Duran no sap on va anar a parar una acta sobre els abocaments de Can Xupa

Un agent rural va redactar l’informe sobre les terres dipositades il·legalment als afores de Sabadell | L’intendent de la Policia Municipal nega tenir constància d’on ha anat el document

Albert Segura
15 de maig del 2015
Actualitzat a les 22:08h
L'intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, sortind dels Jutjats de Sabadell
L'intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, sortind dels Jutjats de Sabadell | Albert Segura

L'intendent Josep Miquel Duran a la sortida dels Jutjats de Sabadell. Foto: Albert Segura


L’intendent de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, assegura que no sap res de l’acta que un agent rural va redactar en descobrir l’abocament de terres als terrenys de Can Xupa, situats de camí a Polinyà. Duran ho ha dit a la jutgessa que instrueix el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències en la seva declaració d’avui en qualitat d’imputat.
 
Duran ha declarat juntament amb el sots intendent Antoni Sánchez Cortes, l’empresari José Manuel Gonzalez Parra i el funcionari de la Policia espanyola Joaquin Cañete Cosano, en el marc de la investigació que s’està fent sobre la peça número 6 del cas Mercuri. Duran ha declarat durant deu minuts a preguntes de la jutgessa però s’ha negat a respondre les que procedien de l’acusació particular, representada per l’Associació Lliure d’Advocats i d’Advocades de Catalunya (ALL@C), i davant la incompareixença del ministeri fiscal.
 
Els agents rurals van detectar l’abocament incontrolat de terres i per aquest motiu van decidir redactar una acta per recollir la situació, que podia incórrer en delictes contra l’administració en tractar-se d’un possible cas de corrupció, i contra el medi ambient perquè s’estava tapant una riera en els terrenys de Can Xupa. Segons fonts de l’acusació, entre els materials hi havia terres procedents de runes, restes corresponents a obres i àrids de les obres de l’alta velocitat a l’estació de la Sagrera de Barcelona, dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell i de la construcció del centre comercial Ikea, també a Sabadell.
 
Els mateixos agents van trucar la Policia Municipal per alertar dels fets i poc després, segons l’acusació, va aparèixer el llavors ja exregidor portaveu del PP a l’Ajuntament, Jordi Soriano, intentant posar-hi pau. Tot i això, els agents van redactar l’acte i la van traslladar al departament d’Urbanisme, que llavors liderava el regidor socialista Joan Manau, i es va comunicar als superiors jeràrquics de l’acció.
 
No obstant, en la seva declaració Duran hauria negat que se li comuniqués l’existència de l’acta, ni que l’hagués rebut de manera física, ni en original ni en fotocòpia, ni de manera telemàtica. L’acta en si, senzillament, hauria desaparegut, sense que se’n puguin conèixer les causes, donat que al despatx on hoi hauria de ser hi ha diferents persones que hi tenen accés, fins i tot la dona de la neteja, com ha dit el mateix Duran.
 
De la mateixa manera, tan l’intendent Duran com el sotsintendent Sánchez Cortés han assegurat que no s’ha obert cap investigació interna per saber què se n’ha fet de l’acta, perquè asseguren que fins avui no sabien que s’havia extraviat.
 
Després de les compareixences d’avui, divendres que ve serà el torn de l’exregidor del PP portaveu , Jordi Soriano, i dels exregidors d’Urbanisme i Sostenibilitat, Joan Manau i Ricard Estrada.