Una mica de matemàtiques #Metrovacesa #Reus

| 20/04/2013 a les 10:45h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/04/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vist l’embolic que s’estan fent algunes persones a l’hora de sumar quantitats pagades en diferents moments del temps, faig la meva modesta aportació en forma de classe de matemàtiques.

Abans de res, recordar la frase atribuïda a un famós inversor: «Et pago el que tu vulguis si em deixes pagar-t’ho quan jo vulgui». I, dit això, passo a fer l’explicació, que deixa clar que a l’hora de pagar és tant important el quan com el quant.

Per poder comparar dos imports pagats en diferents moments en el temps, s’utilitza el concepte d’actualització de valors per desplaçar en el temps els pagaments.

Si l’interès que he de pagar per demanar un préstec és t i l’import del préstec és C0, el deute al cap d’un any, C1, seguirà la fórmula següent:

Per anys successius l’import acumulat seria el següent:





 

Cas Metrovacesa

Pel que tinc entès, el cànon previst fins ara eren els cinc primers anys i la resta fins a 50 de 2,2 milions; en aquest cas l’actualització d’aquesta renda, si el tipus fos el 8%, donaria un valor quasi igual a 38 milions. (Vegeu Excel adjunt.) Com a curiositat, la renda d’1,6 milions oferta per Metrovacesa de fa un any actualitzada quedaria lleugerament per sota de 20 milions.

Evidentment es discutible el 8%; desconec quin és el cost marginal d’endeutament a llarg termini de l’Ajuntament, però dubto molt que estigui per sota.

Gestió del pàrquing

L’acord inclou que l’Ajuntament, a través d’Amersam, es quedaria la gestió del pàrquing. Això podria ser un actiu o un passiu, ja que pot comportar l’obligació d’unes inversions i fins i tot el pagament d’un cànon; però, per altra banda es reben uns ingressos. Desconec com està estipulat ,per tant m’abstinc d’opinar si suma o resta.

Local per a l’Ajuntament

Pel que he llegit, l’Ajuntament també disposarà d’un local de més de 1.000 m2 sense saber si l’ús està condicionat, vaja, si s’estableixen limitacions en la seva explotació, ni la seva ubicació, és impossible saber el valor d’aquest dret. Seria possible que fins i tot hi estigués descartada l’activitat comercial, amb la qual cosa hauríem de buscar-li un valor social i aleshores que faci els números un altre.

Conclusió

Des del punt de vista estrictament financer, com que la renda és equivalent, el que hem de valorar és si la gestió del pàrquing i el local compensen el retard en la percepció de la renda pel temps que l’empresa ha tingut parat el projecte.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

teoria i practica
Ramon de Reus, 22/04/2013 a les 09:15
+2
-0
Força interessant l’anàlisi matemàtica, però el fet de que es reconeix el desconeixement de factors (i no menors) la deix en una simple teoria. La teoria pot servir, però la practica aconsella que calia trobar una solució que, en aquest cas, nomes podia esser dolenta o menys dolenta. Un és pregunta si tots els qui durant molts anys varen decidir la política inversora de la ciutat varen fer un mínim plantejament teòric com el que ens aporta el Senyor Peréz (Àngel) abans de signar determinats acords i aprovar en consells d’administració determinades coses.
Es la comfiança el que ha canviat
Àngel Pérez, 22/04/2013 a les 12:16
+4
-1
Gràcies Ramon pel comentari. Fas una bona pregunta, però han canviat moltes coses en 5 anys i en el model matemàtic aquests canvis estan representats en el tipus d'interès quan es van pendre algunes decisisions estaven per sota del 4%.
I això de que depen, doncs bàsicament de la confiança que tinguin el prestamistes de que se'els tornaràn els diners.
I molts diran que no depèn de Reus, home és cert que dificilment un ajuntamnet tindrà un tipus inferior a l'estat, però tampoc ajuden afirmacions de que si el préstec de la fira no estés avalat no caldria tornar-lo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Àngel Pérez
Consultor Freelance, Interim Management, curiós professional. Fundador de Raonia Solucions. De formació Enginyer Telecomunicacions i MBA ESADE
Més info a Linkedin i Twitter.
Josep Fèlix Ballesteros ha assegurat que els socialistes no estan baixos de moral | Jonathan Oca
Jonathan Oca
01/01/1970
L'alcalde de Tarragona ha sigut l'encarregat de pronunciar el discurs en un acte de suport als alcaldes i alcaldesses del partit | Ballesteros ha afirmat que "no som independentistes ni antiindependentistes, no estem a cap front"
01/01/1970
Els treballadors, preocupats per la sortida dels hospitals ebrencs de Sagessa, lamenten la "indiferència" de la direcció vers la plantilla i anuncien accions de protesta
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, no cedirà espais municipals per l'1-O | Jonathan Oca
Jonathan Oca
01/01/1970
Tarragona, Altafulla, el Vendrell i Salou són alguns dels consistoris que no cediran espais pel referèndum | Gratallops i la Pobla de Montornès volen que es voti l'1-O

