Sabadell impulsa un programa propi d'acollida temporal de refugiats

Arrencarà al setembre i pretén donar resposta a les persones que han vist denegada la sol·licitud de protecció o que han quedat fora del circuit estatal | Compta amb un pressupost de 60.000 euros, 15.000 dels quals els ha aportat la Generalitat

La regidora de Sabadell Míriam Ferràndiz explicant la iniciativa municipal
La regidora de Sabadell Míriam Ferràndiz explicant la iniciativa municipal | Norma Vidal / ACN
Redacció
27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:20h
L'Ajuntament de Sabadell posarà en marxa un nou programa municipal d'acollida temporal de refugiats, anomenat Tenderol. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar resposta a les persones que han vist denegada la sol·licitud de protecció i resoldre la "rigidesa" que presenta el programa estatal que té una durada limitada i en alguns cassos insuficient.

Tenderol oferirà un servei d'habitatge temporal en un immoble de titularitat municipal, posant a disposició un total de 10 places a la ciutat. A més, les persones beneficiàries d'aquest programa comptaran amb un seguiment social i laboral amb l'objectiu que puguin adquirir l'autonomia plena. La iniciativa, que disposa d'un pressupost de 60.000 euros, compta amb el suport de la Generalitat i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, que es qui s'encarregarà de gestionar el servei.

Ja s'ha posat en marxa a Sant Boi de Llobregat, amb cinc places, i a Barcelona, amb un centenar. "No pot ser que un programa digui les persones més vulnerables les cuido 18 mesos, els puc donar algunes ajudes més fins a 24 i després me'n desentenc”, ha explicat Oriol Amorós, secretari d'Igualtat de la secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat que ha dit que "les situacions són molt més variades perquè el 50% de les persones refugiades a l'estat espanyol renuncien a rebre ajudes i també n'hi ha d'altres per les que 18 mesos són insuficients". 

En aquesta línia s'ha expressat la regidora de Drets Civils i Ciutadania de Sabadell, Míriam Ferràndiz, que ha explicat que "diverses entitats van detectar que existia aquest problema i van recórrer a alguns ajuntaments com el de Sabadell, el de Sant Boi o el de Barcelona i d'aquí va sorgir el projecte Tenderol". Gràcies a aquesta iniciativa, a la ciutat, on actualment ja hi ha una quarantena de persones refugiades que s'estan beneficiant de la primera fase del programa estatal, ara es crearan deu noves places que estaran gestionades per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

"Es tracta d'un programa d'acollida temporal que proposa un pla integral focalitzat i personalitzat que té per objectiu poder reconduir la situació", ha comentat la regidora que ha assenyalat que la durada és de sis mesos ampliable a tres més tres mesos més i que pretén dotar els refugiats "d'autonomia plena". 

El perfil més susceptible de poder formar part d'aquesta iniciativa és el de persones que hagin quedat excloses del programa estatal, que presentin vulnerabilitat i una vinculació amb la ciutat. El programa cobrirà totes les necessitats bàsiques dels beneficiaris que també tindran cobertes les despeses de transport i l'escolarització en casos de menors. El pressupost municipal pel Tenderol és de 60.000 euros i compta amb el suport de la Generalitat que ha fet una aportació de 15.000 euros. 

Tret de sortida al setembre

Segons ha explicat Susanna Nicolàs, membre de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, ja s'han preseleccionat els refugiats que s'acolliran al Tenderol. "Són dues o tres persones denegades que venen de l'Àfrica Sahariana i altres que necessiten una mica més d'acompanyament un cop finalitzat el programa estatal". 

Nicolàs ha assegurat que la previsió és que el servei comenci a funcionar l'1 de setembre i ha indicat que comptarà amb un integrador social que estarà present a l'habitatge gran part del temps i altres treballadors socials que donaran suport al projecte.