Almenys vuit detinguts i 12 escorcolls en un operatiu antigihadista al Vallès i àrea metropolitana

La policia ha entrat a domicilis de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Ripollet, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat i Masquefa | L'actuació es fa de manera conjunta amb la policia de Bèlgica

Un detingut al carrer Dolors Almeda de Cornellà de Llobregat
Un detingut al carrer Dolors Almeda de Cornellà de Llobregat | ACN
Redacció
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:33h
Aquest matí, des de les 4.30 hores, els Mossos d’Esquadra duen a terme una operació contra el terrorisme gihadista, amb ocasió de la qual s’estan realitzant 12 entrades i perquisicions a Barcelona i diverses localitats de l'àrea metropolitana: L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Cornellà de Llobregat i Masquefa, a l'Anoia. Fins ara, s’han fet diverses detencions. Segons ha declarat el conseller d'Interior Jordi Jané a El Món a RAC1, almenys hi ha vuit detinguts. Aquesta actuació s'emmarca en una investigació tutelada pel Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional espanyola.
 
El dispositiu policial representa la fase final d’una investigació que va començar fa vuit mesos arran de l’anàlisi de diverses informacions, aparentment inconnexes, procedents de la col·laboració ciutadana i de la tasca de prevenció dels Mossos d’Esquadra. Els agents van poder determinar l’existència d’un grup organitzat relacionat amb el terrorisme en l’àmbit gihadista que també duia a terme activitats delinqüencials vinculades amb el crim organitzat.
 
Els Mossos d’Esquadra van informar d’aquestes indagacions inicials al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que tutela la investigació, el qual va impulsar la constitució d’un equip conjunt d’investigació amb les autoritats belgues, englobat en el programa de la Unió Europea de coordinació judicial EUROJUST.
 
Durant els darrers mesos, en el marc d’EUROJUST, s’ha fet un intens intercanvi d’informació entre la policia belga i els Mossos d’Esquadra. De la tasca realitzada pels dos cossos policials s'han recollit diferents indicis que apunten a vinculació directa i a la integració de diversos dels detinguts amb organitzacions terroristes gihadistes.
 

Agents dels Mossos, a un domicili del carrer Dolors Almeda de Cornellà de Llobregat Foto: ACN

 
L’abast de la investigació va fer que els Serveis antiterroristes dels Mossos d’Esquadra decidissin informar de l’evolució del cas al Centre Nacional d'Intel·ligència, amb el qual s’han realitzat intercanvis d’informació relacionada amb alguns dels objectius investigats.
 
Els investigadors han treballat en coordinació amb els serveis antiterroristes de la Policia Nacional espanyola, cos policial designat pels contactes policials internacionals.

Agents de la Policía Nacional i de la Policia Federal Belga estan participant d’algunes de les actuacions policials que s’estan duent a terme. L’operatiu policial continua obert.
 
Quarta operació antigihadista a Catalunya en poques setmanes

Aquesta és la quarta operació contra el gihadisme a Catalunya en poques setmanes. Fa pocs dies es va detenir una jove de 19 anys a Terrassa; fa un mes es van arrestar dos homes a Roda de Ter (Osona), amb antecedents per violència i que havien radicalitzat i adoctrinat dues noies catalanes, una de Manlleu i una altra del mateix municipi de Roda de Ter; i a mitjans de març, es va detenir un home a Santa Coloma de Farners (la Selva) acusat de finançar Estat Islàmic.