​Sabadell tira endavant un pla extraordinari d'inversions valorat en 15,6 MEUR

Servirà per iniciar la remodelació de l'espai central, renovar la flota de transport públic o ampliar el parc municipal d'habitatges de lloguer, entre d'altres actuacions

Redacció
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:54h
El govern de Sabadell ha demanat un suplement de crèdit de 15,6 MEUR per tirar endavant un pla extraordinari d'inversions que permetrà impulsar alguns dels principals projectes del mandat. Entre les actuacions previstes destaquen l'inici de la remodelació de l'espai central que comptarà amb 2,7 MEUR, la renovació de la flora de transport públic col·lectiu, que rebrà una dotació de 3 MEUR o l'ampliació del parc municipal d'habitatge de lloguer, que rebrà una partida de 3,2 MEUR.

L'executiu local ha explicat que ha optat per aquesta operació financera "per poder fer créixer el pressupost sense incomplir la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF)". Els comptes de l'any 2016 es van liquidar amb 34 MEUR de superàvit i d'aquests 20 s'han destinat a amortitzar deute tal i com marca la legislació. La ràtio d'endeutament del consistori a 31 de desembre de 2016 era del 56,68%.

L'Ajuntament de Sabadell disposarà de 15,6 MEUR més per desenvolupar projectes prioritaris per la ciutat i que tot i formar part dels pressupost de 2017, xifrat en 200.426.000 euros, "requereixen d'una major dotació per a poder-se executar". Així ho ha explicat a l'ACN el regidor de Nova Economia, Albert Boada, que ha apuntat que tot i que l'endeutament municipal a data 31 de desembre de 2016 era del 56,68% i que aquest exercici es va liquidar amb un superàvit de 34 MEUR, la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF) obliga el consistori a destinar gran part d'aquest romanent a amortitzar crèdits i rebaixar el nivell de deute de l'Ajuntament. 

"El que hem fet és pagar una part dels crèdits amb 20 MEUR però hem contractat un nou crèdit per fer aquest pla d'inversions extraordinari que recull els elements principals del pla de mandat: política d'habitatge públic, de mobilitat i de millora de l'espai públic", ha assegurat.

En aquesta línia ha assenyalat que un dels principals projectes d'inversió (2,7 MEUR) inclosos en aquest pla serà la primera fase de la millora de l'espai central, que s'ha treballat molt amb entitats i s'exposarà durant els mesos de juny i juliol al Passeig de la Plaça Major: "S'explicaran els canvis en matèria de mobilitat i en espai públic que es faran", comenta Boada que ha indicat que després de l'estiu es començaran a executar aquests projectes.

Alhora destaca que es destinaran 3 MEUR més a renovar els vehicles de transport públic col·lectiu. Aquesta actuació s'emmarca en l'objectiu del govern local de renovar el 40% de la flota d'autobusos el 2019 i que ja va començar l'any passat amb l'adquisició de dos aparells amb motor dièsel Euro VI, de baixes emissions i aquest gener amb l'estrena del primer vehicle híbrid de l'empresa Transports Urbans de Sabadell (TUS). A banda, s'empraran 2 MEUR més per renovar diversos vehicles municipals.

En un altre àmbit d'actuació, es destinaran 2 MEUR per a recuperar el Mercat de Campoamor, 800.000 euros per implantar l'administració electrònica, 2,7 MEUR per a millorar el Parc del Nord i 2 MEUR per ampliar el parc municipal d'habitatges de lloguer. "Es tracta d'una actuació al barri de Can Gambús, però el solar i la quantitat de vivendes que s'hi faran encara s'estan acabant de definir", ha comentat el regidor.

Finalment, Boada ha explicat que també es destinarà un milió d'euros per poder executar el Pla Director de l'Aigua que el govern ha desenvolupat amb Aigües de Sabadell i que permetrà renovar una xarxa molt antiga i que en el darrer any ha donat lloc a importants avaries en el subministrament d'aigua potable al municipi. "Destinem diners del superàvit per poder fer aquesta millora sense que l'actuació repercuteixi en la butxaca dels ciutadans", ha comentat el responsable de Nova Economia que ha recordat que aquest Pla Director s'hauria de finançar amb els diners que paguen els sabadellencs pel servei i una aportació municipal.