Ciutadans demana explicacions al PSC pel finançament de la darrera campanya de Bustos

Els Mossos van demanar informació aquest dimecres al partit sobre la campanya de 2011 | El PSC manté mà estesa amb la investigació oberta

Manuel Bustos, en un acte de la campanya de 2011 a Sabadell
Manuel Bustos, en un acte de la campanya de 2011 a Sabadell | Norma Vidal
30 de març del 2017
Actualitzat a la 13:08h
El portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Sabadell demana al PSC local que expliqui als sabadellencs com es van finançar les anteriors campanyes electorals. Ho fan després que aquest dijous els Mossos d'Esquadra hagin requerit informació sobre la darrera campanya de Manuel Bustos com alcaldable a la capital vallesana, en el marc de la investigació oberta pel cas Mercuri.

La formació considera que només donant aquestes dades es donarà credibilitat a la nova etapa que la força vol iniciar a Sabadell, amb Pol Gibert al capdavant. El regidor portaveu, Adrián Hernández, li reclama que "el nou PSC aclareixi com es van pagar actes electorals i si empreses concessionàries de Sabadell els van finançar", tal com se sospita en el sumari.

Pel seu cantó, el PSC local ha expressat la seva "total col·laboració" amb el cos de Mossos d'Esquadra en qualsevol petició que la policia faci relacionada amb la investigació del cas Mercuri. "Som els primers interessats que es resolgui aquesta i qualsevol altra investigació", ha apuntat el partit, que ha mostrat el seu suport al cos de Mossos d'Esquadra.

Així mateix, la formació ha recordat que el PSC de Sabadell "ha començat un procés de renovació i treball amb vocació de futur, amb una nova executiva i un projecte col·lectiu basat en nous lideratges i nous objectius, compromesos amb el benestar dels nostres veïns i veïnes".

El cas Mercuri

Les eleccions del 2011 són les últimes que va guanyar el principal investigat de la macrocausa del cas Mercuri, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos. El novembre passat va fer quatre anys de la primera entrada dels Mossos a l'Ajuntament d'una Sabadell per una presumpta trama de corrupció urbanística i a hores d'ara se sap que empresaris van pagar comissions per obtenir un tracte de favor en el sistema d'adjudicacions del consistori. Però la investigació no ha pogut demostrar encara qui es va embutxacar aquests diners.

De fet, sobre Bustos recauen imputacions per malversació, omissió del deure de perseguir el delicte i tràfic d'influències, però no està imputat en la peça principal, la de cobrament de comissions. Ara bé, el sumari del cas sí retrata unes la manera de fer de Bustos, que va governar la ciutat durant 13 anys, que els experts titllen de "caciquil" perquè va consolidar uns tentacles que li permetien dominar el teixit polític, econòmic i social de Sabadell i més enllà. Un estil que fins i tot el PSC defineix a hores d'ara com a "autoritari i arbitrari" conscient que ja no té arguments per justificar.