​Joan Puigdefàbrega guanya el premi de poesia Sant Cugat en memòria de Gabriel Ferrater amb l'obra «Deshora»

El guardó està dotat amb 7.250 euros i inclou la publicació de l’obra per part d’Edicions 62

Joan Puigdefàbrega en l'entrega del premi
Joan Puigdefàbrega en l'entrega del premi | Ajuntament de Sant Cugat
Redacció
12 de març del 2017
El poeta Joan Puigdefàbrega ha rebut aquest divendres el 15è premi de poesia Sant Cugat en memòria de Gabriel Ferrater per l’obra Deshora. El premi, organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, és un els més ben valorats del país amb una dotació econòmica de 7.250 euros i inclou també la publicació i la distribució de l’obra per part d’Edicions 62.

El poeta guanyador també rep una escultura de Pep Codó. L’edició impresa de Deshora es presentarà el 15 de maig durant l’acte on es lliuraran els premis del 19è concurs literari Gabriel Ferrater per a centres de secundària.

Joan Puigdefàbrega 

Joan Puigdefàbrega (Saragossa, 1967) combina l’oceanografia i l’escriptura. Ha publicat els reculls ‘Antilles’ (Lleonard Muntaner, 2010) i ‘Casa Nostra’ (Tinta invisible, 2013), escrits arran de navegacions fetes en diversos vaixells. Ha traduït ‘Assaig sobre l’Exotisme’, una estètica de la diversitat, de l’escriptor i viatger Victor Segalen (Lleonard Muntaner, 2015). Puigdefàbrega Està vinculat a l’art, sobretot a través del Museu de Pintura de Sant Pol, i ha participat amb textos en llibres d’artista i petits catàlegs d’exposicions. 

"Deshora" 

Un dels membres del jurat, el poeta i escriptor Jordi Cornudella, destaca sobre ‘Deshora’: “Una ratlla vertical, el traç d’un gest sobre el paper, travessa de dalt a baix aquest llibre i n’agrupa els poemes en cinc blocs”. Segons afegeix Cornudella, els versos semblen aplegar-s’hi a l’entorn d’aspectes diferents -la paraula, la natura mineral, arbres i vent, el cos, l’ànima, i els signes que tracem al nostre lloc-, però giren tots al voltant d’un sol eix. “També hi gravitem nosaltres, els lectors d’aquesta indagació sobre el que som i les maneres que tenim de dir-nos, sempre a deshora”, assenyala Cornudella. 

Premi Gabriel Ferrater 

El Premi Gabriel Ferrater és una proposta de la Comissió ciutadana Gabriel Ferrater, la ciutat on el poeta va viure tota la seva vida adulta i on va crear gran part de la seva obra literària i la ciutat on va morir. El poeta està enterrat al Cementiri de Sant Cugat. Els membres del jurat del 15è Premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater són Empar Moliné, Marc Romera, Xavier Folch, Jordi Cornudella i Marta Pessarrodona. 

Les bases del 16è premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater es donaran a conèixer a la tardor.