VÍDEO ​Sabadell inicia l’eliminació de tota petjada franquista a la ciutat

Aquest divendres s’ha retirat el monument a l’alcalde Marcet | A curt termini es canviarà el nom de la plaça dedicada al batlle, així com la dedicada al seu successor, Antoni Llonch

Un operari retira el monument a Josep Maria Marcet a Sabadell
Un operari retira el monument a Josep Maria Marcet a Sabadell | Juanma Peláez
12 de maig del 2017
Actualitzat el 16 de maig a les 18:48h

La ciutat de Sabadell ha posat fil a l’agulla per eliminar tota simbologia franquista, i ho ha fet començant per la plaça dedicada a l’exalcalde Josep Maria Marcet. Una grua ha retirat el monument dedicat al batlle, que va governar entre 1940 i 1960, un primer pas que finalitzarà amb el canvi de nom de la plaça. L’objectiu del consistori és fer el mateix amb la plaça dedicada al seu successor, Antoni Llonch (alcalde entre 1960 i 1965), i buscar nous noms, entre els quals sonen el de Muriel Casals, l’exalcalde Toni Farrés o el periodista Xavier Vinader.
 
El govern en ple ha assistit a l’acte en què s’han posat els fonaments d’un canvi integral a la ciutat que passa per revisar tots aquells elements que tenen reminiscències franquistes. L'any passat ja es va canviar el nom del carrer Alfons XIII pel de la República, i ara, entre altres aspectes, es retiraran les 33 plaques de pisos construïts pel Ministerio de la Vivienda franquista i es tractarà a través d’una taula ja creada en el marc del Pla de Memòria Històrica, i en què hi participen entitats i formacions polítiques, una relectura del nomenclàtor per substituir els espais de la ciutat dedicats a personatges vinculats amb l’era predemocràtica.
 
“Les dues primeres places on canviarem el nom són les dedicades als alcaldes Josep Maria Marcet i Antoni Llonch, s’emmarca en les actuacions de memòria històrica per recordar a la gent tot el que va passar perquè no es torni a produir, i perquè en els carrers no hi hagi vestigis d’homenatge al franquisme”, ha explicat l’alcalde, Juli Fernàndez.
 
Amb tot, es farà una revisió àmplia del nomenclàtor per substituir els noms d’aquests emplaçaments per d’altres de personatges que representin els esperits republicans a nivell local. Així, segons fonts consultades, els que es troben en primera línia per substituir els primers espais són Muriel Casals, l’exaldalde Toni Farrés o el periodista Xavier Vinader, a qui el passat mes de febrer ja se li va dedicar un mural al Centre Cívic de Sant Oleguer.
 
La plaça Alcalde Marcet
 
La plaça Alcalde Marcet es va inaugurar l’any 1973, situada on antigament hi havia hagut la Casa de la Caritat de la ciutat, una joia del patrimoni local que va anar a terra fruit de la desprotecció de l’època. Un any més tard, al 1974, se situava el monument dedicat a l’exalcalde, obra de Camil Fàbregas.
 
Del monument retirat avui ben poca cosa en quedarà. La pedra serà destruïda, si bé se’n conservarà el medalló, que es destinarà al magatzem del Museu d’Història de Sabadell.
 

Un operari retira el monument a Josep Maria Marcet a Sabadell. Foto: Juanma Peláez