Els manifestants bloquegen l'accés al secretari judicial | Albert Prieto
01/01/1970
Desenes de persones assegudes impedeixen l'accés a l'empresa on la Guàrdia Civil assegura haver trobat notificacions de les meses del referèndum
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 19:01 VÍDEO Veïns del Vendrell exigeixen poder votar l'1-O després de la negativa de l'alcalde.
 18:59 Dos sindicats proposen fer una vaga general per defensar el referèndum. La IAC i la Intersindical-CSC buscaran altres suports sindicals d'entitats com l'ANC i Òmnium per valorar aquesta opció. Per Roger Tugas. 
 18:57 ENTREVISTA Joaquim Bosch, magistrat i portaveu de Jutges per la Democràcia: «Em preocupa que s'utilitzi massivament el dret penal amb finalitats polítiques»; per Isaac Meler. 
 18:55 Funcionaris de l'Ajuntament reclamen a Colau que faci costat de forma «incondicional» a l'1-O; ho explica Oriol March. Treballadors públics del consistori impulsen un manifest per reclamar a l'alcaldessa que participi en l'operatiu del referèndum.
 18:34 AMPLIACIÓ El jutjat número 3 de Terrassa ha autoritzat la intervenció dels sobres "sospitosos" d'Unipost i a obrir-ne un en seu judicial. Tanmateix, el secretari judicial continua sense poder accedir a l'empresa. Els Mossos demanen sense èxit als manifestants que n'aixequin el bloqueig.
 18:04 Raül Romeva, entrevistat a la televisió txeca Česká televize, afirma que "Catalunya està preparada per votar" i recorda que "només en els últims 25 anys s'han celebrat 53 referèndums d'autodeterminació".
 18:02 El PSOE vol que Rajoy aclareixi ja si aplicarà l'article 155 per bloquejar el referèndum. La portaveu parlamentària dels socialistes, Margarita Robles, reclama a Mariano Rajoy que no s'amagui "darrere de les togues" per afrontar el procés. 
 18:01 VÍDEO «Urna, grande y libre», la pintada més original en una caserna de la Guàrdia Civil.
 17:59 ÚLTIMA HORA Les bases de Podem avalen participar a l'1-O; informen Sara González i Joan Serra Carné. El "sí" s'imposa amb un 64% en una consulta en la qual han votat 7.614 persones.
 17:28 Primer assenyalen i després executen bretolades al local de Manresa pel Sí; per Pere Fontanals. 
 17:22 L'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, també demana a la Fiscalia que deixi d'usar políticament la policia local.
 17:27 VÍDEO Bloquegen l'accés al secretari judicial a la seu d'Unipost de Terrassa: desenes de persones assegudes impedeixen l'accés a l'empresa on la Guàrdia Civil assegura haver trobat notificacions de les meses del referèndum.
 17:21 L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, retira del ple municipal una moció que l'instava a cedir locals per al referèndum. Segons Carnicer, el motiu és un informe de la secretària municipal que considera il·legal el punt que presentaven les formacions Som Poble i el PDECat.
 17:20 L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, rep la citació de la Fiscalia per a declarar aquest dijous. 
 17:16 VÍDEO La comitiva judicial no pot accedir a la seu d'Unipost de Terrassa. Desenes de persones assegudes impedeixen l'accés del secretari judicial a l'empresa on la Guàrdia Civil assegura haver trobat notificacions de les meses del referèndum. Informen Albert Segura i Albert Prieto.
 17:09 L'Estat ordena a les operadores bloquejar 22 webs més sobre l'1-O. Aquesta ordre inclou les web proxy que serveixen com a intermediàries que redirigeixen a webs ja bloquejats per la Guàrdia Civil.
 16:56 La Fiscalia torna a reunir-se amb caps policials per abordar les ordres per frenar l'1-O. Romero de Tejada es troba amb els cossos de seguretat per veure l'evolució de les actuacions contra els preparatius del referèndum.
 16:51 La CUP recorda que el referèndum no és delicte i que les policies municipals no el poden perseguir. En aquest sentit, reitera que els seus alcaldes no faran cas de les citacions de la Fiscalia i no aniran a declarar per voluntat pròpia. 
 16:36 Diputats flamencs denuncien la «repressió creixent» de l'estat espanyol i donen suport al referèndum. La Nova Aliança Flamenca enviarà a Barcelona una delegació de diputats i eurodiputats com a observadors internacionals de l'1-O.
 16:21 L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, també demana a la Fiscalia que deixi sense efecte la instrucció a la policia local.
 16:06 L'Àliga de Tarragona es posiciona per l'1-O i ballarà d'esquena al consistori durant les festes. Els portants han decidit prendre aquesta mesura per protestar sobre la decisió de Ballesteros de no cedir espais per poder votar.
 15:46 Oriol Junqueras: "Davant de qualsevol acció repressiva sempre hi ha una solució democràtica".
 15:44 L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi demana diàleg entre Puigdemont i Rajoy. Juntament amb altres polítics italians, ha signat un manifest que aposta pel "respecte a la llibertat d'expressió i els principis democràtics".
