​Flotats: «És un reconeixement a totes les persones que viuen i malviuen del teatre»

El dramaturg Josep Maria Flotats ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona

Flotats, Doctor Honoris Causa per la UAB
Flotats, Doctor Honoris Causa per la UAB | Albert Hernàndez
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:22h
El dramaturg, Josep Maria Flotats, aquest dimarts ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un reconeixement,  que "a través de la meva persona, es ret al teatre en general, a tot el teatre. A totes les persones que viuen, i malviuen, d'aquest tan bell i dissortat ofici".
 
Flotats ha basat aquesta sentència en "un estudi recent" que apunta que només el 8% dels actors de Catalunya poden viure de la seva professió. Es tracta del primer reconeixement d'aquest tipus que rep el que va ser fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
 
Flotats ha repassat la seva dilatada trajectòria i ha marcat l'inici que li va "obrir la possibilitat de ser actor en llengua francesa", fruit d'anar a les Escoles Franceses de la Gran Via amb el carrer Sicília de Barcelona. "Els meus pares m'hi diuen, perquè no volien que cantés el Cara al sol", ha explicat, entre les rialles dels assistents a l'acte. 
 
I aquesta formació francesa s'ha posat en evidència al llarg del seu parlament, però ha volgut destacar la diferència entre les societats espanyola i francesa a l'hora de tractar l'art dramàtic, posant com exemple que el galliner en francès "sona a paradís".
 

Flotats rebent la felicitació de la rectora de la UAB, Margarita Arboix Foto: Albert Hernàndez


El fet de ser escollit per representar El Rei Lear, dir una frase "que encara recordo" quan tenia 15 anys a Joana d'Arc de Roberto Rosselini amb Ingrid Bergman i participar al Festival d'Avinyó, entre molts d'altres episodis professionals. Tot plegat, ho ha atribuït a "La Providència".
 
Ha recordat que quan tenia nou anys havia de recitar el poema Le Cor d'Alfred de Vigny. "Me'l sabia", ha dit, i quan li va arribar el torn de pronunciar-lo davant els companys, a mig recital "La Madame" el va interrompre: "i a més no se sap la lliçó. Un zero!". Això li va causar un trauma que aquest Doctor Honoris Causa "corregeix" i per això ho ha agraït finalitzant que la UAB és "La Providència".
 
Aquesta condecoració de Flotats ha estat a petició de la Facultat de Filosofia i Lletres i que ha tingut com a padrina la professora del Departament de Filologia Francesa i Romànica, Roser Gauchola.