Detecten irregularitats en els comptes del Consorci Sanitari de Terrassa dels anys 2011 i 2012

La Sindicatura de Comptes també ha observat anomalies en els processos de contractació i en l'externalització de serveis

L'Hospital de Terrassa.
L'Hospital de Terrassa. | Joaquim Albalate
Redacció
25 de febrer del 2017
Atenent una petició del Parlament de Catalunya, la Sindicatura de Comptes ha publicat aquest dimecres un informe on detecta certes irregularitats als comptes del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) dels anys 2011 i 2012.

Concretament, l'informe apunta que a l'exercici del 2011 no es va comptabilitzar cap provisió per fer front al retorn al CatSalut d'un excés de finançament de 2,28 milions d'euros derivat d'acords laborals. Un import que el CST sí que va comptabilitzar a l'exercici següent a la partida de reserves voluntàries.

També destaca que el CST va concedir un préstec de 184.000 euros a la societat dependent COPRESAT quan el Govern ja n'havia determinat la seva dissolució i que a finals de 2011, atès que no es trobava comprador, el CST va liquidar la societat amb un saldo total pendent de cobrar per préstecs concedits a COPRESAT de 567.231 euros. Pel que fa als processos de contractació, l'informe observa que en els tramitats pel procediment negociat, és a dir, sense publicitat, no hi constava la negociació dels termes del contracte que caracteritza aquest procediments.

El treball s'ha fet en compliment de la Resolució 508/X del Parlament, que demanava a la Sindicatura la fiscalització de l'activitat economicofinancera del Consorci corresponent als períodes tancats del 2011-2012, i s'ha conegut dos mesos després que la Generalitat suspengués l'autonomia de gestió del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) pel dèficit pressupostari que ha anat acumulant al llarg dels anys. 

De la comparació entre els imports dels contractes i la despesa comptabilitzada dels principals proveïdors els anys 2011 i 2012 es desprèn que la despesa comptabilitzada en tots els casos superava els imports dels contractes. 

Sobre contractacions, l'informe recull que l'empresa que prestava els serveis de laboratori i anàlisis clíniques, CATLAB, no podia ser considerada mitjà propi del CST ja que no es donaven les condicions que estableix la llei per poder-ho ser. Per tant, els serveis encarregats a CATLAB haurien d'haver estat sotmesos als procediments de contractació corresponents. 

També es detecten irregularitats en el procés d'externalització del servei de residència assistida per a gent gran dependent en favor de l'empresa AURA, propietat de la Fundació Privada Sant Llàtzer. Una externalització que la Sindicatura de Comptes considera contrària al conveni de col·laboració entre l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i el CST, que estableix que el CST pot gestionar el servei amb mitjans propis o mitjançant una entitat de dret públic o de dret privat amb capital 100% públic.

Així, s'afegeix, si s'havia d'externalitzar la prestació d'aquest servei, el CST hauria d'haver-la licitat d'acord amb algun dels procediments previstos en la legislació contractual. 

Superàvit en els dos exercicis

Segons l'anàlisi de la Sindicatura de Comptes, el balanç de situació del Consorci al tancament de l'exercici 2011 presentava un volum d'actiu i de patrimoni net i passiu de 147,18 milions d'euros, i en l'exercici 2012, de 154,44 milions. El fons de maniobra (actiu corrent menys exigible a curt termini) era negatiu de 25,3 milions i de 24,9 milions en els exercicis 2011 i 2012, respectivament. 

El volum d'ingressos i de despeses del pressupost del CST va ser de 135,86 milions d'euros l'exercici 2011, i de 139,71 milions el de 2012. La liquidació del pressupost dels dos exercicis va presentar superàvit, de 905.654 euros el 2011 i de 2,67 milions d'euros el 2012.