Manuel Bustos reivindica que la seva gestió de la FMC va ser «notable»

L'exalcalde de Sabadell declara per una peça del cas Mercuri per un presumpte delicte de malversació de fons públics mentre presidia l'entitat | Defensa que va aconseguir que la FMC estalviés 3,5 milions d'euros i es mostra disposat a retornar les quantitats sota sospita

Manuel Bustos a la sortida del Jutjat de Sabadell
Manuel Bustos a la sortida del Jutjat de Sabadell | Albert Segura
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:21h
L'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, ha tornat a passar aquest divendres pels Jutjats de Sabadell. En aquesta ocasió, la jutgessa que instrueix el Cas Mercuri, Beatriz Faura, l'ha citat per la peça  25 BIS A, que investiga un presumpte delicte de malversació de fons públics per part de responsables de la FMC.

A les 9.15 hores ha arribat a les dependències judicials, i amb pas lleuger ha sorprès a un reduït grup de periodistes que l'esperava. Quan faltaven poc menys de deu minuts per les 12.00 hores ha abandonat els jutjats. Carregat amb un gruix de fulls a les mans, s'ha apropat als periodistes per lliurar un text, que duu de capçalera: "Declaració de l'opinió de Manuel Bustos". Precisament al document s'ha remès a les insistents preguntes sobre la justificació de tiquets i d'altres qüestions: "En el comunicat ho tindran tot", ha replicat amb un somriure.

Faura vol conèixer la concessió d’una subvenció de 25.000 euros a la Fundació ACSAR per contractar a Ligia Castelo, així com l'abonament per part de la FMC a Santiago Fontbona de factures injustificades i inexistents en concepte d'assessorament extern, amb la finalitat de compensar la pèrdua d'ingressos com a càrrec comarcal del PSC. En el seu escrit ha recordat que "les dietes i pagaments que es manifesten com incorrectes", detallant que podria tractar-se "d'unes sabatetes de nen (40 euros) que es van passar per error, i segons el sumari uns àpats que estaven dubtosament justificades, estic a disposició de la Federació per comprovar-les", així com, "si es pertinent, abonar aquestes quantitats".

A més, ha defensat que "tant l'Audiència Provincial de Barcelona com el Tribunal Suprem han arxivat les peces complementàries com aquesta" al considerar que la FMC és una entitat privada, un fet que "no s'entén que ara, després d'aquestes dues resolucions, es torni a demanar, per part de Fiscalia, que es consideri pública". Bustos ha valorat la gestió política i econòmica que va fer durant els 10 anys que va ser al capdavant de la FMC: “Crec que no m’equivoco si la qualifico de notable”, afegint que van provocar un estalvi de 3.500.000 euros.

Segons ha informat l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raul Garcia Barroso, la jutgessa ha demanat explicacions a Bustos per aspectes relatius a les despeses irregulars d’àmbit privat amb fons de la FMC. “Ha estat clarificadora la declaració d’Adolfo Moreno, que ha assegurat que la despesa de més de 800 euros a l’Hotel Le Meridien Ra d’El Vendrell, que es va fer el 4 de maig, correspon a un sopar per celebrar l’aniversari de Manuel Bustos, però que com que al final es va parlar de feina van passar la despesa, aquesta resposta és vergonyosa”, ha expressat l’advocat.
 
Concretament, en aquell sopar hi van participar l’actual portaveu del PSC a Sabadell, Josep Ayuso, l’exalcalde i successor de Bustos al govern municipal, Joan Carles Sánchez, i Adolfo Moreno, tots ells amb les respectives parelles. D’altra banda, també s’ha demanat sobre la contractació Ligia Castelo i de Santiago Fontbona, contractats per feines que diversos testimonis asseguren que no van dur a terme.

 

Manuel Bustos ha lliurat un comunicat als periodistes però no ha fet declaracions. Foto: Albert Segura

 
Campanya electoral de 2011
 
L'exbatlle també s'ha pronunciat sobre la campanya electoral de l’any 2011, en què s’ha conegut que s’investiga el seu finançament. “Manifesto la meva plena confiança en la transparència, la legalitat i l’honestedat en el finançament de la campanya electoral i de tots i cada un dels companys responsables de la mateixa” i ha continuat, "a diferència d’alguns, sí que poso la mà al foc per l’honestedat de tots ells”.
 
Pel que fa a la investigació global del cas Mercuri, ha mantingut la seva innocència, recordant que es va iniciar amb el títol de “Cobrament de comissions per obra adjudicada”, amb quantitats que anaven dels 15.000 als 40.000 euros, sense que s'hagi demostrat mai aquest tipus de pràctiques. “Entenc i comparteixo el sentiment de menyspreu que comporta la corrupció”, ha apuntat.