​L'Escola Municipal de Música de Sabadell tindrà tres seus

El pla preveu dos noves seus al nord i al sud de la ciutat i una gran seu al centre que inclogui també el conservatori | Obren l’oferta més flexible a la música moderna i al teixit ciutadà.

Joan Berlanga, en la presentació de l'aniversari de l'Escola de Música
Joan Berlanga, en la presentació de l'aniversari de l'Escola de Música | Juanma Peláez / Ajuntament de Sabadell
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:32h
L’Escola Municipal de Música de Sabadell deixarà de tenir una única seu amb dos edificis al centre de la capital vallesana. Així ho ha explicat el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, en roda de premsa aquest dimarts, en què s’ha presentat la proposta que es presentarà i aprovarà aquest dijous al ple municipal. L’objectiu és invertir 8,1 milions amb dos nous seus, una al nord i una altra al sud de la ciutat, i crear una nova seu al centre que aglutini l’Escola de Música i el Conservatori.

Es tracta d’un projecte ambiciós que començarà a caminar amb el pressupost de 2017 i que té com a data de finalització l’any 2027, motiu pel qual s’ha buscat el màxim consens amb les forces de l’oposició i la direcció de l’escola. “Ens allunyem d’altres plantejaments faraònics amb peus de fang que van acabar en un no res, pensat ara a peu de carrer i dels barris”, ha assenyalat Berlanga, en referència al projecte de Ciutat de la Música que va impulsar el govern de Manuel Bustos.

De fet, la proposta de descentralitzar l'activitat de l'Escola Municipal de Música és una proposta que ja va fer Unitat pel Canvi l'any 2015, quan encara era fora del govern. Ara, aquesta proposta ha pres forma i es materialitzarà amb la seva aprovació.

El pla d’extensió de la formació musical que s’ha dissenyat des del consistori preveu ampliar els centres cívics de Ca n’Oriac, on s’hi instal·larà una especialització de música moderna (jazz, blues, hip hop, entre altres), i el de Sol i Padrís, amb 500 metres quadrats nous que aprofitaran les instal·lacions actuals, com ara els auditoris, per a fer-hi les activitats musicals. Mentre al sud es començarà a treballar en la nova seu entre 2017 i 2019, al nord es farà entre 2019 i 2013. 
 

Mapa de les tres noves seus de l'Escola de Música. Foto: Ajuntament de Sabadell


“Al centre estem buscant un solar o un edifici on hi tingui cabuda la nova seu de l’Escola de Música i el Conservatori”, ha explicat Berlanga, que assegura que s’està treballant de manera oberta amb les dues opcions. De fet, un edifici que podria destinar-se als usos educatius es l’extensió de la nau de l’antic Vapor Buxeda Nou, amb accés des del carrer Ferran Casablancas, on mitja nau està ocupada per l’escola bressol municipal del centre i l’altra està en desús. Aquest extrem, però, no s’ha confirmat, però podria ser un dels escenaris possibles. Amb tot, aquesta nova seu no serà una realitat fins l’any 2027.

El pla neix amb l’objectiu de flexibilitzar l’accés a l’educació musical a tota la ciutat, un cop s’ha determinat que no tots els barris hi tenen accés per igual, i on, per exemple, a Torre-romeu suposa un 1% de la població i a Campoamor el 0%. L’ampliació permetrà obrir el ventall d’alumnes, incrementant el volum total en 250 nous estudiants, que se sumarien als 552 actuals de l’Escola de Música i els 183 del Conservatori.

A més, un dels avantatges serà que el seu emplaçament en centres cívics permetrà obrir les activitats musicals als barris, oferint, per exemple, les instal·lacions a col·lectius d’adults pel matí o a corals de barri.