L'enfonsament del PSC dóna pas a un nou Sabadell

Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i CiU obtenen 4 regidors i hauran de negociar | Guanyem Sabadell entra al Ple contra tot pronòstic amb 2 representants, Ciutadans n'obté 3 i el PP es queda amb un

Nació Sabadell
25 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:50h
L'alcalde Joan Sánchez rep l'equip d'ERC a l'Ajuntament
L'alcalde Joan Sánchez rep l'equip d'ERC a l'Ajuntament | Juanma Peláez

L'alcalde Joan Sánchez rep l'equip d'ERC a l'Ajuntament. Foto: Juanma Peláez


La nit electoral a Sabadell ha estat marcada per la sorpresa i les ganes de canvi. El PSC, que després de 16 anys es presentava a aquestes eleccions sense la figura de Manuel Bustos al capdavant, ha guanyat els comicis però ha patit la davallada més gran de la seva història, passant de 13 a 5 regidors. El Ple ha quedat completament fragmentat, sense una força majoritària i on Unitat pel Canvi, ERC, la Crida per Sabadell i CiU han obtingut 4 regidors, mentre que Ciutadans ha entrat amb 3 representants, Guanyem Sabadell – Sí se puede, amb 2 i el PP s'ha quedat només amb un.
 
Les previsions s’han complert i el cas Mercuri i la crisi interna han acabat passant factura al PSC de Sabadell, que ha patit la pitjor estomacada en anys. La candidatura encapçalada per Josep Ayuso, el candidat continuista i que va guanyar unes primàries que van dividir el partit en dos, no ha comptat amb el suport esperat. Els socialistes han patit el descens més acusat de la seva història a la capital vallesana, on des de l'any 1999 i fins que va esclatar el cas Mercuri havia governat Manuel Bustos. Així, han passat de 13 a 5 regidors, perdent 15.671 vots i deixant-se 8 regidors pel camí.
 

Josep Ayuso rebent la seva esposa. Foto: Albert Segura

 
Les cares llargues a la seu del PSC feien evident la clatellada, que només es compensaven amb algun comentari optimista que algú deixava anar, veient sempre el got mig ple: “Al menys hem guanyat”, deien. Mentre Ayuso ha aguantat estoicament la caiguda, reconeixent el fracàs del projecte socialista i demanant que qui vingui faci el millor per a la ciutat, algunes llàgrimes s’han escapat de més d’un ull.

Auge de l'esquerra
 
La segona força ha estat Unitat pel Canvi, un partit format per persones d’ICV, EUiA i Podem, que malgrat ser poc coneguda a la ciutat ha estat capaç d'atraure gran part dels desencantats del PSC i sumar 4 regidors. Per la seva banda, CiU, que es presentava com l'alternativa de govern al PSC, i que tenia 5 representants, ha perdut 1.543 vots, i s'ha quedat amb 4. L'escrutini a la seu de CiU s'ha viscut amb nerviosisme i llargs silencis.
 

Joan Berlanga dirigint-se als seus després de saber els resultats. Foto: Juanma Peláez

 
L'alcaldable d'aquest partit, Carles Rossinyol, ha atribuït aquest descens a l'entrada en escena d'ERC, que com es preveia ha tornat a obtenir representació a l'Ajuntament i ho ha fet amb 4 regidors. Així mateix, s'ha mostrat molt sorprès pel triomf d'Unitat pel Canvi i ha assegurat que "alguns electors poden haver votat el partit sense saber exactament a qui votaven", referint-se a la polèmica al voltant del suport o no de Podem en la candidatura
 
Esquerra, pel seu cantó, ha celebrat l’obtenció dels 4 regidors fent un seguici que ha sortit de La República, on han seguit la nit electoral, fins l’Ajuntament, on han pujat al primer pis. En un gest sense precedents, els ha rebut l’alcalde, Joan Carles Sánchez (PSC), així com el regidor independent Quim Carné, que durant la campanya havia manifestat el seu suport a CiU, tot plegat un reflex del mal que va fer al partit dels socialistes la manera com es va tractar Sánchez, no acceptant-lo com a candidat a les eleccions primàries.
 
Pel que fa a la Crida per Sabadell, també ha viscut una nit històrica. La formació ha convertit el carrer Comte Jofre en una autèntica festa i l'eufòria s'ha desfermat quan s'ha conegut que assolia el quart regidor. L'altre gran triomfador de la jornada ha estat Ciutadans, que amb una campanya senzilla a base de carpes i que ha costat 7.500 euros, ha assolit uns resultats millors dels previstos i s'ha situat amb 3 representants. Tot plegat ha passat factura al PP, que ha perdut dos regidors i ara s'ha quedat amb un sol regidor, Esteban Gesa, embolcallat en la polèmica sobre la presumpta agressió a un membre de Fórum-Afinsa i perjudicat per la irrupció de Ciutadans.
 

Maties Serracant celebrant els resultats. Foto: Juanma Peláez


La sorpresa: Guanyem Sabadell
 
Marisol Martínez ha estat una altra de les sorpreses de la nit. L’encara portaveu d’EUiA al Ple ha fet una campanya amb una mínima visualització pública a través dels mitjans, però tot i això ha aconseguit un rèdit imprevisible, obtenint dos regidors. La candidatura ha rebut la notícia amb una festa a la seva seu, on la llista ha celebrat els resultats que la situen de nou a l’Ajuntament, convertint-se en la única dona portaveu del Ple en el proper mandat.
 
Amb tot plegat, el consistori queda  sense una força predominant i amb diversos escenaris possibles, protagonitzats tots ells per les quatre forces que han obtingut 4 regidors cada una, Unitat pel Canvi, ERC, la Crida per Sabadell i CiU, donat que amb el PSC ningú s’hi vol casar. En aquest escenari hi caldrà tenir en compte certes incompatibilitats, com el rebuig d’Unitat pel Canvi a aliar-se amb CiU, o la picabaralla entre Unitat pel canvi i la Crida per Sabadell. També hi pot tenir un paper Guanyem Sabadell, que amb els seus dos regidors pot acabar d’arrodonir una opció o una altra.
 
Venen dies de reunions, despatxos i converses on caldrà deixar de banda diferències si es vol pensar en allò per la qual cosa s’ha anat a les urnes, la ciutat, abandonant personalismes i sigles per construir la nova ciutat que dignifiqui el bon nom de Sabadell.