​Sabadell garanteix que la major part de l'Artèxtil quedarà protegit

Només part del sector nord serà enderrocat per a fer-hi habitatges | La resta és propietat de la ciutat i d’un particular, i es destinarà vol destinar a equipaments

La fàbrica Artèxtil
La fàbrica Artèxtil | Juanma Peláez
Redacció
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:53h
L’Ajuntament de Sabadell garanteix que la major part de l’antiga nau Artèxtil, situada a la Gran Via de la ciutat, quedarà protegida i no s’enderrocarà. Així ho garanteix el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, que aquest migdia ha visitat l’exterior de l’espai, la major part del qual és propietat de l’Ajuntament. La resta es troba en mans d’un particular, mentre que el sector nord serà enderrocat per a fer-hi una promoció d’habitatges.

Amb la finalitat de  protegir un edifici fragmentat per la pressió especulativa immobiliària des de 2007, el consistori demanarà a la propietat que treballi per a desenvolupar un projecte de ciutat en conjunt amb la part que esdevindrà de propietat pública. Si bé s’havia especulat que hi podria tenir cabuda una escola, la realitat és que no hi ha espai per a un equipament d’aquestes característiques, motiu pel qual es vol buscar un altre ús.

Al desembre de 2007, l’Ajuntament del moment va signar un conveni amb Artèxtil, SA i Inmobiliaria Europea Manet SL. L’objectiu del conveni va ser tramitar una Modificació de Pla General (MPG) que possibilités una requalificació dels terrenys i passés a tenir un ús residencial, enlloc de l’ús industrial que tenia, i, per tant, permetés la construcció de 165 habitatges, un equipament públic i una zona verda urbanitzada a l’interior de l’illa.

El conveni i els acords de Ple de 2008 i 2014 (de modificació del MPG i de requalificació dels terrenys) obliguen a l’actual consistori al seu compliment legal i, per tant, a la impossibilitat de poder actuar en la línia més conservacionista del valor patrimonial i de memòria històrica de la ciutat encetada per l’actual Govern, ja que la resolució del conveni suposaria per les arques públiques una despesa milionària en concepte d’indemnització i possibles danys i perjudicis a la propietat actual.
 

Simulació de l'espai de l'Artèxtil, un cop construït. Foto: Ajuntament de Sabadell


“És important i d’interès general per a la ciutat i, alhora, per a la cultura i per a la història de Sabadell que aquest edifici i la nau es dotin d’un projecte per al seu conjunt amb l’objectiu que es preservi a llarg termini espais representatius de la memòria de la classe treballadora i del patrimoni cultural, artístic, paisatgístic i arquitectònic de la ciutat”, ha assenyalat Serracant.

El regidor ha posat sobre la taula la posició estratègica que té l’espai, donat que es troba a mig camí de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de Sabadell i l’Hospital Parc Taulí, on es poden generar sinergies. Per aquest motiu, la finalitat és buscar usos que aportin valor afegit a aquesta zona de la ciutat.

De la mateixa manera, al sector nord s’hi preveu la construcció d’edificis, on l’alçada màxima serà de deu pisos en el cantó que dona a Gran Via.