Sant Jordi es trasllada del Mercat Central de Sabadell al Passeig

Una noia compra una rosa a Sabadell
Una noia compra una rosa a Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
21 d'abril del 2017
La fira de Sant Jordi deixa aquest any el Mercat Central per traslladar-se al Passeig de la Plaça Major, un emplaçament que, si bé sembla un descampat, dona opcions per a poder-hi fer activitats que requereixen un ampli espai. Així, la festa passarà a ocupar la plaça del Doctor Robert, el passeig de la Plaça Major i el passeig de Manresa, on des de dissabte els llibreters hi muntaran parada, com també els autors que han publicat el darrer any –des del 23 d’abril del 2016 fins ara.

La planta baixa de l'Ajuntament acollirà les lectures públiques. Les famílies també podran participar en les activitats programades pel Museu d’Història, el Museu d’Art i les biblioteques municipals, al mateix passeig de la Plaça Major.

D’altra banda, els jardins de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 oferiran com cada any parades de llibres i roses, com també activitats diverses, igual que ho faran el Museu Paleontològic i el Museu del Gas, que el diumenge obriran les portes gratuïtament perquè la ciutadania els pugui visitar.

Un any més, la festa es descentralitza i es programen també activitats a diferents punts de la ciutat. Entre altres, a la plaça de la Creu de Barberà, al carrer de Sol i Padrís, al parc de Can Gambús, a la plaça del Treball (Gràcia) i al carrer del Caucas (la Plana del Pintor).

Contes per a la Igualtat per Sant Jordi

El, 23 d’abril, a les 12 del migdia, l’amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c. d’en Font, 25), acollirà una sessió de contes adreçada a tots els públics per un Sant Jordi no sexista. La sessió, que porta per títol Contes de prop, proposa contes creats a partir d’un àlbum il·lustrat, que no és un conte en si, sinó un recull d’imatges que acompanya el relat. Entre tots els assistents es crearan històries i realitats diverses que esdevindran un món d’imatges i moviments amb perspectiva de gènere, de la mà de Lola Espasa, Pau Prat i Xavier Núñez.

Als mercats

Com els anys, la celebració de la diada de Sant Jordi arriba també al Mercat Central. Per tercer any consecutiu, organitza una campanya de recollida d’aliments per al Rebost Solidari durant la diada. A canvi de qualsevol donació d’aliments no peribles, com ara sucre, galetes, oli, tomàquet fregit o pasta, es regalarà una rosa. La finalitat és incrementar les reserves d’aliments que el Rebost recull de forma permanent.

El mercat ambulant de brocanters dels diumenges al Mercat Central se sumarà a la diada de Sant Jordi amb la venda de llibres de segona mà.
D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Sol i Padrís organitza una activitat de dinamització comercial anomenada Festa de Sant Jordi, que es realitzarà entre les 8 del matí i les 4 de la tarda. La jornada proposa diverses activitats obertes a la ciutadania, com ara tallers infantils, de fang, de roses, de puntes de coixí, punts de llibres i imants de nevera; una fira d’intercanvi de llibres i d’altres articles; una exposició de dracs; xocolatada popular; fotocall per a nens i grans; contacontes; exhibició de sardanes... La Festa de Sant Jordi finalitzarà amb una sardinada popular oberta al veïnat i també a la resta de la ciutadania.