Denuncien «afany de recaptació» de l'Ajuntament de Sabadell en les concessions de nínxols

Existeixen una normativa estatal i una sentència que corroboren que són per un període de 99 anys i no 50 com defensa el consistori

Redacció
14 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:08h
Una vintena de veïns de Sabadell, agrupats sota el Col·lectiu Sepultures a 99, han fet públic el seu malestar amb l'Ajuntament per reduir a 50 anys les concessions del nínxols del cementiri municipal, quan la normativa estatal fixa que és a "perpetuïtat", és a dir, a 99 anys. La portaveu de l'entitat, Anna Calero, ho veu com un "afany de recaptació". Per això, ha presentat una petició formal al consistori amb l'assessorament del Col·lectiu Ronda.
 
Segons l'escrit, l'actuació de l'administració municipal contradiu el Reglament d'Entitats Locals i del Reglament de Patrimoni de les Entitats Locals, del 1988 i encara en vigor, que estableix que les concessions atorgades amb anterioritat mantenen aquest "caràcter de perpetuïtat". A més, ha recordat que aquesta situació s'ha produït i resolt a Terrassa i el Síndic de Greuges de la ciutat, fa més d'un any, va informar d'haver rebut "nombroses queixes".
 
D'altra banda, ha apel·lat a una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dictaminava "l'ús de nínxols, tombes i mausoleus anteriors a 1988 s'havien d'entendre com a concessions a perpetuïtat en tots aquells casos en què no es fixés un termini específic".
 
Calero ha criticat que a Sabadell "es troben amb l'obligació" de tornar a pagar un cop complert aquest mig segle. El Col·lectiu Ronda ha remarcat que la normativa i la jurisprudència "és prou clara i no deixa massa marge per a la interpretació". Per tot plegat, "no existeix cap justificació" per actuar d'aquesta manera.
 
Per tal de difondre aquesta problemàtica, el Col·lectiu Sepultures a 99 durà a terme vàries iniciatives com ara una recollida de signatures.