​Joan Berlanga demana el pas a l'alcaldia de Sabadell

Unitat pel Canvi recorda als seus socis de govern que es va pactar garantir el relleu a l’alcaldia a l’equador del mandat | La força demana que la resta de forces estiguin a l’alçada

Joan Berlanga, aquest dijous a Sabadell
Joan Berlanga, aquest dijous a Sabadell | Albert Segura
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:34h
Unitat pel Canvi demana pas perquè el primer tinent d’alcalde i candidat de la formació a les eleccions municipals de Sabadell de 2015, Joan Berlanga, pugui assumir l’alcaldia de la capital vallesana. La força, formada per ICV, EUiA i membres de Podem, va celebrar dimarts una assemblea en què es va traslladar als seus socis la necessitat de respectar els acords de govern establerts quan es va rubricar el pacte a quatre, recordant que l’actual alcalde, Juli Fernàndez (ERC), ha de posar el càrrec a disposició perquè es digui a terme el seu relleu.
 
La força recorda que en l’apartat 3 de l’acord s’estableix que aquest relleu s’ha de practicar el proper mes de juny: "Les quatre organitzacions polítiques es comprometen a garantir una nova investidura amb el relleu a l’alcaldia al juny del 2017 pels dos anys restants de mandat que garanteixi la continuïtat del present programa de govern. Aquest procés es farà a partir del que va expressar la ciutadania a les eleccions del 24 de maig sense cap condicionant previ", assenyala el text.
 
Unitat pel Canvi va ser la segona força més votada a les eleccions municipals per darrera del PSC obtenint quatre regidors, fet que suposa que sigui el partit més votat de l’actual govern. Al juny de 2015, però, es va arribar a un pacte de governabilitat entre Unitat pel Canvi, Esquerra Republicana de Catalunya, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell per investir Juli Fernàndez alcalde, que configuraria l’executiu amb els seus quatre regidors i els quatre de la Crida. En aquell moment, el pacte de govern establia el repartiment de l’alcaldia en dos anys per a Fernàndez i dos anys per a Maties Serracant, els llavors únics dos socis.
 
L’ampliació del pacte de 2 de novembre d’aquell mateix any incorporava a l’executiu local Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, que fins llavors havien exercit d'oposició. És per això que Unitat pel Canvi demana que, d’acord amb el que es va establir, els socis de govern facilitin el relleu de Fernàndez, que d’altra banda, ja ha confirmat que posarà a disposició el seu càrrec en les properes setmanes.
 
La força assegura que està convençuda que tots els socis estaran a l'alçada i seran conseqüents amb l'acord a què es va arribar ara fa dos anys. En cap moment s’ha plantejat, com a mínim de manera oficial, una ruptura del pacte si la resta de forces no compleixen amb aquest acord, però tot i això es tracta d’un escenari possible a curt termini si alguns dels socis no fan el pas per facilitar el relleu de l’alcaldia. ERC, pel seu cantó, ja ha manifestat que si hi ha una majoria de deu regidors, ells aportaran el vot dels seus quatre membres electes a la decisió majoritària.
 
El pes del segon més votat

És per això que Unitat pel Canvi destaca que s’ha de seguir el mandat de la ciutadania, que al maig de 2015 va decidir que el canvi a la ciutat s’havia de fer des de l’esquerra i va donar el seu màxim suport a Unitat pel Canvi. Va quedar just per darrera del PSC, que va patir la patacada electoral més forta dels darrers anys a la ciutat com a conseqüència de l’explosió del cas Mercuri, que va provocar la caiguda de Manuel Bustos, i de la mala gestió feta en l’estratègia per establir el relleu del candidat a l’alcaldia.
 
Caldrà veure en les properes setmanes quins són els moviments que fan la resta de forces, si bé es dibuixa un escenari marcat per la tensió entre les forces de govern que hauran de decidir quin és el full de ruta que volen pels dos anys restants de mandat.