta només la duc en el ple. No és normal que l’alcalde estigui investigat. Per a nosaltres, que això s’expressi el dia del ple té un simbolisme. Potser com alcalde no l’hauries de dur, però és una situació anòmala, no pot ser un delicte perseguir la corrupció. Hi ha una denúncia falsa, política i potser està bé expressar-ho. En tot cas, podem reavaluar aquesta decisió meva i de l’organització. La Crida ha pres decisions molt intel·ligents respecte la investigació, i el govern ha estat molt valent. Em sotmeto i sóc atent al que es pugui decidir, sabent que no deixa de ser un tema simbòlic.
 

Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: Juanma Peláez