Han baixat realment els pisos?

«Per al venedor sí que han baixat, rep un 35% menys que ara fa set anys, però per al comprador, no»

| 03/03/2014 a les 16:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 03/03/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Com a bon consultor la resposta és «depèn» :-) La pregunta té trampa, ja que depèn del punt de vista. Posaré un exemple de compra de pis viable, amb un estalvi previ important (25.000 €), que és probable que, si la família disposa d’ingressos recurrents, fins i tot pot aconseguir el finançament necessari actualment.

Condicions 2007 2014
Preu del pis    120.000,00     78.000,00
ITP/IVA 8.400,00 7.800,00
Notari 1.200,00 1.000,00
Total a pagar 129.600,00 86.800,00
Entrada 25.000,00 25.000,00
A finançar 104.600,00 61.800,00
Quota 373,68 € 295,04 €
Deducció habitatge IRPF    74,74 0
Quota Final 298,94 € 295,04 €
     
Condicions del càlcul    
Reducció pis 0 35%
Diferencial euríbor 0,75% 3,00%
ITP/IVA 7% 10%
Quantitat estalviada 25.000,00 25.000,00
Euríbor 1% 1%
 
Com es pot veure en l’exemple, per al venedor sí que ha baixat, rep un 35% menys que ara fa set anys, però per al comprador, no, ja que ha de tenir la mateixa quantitat estalviada i la quota que li queda és la mateixa.
 
Qui s’emporta els quartos? Doncs, per una banda, l’Estat hi surt guanyant amb un 3% més d’IVA i el 20% de deducció per compra d’habitatge i, per l’altra, el beneficiari és el banc, que ara cobra un 2,25% més d’interessos.
 
Per això, actualment, pràcticament només hi ha operacions de compravenda al comptat, ja que aquestes mai no s’havien beneficiat d’uns diferencials de tipus tan baixos ni de la deducció fiscal, i per a ells sí que han baixat els pisos.
 
De cara al futur proper no és previsible ni que torni la deducció per habitatge ni que es redueixi el diferencial. De fet, a Europa no es van veure mai diferencials per sota de l’1%.
 
Per tant, com la major part de la baixada no ha arribat al consumidor final, perquè les famílies tornin al mercat, haurem d’esperar que continuïn baixant, que pugin les rendes del compradors o una combinació d’ambdues coses.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

A pagar sempre els mateixos
Anònim, 04/03/2014 a les 08:22
+5
-0
Com sempre els que més hi surten guanyant els bancs i també l'estat. Així no aixecarem cap,
Home
Anònim, 04/03/2014 a les 10:54
+2
-3
Això està molt bé, però i el cost de la vida, és el mateix pagar 300 euros ara o fa 7 anys. Quant ha pujat l'ibi, l'aigua, escombraries i altres taxes, com l'inflació noooooo!!!!!, pagar 300 euros de quota equivalen a un esforç econòmic de 450 euros de fa 7 anys. Ara amb els teus càlculs hauriem de tenir quotes de 150 o 200 euros per la gent normal, pels vividors polítics és igual, sempre cobren, i sempre tenen cada cop millors sous
ATT del Senyor anònim del cost de la Vida
Autonom, 04/03/2014 a les 12:52
+2
-2
Als únics que els apogen el sou amb el IPC són els funcionaris a la resta que estem al mercat sabem que els sous han baixat tant com els pisos aqeusts 7 anys.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Àngel Pérez
Consultor Freelance, Interim Management, curiós professional. Fundador de Raonia Solucions. De formació Enginyer Telecomunicacions i MBA ESADE
Més info a Linkedin i Twitter.
El temporal va fer caure arbres arreu del Cap de Tarragona | Jonathan Oca
01/01/1970
El temporal va provocar que un miler de persones es quedessin sense llum al Camp de Tarragona
El temporal ha fet caure desenes d'arbres a Tarragona | Jonathan Oca
01/01/1970
Teulades arrencades, arbres caiguts i vidres trencats són algunes de les conseqüències del pas de la pluja i el vent per aquesta població
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en roda de premsa aquest matí a Tarragona | ACN
01/01/1970
Suposa un increment del 4,2% i una inversió de 774.000 euros per part del Govern
Carles Puigdemont, al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
El president de la Generalitat respon a l'ultimàtum de la Moncloa i clarifica que el dimarts 10 d'octubre no es va declarar l'estat català
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
 11:11 En Comú Podem considera que és una "irresponsabilitat brutal" que el govern espanyol apliqui el 155 quan "no s'ha produït una declaració d'independència"
 11:06 El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, demana a Mariano Rajoy que "deixi el 155 en stand by" i l'insta a seure a parlar amb Carles Puigdemont. Diu que Puigdemont ha "ratificat la voluntat de dialogar" a la seva carta i considera que és "una llàstima" que l'Estat "perdi una oportunitat" per negociar.
 10:52 Íñigo Méndez de Vigo es queixa de la "flagrant violació de la Constitució i l'Estatut" durant els plens del Parlament del 6 i 7 de setembre, i fa "responsables únics" a la Generalitat de l'aplicació del 155.
 10:49 Íñigo Méndez de Vigo s'ha limitat a afegir alguns detalls al comunicat que ja havia emès el govern espanyol en una compareixença sense preguntes.
 10:46 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, afirma que Carles Puigdemont no ha atès el requeriment de Mariano Rajoy, i que aplicaran el 155 per "protegir l'interès general dels espanyols i els catalans, i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma".
 10:45 El líder de Ciutadans, Albert Rivera, afirma que Espanya "no va acceptar el xantatge del 23-F ni del terrorisme d'ETA", i afegeix: "No acceptarem el del senyor Puigdemont".
 
 10:39 El PSOE i el govern espanyol estan reunits per explorar com aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.
 10:30 Rajoy obvia el diàleg i activa l'aplicació del 155. Dissabte se celebrarà un consell de ministres extraordinari per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya.
 10:26 ÚLTIMA HORA El govern espanyol celebrarà un consell de ministres extraordinari el dissabte al matí per activar l'article 155.
 10:22 El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, critica que Carles Puigdemont "ha decidit provocar la voladura de l'autogovern de Catalunya", i adverteix del fet que el govern espanyol "està legitimitat per restablir-lo".
 
 10:19 La fins ara diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant expressa el seu acord amb la carta de Carles Puigdemont quan diu que el poble català va decidir la independència. Segons la "cupaire", la resta és "ramonetisme", en referència a l'expressió de fer la puta i la ramoneta.
 
 10:12 Tarragona torna a sortir al carrer aquest dijous per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. S'ha convocat una nova concentració davant de la subdelegació del govern espanyol, a les 19 h.
Entrades anteriors »
01/01/1970
El ministre veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits