Formant els policies del futur de Sabadell

​Sis aspirants ultimen els seus dies d’estudis a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya per esdevenir agents de la Policia Municipal | Seguretat, proximitat i empatia, entre els trets característics que han de tenir

Els sis aspirants, en una aula de l'ISPC
Els sis aspirants, en una aula de l'ISPC | Juanma Peláez
19 de juny del 2017
Actualitzat a les 9:27h
El cos de la Policia Municipal de Sabadell comptarà aquest mes de juny amb sis agents nous, cinc homes i una dona que s’han format per a poder incorporar-se a la policia de la ciutat i enfortir la plantilla. Durant un any s’han format a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès, on han conviscut amb aspirants d’altres cossos de tota Catalunya, tots amb un objectiu: aportar qualitat a les policies del país.

Es tracta de sis futurs agents d’entre 29 i 40 anys, i cap d’ells és de Sabadell. Provenen de ciutats tan relativament allunyades de la capital vallesana com ho pot ser Tarragona, i d’altres de més properes, com la veïna Terrassa, però tots plegats han estat interins en algun cos de policia del país, per la qual cosa tenen un primer contacte i experiència prèvia en aspectes vinculats amb la seguretat ciutadana.
 

Aspirants a Policia Municipal de Sabadell formant-se a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Foto: Juanma Peláez



Tots ells arribaran al cos després que l’Ajuntament de Sabadell va obrir una convocatòria de places per reforçar el cos amb sis nous agents, i un cop es van seleccionar per concurs els sis candidats, han hagut de fer nou mesos de formació a l’ISPC. Aquest dijous rebran els diplomes conforme han superat el curs, que ha comptat de classes teòriques i pràctiques.

Entre la formació rebuda, han fet classes d’educació física amb lliçons de defesa personal, però també pràctiques de carrer. Ho han fet a l’espai denominat boulevard, situat al soterrani del gimnàs, i que simula un carrer real, amb entitats bancàries, restaurants, supermercats, un parc i fins i tot una parada dels Ferrocarrils de la Generalitat.
 

Aspirants a Policia Municipal de Sabadell formant-se a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Foto: Juanma Peláez


Aquí, els aspirants fan tant d’agents com de persones del carrer, on simulen situacions que es poden trobar en el dia a dia, com ara un furt, un atracament, o simplement la identificació d’una persona sospitosa. Per tot plegat, i en parelles, han de fer front a aquestes situacions, on són enregistrats a través d’una càmera mòbil i tres de fixes, i avaluats pels superiors, concretament un professor, un instructor, un analista i un psicòleg. Al final del curs hauran fet unes 30 pràctiques en aquest espai.

Els sis aspirants formen part del grup de 118 persones que han format part de la promoció 2016-2017 de l’ISPC, amb futurs agents que aniran destinats a una quarantena de municipis de tota Catalunya. Es tracta d’una de les promocions més curtes de la història de l’institut, donat que fins fa només cinc anys també es formaven els agents dels Mossos d’Esquadra que entrarien a formar part del cos.
 

Aspirants a Policia Municipal de Sabadell formant-se a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Foto: Juanma Peláez


Des de llavors, però, no hi ha hagut nova convocatòria, i això ha fet que de 1.600 alumnes s’hagi reduït a poc més del centenar per promoció. Això, però, comporta també algun benefici, com que es puguin canviar els sistemes de docència, amb un tracte més personalitzat al tractar-se de grups més reduïts.

Segons dades de l’ISPC, entre el 4% i el 8% dels aspirants no superen la formació, però els que sí que ho facin, aquest dijous rebran els seus diplomes i es destinaran als seus cossos. A Sabadell, s’incorporaran en qualitat de pràctiques durant un any natural, i un cop superat el període passaran a ser funcionaris de carrera.
 

Aspirants a Policia Municipal de Sabadell formant-se a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Foto: Juanma Peláez



De cara a l’any que ve, al setembre s’obrirà una nova promoció per a vuit noves places, a les quals s'hi sumarà un aspirant més que no s'ha pogut sumar a la present promoció. El govern local preveu que el cos passi dels 218 agents actuals als 275 en un període de sis anys.