 15:39 L'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé (PDECat), presenta una denúncia per les amenaces i insults rebuts a Facebook després de donar suport al referèndum.
 15:34 ​L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, citat a declarar aquest dimecres. Ja ha avisat que no hi anirà. 
 15:20 Clam socialista contra el referèndum: «No estem acollonits, som sòlids en les nostres conviccions»; informa Jonathan Oca. 
 15:18 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "La meva citació per anar a declarar forma part de l'estratègia de la por". Una trentena d’alcaldes es reuneixen a les Franqueses del Vallès per celebrar la reunió del comitè executiu de l'ACM.
 15:19 L'alcalde de Moià insta la Policia Local a tornar a la CUP els cartells que van despenjar; informa Pere Fontanals. 
 15:17 Els mitjans denuncien al síndic de greuges les coaccions per la campanya de l'1-O. Ribó es compromet a elevar la denúncia a instàncies europees.
 14:50 El Govern garanteix «al 100%» que es votarà tot i les confiscacions de la Guàrdia Civil; informa Oriol March. El vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Jordi Turull assenyalen que es trobarà una "solució democràtica" a totes les "accions repressives".
 14:50 El TSJC titlla d'«abús de dret» la recusació presentada per Puigdemont i Turull en la causa de l'1-O. El tribunal ni tan sols admet a tràmit el recurs presentat per la defensa del president de la Generalitat i el conseller de Presidència.
 14:49 Turull dona per inaugurada la «nova temporada» de l'«operació Catalunya» amb els escorcolls a Girona. El conseller de la Presidència acusa l'Estat d'anar "descaradament" a la recerca d'informacions en contra de Puigdemont.
 14:47 Dos agents de la Guàrdia Civil de paisà s'han endut diverses caixes de la seu d'Unipost a Manresa.
 14:46 AMPLIACIÓ El Govern no fa cas del Suprem i dona per aturada la intervenció de la caixa de la Generalitat.
 14:32 ÚLTIMA HORA Agents de la Guàrdia Civil de paisà també es presenten a l'oficina d'Unipost a Manresa.
 13:58 L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, està citada a declarar dijous a la Fiscalia pel seu suport al referèndum. No va signar cap decret però va respondre afirmativament el requeriment del Govern per col·laborar amb l'1-O.
 14:06 Una vuitantena de càrrecs electes socialistes protagonitzen un acte de suport a Tarragona als alcaldes per la posició contrària al referèndum.
 13:56 El Govern acusa la Moncloa de crear un «estat de setge» a través de la Fiscalia.
 13:55 VÍDEO La CUP lliura els anuncis de l'1-O a TV3 i Catalunya Ràdio i reclama una cobertura «normal».
 13:54 El PP dona suport a la comissió del PSOE per revisar el model territorial. ERC no s'oposa a la proposta però no assistirà a les reunions.
 13:53 ÚLTIMA HORA El Suprem admet el recurs i atura la intervenció de la caixa de la Generalitat. El vicepresident Oriol Junqueras ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell executiu.
 13:39 Editors i directors d premsa, revistes i mitjans digitals denuncien al Síndic de Greuges els fets gravíssims que limiten la llibertat d'expressió i de premsa.
 13:30 ERC obre la porta a una moció de censura a Mollet del Vallès després que CiU hagi retirat el suport al PSC.
 13:30 Una Patum extraordinària per celebrar una Catalunya independent? La comparsa de la Guita Xica exposarà aquesta possibilitat a la propera reunió del patronat; ho explica Aida Morales des de Berga.
 12:52 Enganxen cartells «prohibits» a la seu de la Policia Local de Moià. La seu de la Policia Local de Moià s'ha despertat aquest dimarts amb la porta encartellada després que diumenge un agent despengés pancartes del referèndum.
 12:50 L'alcalde de Mollerussa també es nega a declarar perquè "la Fiscalia s'està extralimitant en les seves competències".
 12:50 L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, vincula els escorcolls de la Guàrdia Civil al referèndum: «s'hauria de dir operació urnes». 
 12:42 Albiol: «El Govern apunta i els radicals de la CUP i Arran disparen». El president del PP a Catalunya es reuneix amb Àngel Ros i li trasllada el seu suport per no haver "claudicat" davant l'independentisme.
 12:39 El govern de Barcelona no aclareix si cedirà escoles per al referèndum. Laia Ortiz replica a C's i PP que l'informe del secretari guiarà la seva actuació però aquesta qüestió no figura en l'ordre del dia de la reunió del Consorci d'Educació del 21 de setembre.
 12:38 El Diplocat denuncia que l'Estat «amenaça els drets civils a Catalunya». El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya envia el text a tots els seus contactes polítics i mediàtics internacionals.
Entrades anteriors »
01/01/1970
La IAC i la Intersindical-CSC buscaran altres suports sindicals i sobretot d'entitats com l'ANC i Òmnium per valorar aquesta opció -que no es podria executar abans de l'1-O- i l'impuls d'altres mobilitzacions