I després de la neu... pluges de fins a 100 litres

Les precipitacions es reactivaran divendres al matí, amb una cota de neu que començarà a l'entorn de 600 metres però que ràpidament pujarà a 1.200 | El Ripollès, el Berguedà, Osona i la Garrotxa, les comarques on pot ploure més

Una família amb esquís al passeig de la Indústria de Berga
Una família amb esquís al passeig de la Indústria de Berga | NacióBerguedà
Redacció
27 de gener del 2017
Catalunya continua vivint un final de gener meteorològicament molt mogut. Després de les nevades de dimecres –que aquest matí encara han continuat de manera feble-, el divendres tornaran les precipitacions a bona part del país. Localment, es poden acumular fins a 100 litres per metre quadrat.

La cota de neu començarà inicialment a 600 metres. Això pot fer que, en zones poc habituals, es pugui tornar a veure nevar. Tanmateix, ràpidament pujarà per sobre els 1.200. D'aquesta manera, la neu que resti al paisatge es fondrà ràpidament i els cabals dels rius augmentaran de forma sobtada.
 

Sant Boi de Lluçanès, aquest dijous. Foto: Josep Martínez Castro


De nou, com va passar amb la nevada de dimecres, les comarques on pot ploure més són el Ripollès, el Berguedà, Osona i la Garrotxa, on el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per la possibilitat de superar el llindar dels 100 litres per metre quadrat. A més, en la pràctica totalitat del Pirineu i el Prepirineu es poden superar els 20 centímetres de neu nova per sobre dels 1.400 metres.
 

Risc d'acumulació de neu per aquest divendres. Foto: Meteocat


La nevada més important des del 2010 a Ripoll i Berga

La nevada d'aquest dimecres ha estat la més important des del 8 de març del 2010 al sud del Ripollès i al Berguedà. A les capitals d'aquestes comarques s'hi van acumular 15 i 14 centímetres, respectivament. Al Ripollès, de fet, s'ha suspès tot el transport escolar i s'han tancat quasi totes les escoles i instituts. També hi hagut afectacions en les rutes al Berguedà, Osona, Moianès i la Garrotxa.

Els registres màxims de neu han estat al nord del Ripollès, a l'alt Berguedà i a la Cerdanya: Molló (30 cm), Sant Pau de Segúries (20 cm), Bagà (20 cm), Puigcerdà (19 cm) i Gombrèn (18 cm). Menys importants van ser els gruixos a l'Alt Urgell, l'Alt Empordà, el Moianès, la Garrotxa, el Solsonès, la Segarra i el Vallès Oriental, entre altres comarques del nord i el centre del país.