Elgio: «Podria acabar l'any condemnat a presó per escriure cançons»

Fiscalia li demana dos anys i un dia de presó per enaltiment del terrorisme en les seves cançons | Elgio és el seu nom artístic, però a la vida real és Alex Nicolaev, un jove moldau i instal·lat a Sabadell des dels sis anys | Assegura que el seu i d'altres casos demostren que a "l'Estat no hi ha llibertat"

El raper Alex Nicolaev, a qui fiscalia li demana dos anys i un dia de presó per enaltiment del terrorisme a les seves lletres
El raper Alex Nicolaev, a qui fiscalia li demana dos anys i un dia de presó per enaltiment del terrorisme a les seves lletres | Albert Hernàndez
22 de maig del 2017
Actualitzat el 24 de maig a les 10:43h

Va arribar fa més de 15 anys a Sabadell, procedent de Moldàvia. "Un país on hi havia i hi ha molta pobresa", diu Alex Nicoalev i potser allà va sembrar la llavor per convertir-se en una persona "amb inquietuds i que es preguntava coses". Això es va traduir fa cosa de quatre anys, en un cantant de rap i hip-hop conegut com Elgio. En tot aquest temps ha compost cançons farcides de crítica social i per les quals ara fiscalia li demana dos anys i un dia de presó i 4.800 euros de multa per enaltiment del terrorisme. Igual que a la resta de 12 integrants de la banda La Insurgencia. Una "víctima més", com s'autodefineix, "d'aquest Estat repressiu" i que s'afegeix a d'altres casos semblants com la tuitaire per mofar-se de la mort de Carrero Blanco, els tuits de César Strawberry i, el més recent, la condemna (recorreguda) del raper de Mallorca Valtònyc. Nicolaev espera que tot quedi en un ensurt i és que té 22 anys, a les portes d'acabar una carrera universitària.
 
- Com t'assabentes que estàs investigat?

Sortia de la universitat, a Terrassa, i hi havia dos policies esperant-me. El cas és que perdia l'autobús i vaig córrer, però un d'ells em va barrar el pas i em va dir: "Hola Alexander. Portem tota la tarda esperant. Sí que estudies!". Imagino que coneixien les meves rutines, perquè hi ha vàries sortides de la universitat. Em van donar una citació judicial per anar a declarar nou dies després.
 
- A Madrid.

Sí, a l'Audiència Nacional. Però tant jo com la resta ens vam negar a declarar davant la jutgessa. I ara estem a l'espera de judici, però tot plegat, tinc la impressió, està anant molt ràpid en comparació amb d'altres processos. Al novembre ens van citar i ara, des de fa cosa d'un mes, estem a l'espera de judici, amb una petició de fiscalia de dos anys i un dia de presó i 4.800 euros de multa. Potser podria ser aquest mateix any. És a dir, podria acabar 2017 a la presó per escriure cançons.
 
- I els delictes pels quals se t'acusa han variat des de novembre fins ara?

Al novembre, a la citació que em van donar els policies, no especificava de què se m'acusava. Però a una de les integrants de La Insurgencia sí ho feia: incitació a l'odi, associació il·lícita i enaltiment del terrorisme. I ara, amb la petició de fiscalia, s'ha reduït a enaltiment del terrorisme.

- Quins exemples exposa?

Per parlar de presos polítics i frases que vistes sobre el paper, i extretes de context, no tenen sentit com per exemple: "respondamos con un ro po po pon po". És un recurs que utilitzem els rapers quan cantem. Clar! Això ho veus sobre un paper i no té sentit. També per una altra cançó en la que dic: "Ni olvido ni perdona al ladrón y al asesino". Mentre es veu una imatge de l'expresident espanyol Felipe González.

- Dos anys i un dia, creus que la petició de fiscalia està feta amb la intenció que ingressis a presó?

Crec que a pel que van, a banda de perseguir la música, és a per l'organització. Perquè ens organitzem, més enllà de les composicions musicals. Els que fem rap i hip-hop, el real, el de debò, també hem de ser reivindicatius en el nostre dia a dia. Volen allunyar-nos d'aquest entorn i la lluita. 


- Continueu amb ganes de seguir fent música?

Ens ha donat més força, perquè veníem denunciant que en aquest Estat no hi ha llibertat d'expressió i ens han donat la raó. Amb la qual cosa, ens anima a fer el que fèiem amb més arguments. En el meu cas, m'anima a no callar-me. De totes maneres, des de fa una mica més d'un mes he deixat La Insurgencia per una qüestió de dedicació, requereix una participació activa i ara per ara la meva situació personal i el meu estat d'ànim no m'ho permeten.

- L'opció que hi ha a l'horitzó d'ingrés a presó, afecta la teva vida quotidiana?

Evidentment! Sóc un noi jove, que està treballant i acabant la carrera. Això pot afectar el meu futur. La por existeix, però no és només entrar a presó. Ho fas en règim FIES. De totes maneres, no estic fent res dolent i perquè uns feixistes em vinguin a reprimir, no penso callar. Intento que no em debiliti.
 
- L'impuls d'una campanya de suport ajuda en aquesta sentit?

Sí, a banda del meu vídeo, contribueix a fer difusió del meu cas amb xerrades per casals populars i d'altres llocs. A més, de cara al 8 de juliol s'està preparant un acte fort a Sabadell.

"Perquè uns feixistes em vinguin a reprimir, no penso callar"

- I a nivell institucional, l'Ajuntament de Sabadell t'ha mostrat suport?

La Crida per Sabadell s'ha solidaritzat amb el meu cas i n'ha fet difusió. Hem parlat coses, que tampoc vull exposar, perquè no sé si finalment es duran a terme. Però hi ha hagut complicitat per part seva.
 
- I quan expliques el teu cas en aquestes xerrades que fas, quina reacció et trobes?

La gent em diu: "no aniràs a presó per fer cançons". Però veus com avança el procés, coneixes la realitat i és xocant, perquè pot semblar una bogeria. Per una banda, tinc l'opinió de la gent de peu de carrer i, per l'altra, la via judicial. A més, fa poc el raper mallorquí Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig, que ho ha recorregut. Però ja existeix la condemna. És un cop de realitat per a molta gent que es pensa que vivim en un estat mínimament democràtic i que va canviar durant la Transició. Des del nostre col·lectiu ja fa temps que venim dient que és un estat feixista i antidemocràtic. La prova són casos com aquests que et duen a presó per opinar, per organitzar-te o anar a una manifestació. Drets, per altra banda, que hauríem de poder gaudir en un estat, com diuen, democràtic.
 

- En cas que et condemnin, ho recorreràs?

És clar! I així ho faré en cada estament jurídic i, si cal, aniré a Brussel·les.
 
- I d'on trauràs els diners per afrontar-ho, perquè són processos costosos?

Els únics costos que fins ara he assumit han estat el viatge a Madrid i l'advocat, però diguem que li pago dietes. És solidari. Per altra banda, en els actes que es van fent, els diners que es recullen serveixen per ajudar. 
 
- I el teu futur, com creus que afectarà?

Si haig d'anar a la presó per expressar les meves idees, hi aniré amb el cap ben alt. Tot i que també tinc dubtes i pors com et deia abans. Però no penso vendre les meves idees. I si quan surto, tinc problemes per haver estat tancat i no trobo feina, ja m'espavilaré. No s'acaba el món aquí.