Una empresa vallesana construirà els mecanismes del telescopi òptic més gran de la història

Es tracta de SENER, instal·lada a Cerdanyola | L'acord s'ha establert amb l'Observatori Europeu Austral

Telescopis de l'Observatori Europeu Austral
Telescopis de l'Observatori Europeu Austral | ESO
Redacció
19 de març del 2017
L'empresa SENER, grup d'enginyeria i tecnologia instal·lat a Cerdanyola del Vallès, ha signat un contracte amb l'Observatori Europeu Austral (ESO, per les sigles en anglès) per a fer el disseny i la producció de les cel·les dels miralls secundari (M2) i terciari (M3) de l'e-ELT, el que serà el telescopi òptic i infraroig més gran mai construït.

L'E-ELT tindrà unes dimensions que arribaran als 39 metres i utilitzarà un sistema òptic de cinc miralls amb la més alta tecnologia, un desenvolupament únic en astronomia, on SENER participarà amb aquest projecte durant, almenys, cinc anys. Aquest contracte implica el disseny, construcció i validació de les cel·les per als miralls M2 i M3, a més dels seus sistemes de control i equips auxiliars.

Els mecanismes de les cel·les asseguren l'alineació del telescopi i corregeixen les deformacions durant l'observació de les òptiques de més de quatre metres de diàmetre i, aproximadament, 3,5 tones. Dins d'aquest procés, un hexàpode realitza l'alineació i el seguiment dels miralls amb una precisió de desenes de micres. També, una estructura activa s'encarrega de compensar els errors de superfície d'aquests amb una precisió, en aquest cas, de desenes de nanòmetres.

Es tracta d'elements crítics de grans dimensions que necessiten gran exactitud perquè el telescopi proporcioni una qualitat d'imatge òptica. La fabricació d'aquests components tecnològics s'assigna a les millors ofertes presentades per les empreses procedents de països membres d'ESO.