arxiu comarcal pallars sobirà

Finalitzat l'inventari dels fons documentals del municipi de Lladorre

També s'ha trobat documentació d'Esterri de Cardos, que juntament amb la de Lladorre, ja es pot consultar en línia

| 16/03/2017 a les 11:12h
Arxivat a: Cultura, Ajuntament de Lladorre, fons documental, Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, Ajuntament d'Esterri de Cardós
Cadastre urbana de Lladorre de l'any 1882 | Arxiu Comarcal Pallars Sobirà
L'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà ha ordenat i catalogat els fons documentals del municipi de Lladorre, documents que no havien estat mai objecte de intervenció arxivística. Les primeres tasques, iniciades el maig de 2016, van consistir en una neteja superficial de la documentació i en l'elaboració d'una relació de sortida. També s'ha trobat documentació d'Esterri de Cardós, ja que cap a l'any 1948 la secretaria del municipi fou agrupada amb la de Lladorre.

Un cop a les instal·lacions de l'Arxiu, s'ha realitzat una neteja més acurada dels documents que ho han requerit. Seguidament, la documentació s'ha ordenat i classificat segons el quadre de classificació corresponent. A continuació s'ha elaborat la descripció dels fons resultants, corresponents a l'Ajuntament de Lladorre, el Jutjat de pau de Lladorre i la Jefatura local del movimiento de Lladorre. També s'ha incorporat documentació nova al fons de la Cambra agrària de Lladorre i a la Col·lecció de Manuscrits i documents solts.

Aquesta actuació forma part de les tasques de l'Arxiu Comarcal de suport a l'administració local. El fons de l'Ajuntament de Lladorre consta de 40,9 metres lineals (uns 410 arxivadors, aproximadament), 130 imatges, 6 plànols i 2 cartells, i les seves dates extremes són 1860-2013. La sèrie de comptabilitat s'inicia el 1879; la correspondència, el 1925; els expedients de quintes, el 1891, i els padrons d'habitants, el 1924.

El fons del Jutjat de pau de Lladorre té 1,5 ml i les seves dates extremes són 1879-1998. En aquest fons destaquen les sèries de correspondència (1949-1998), expedients possessoris (1895-1934) i de judicis de faltes (1879-1972). El fons de la Jefatura local del Movimiento de Lladorre és un fons petit, de només 0,1 ml i dates extremes de 1956-1967, on destaca la correspondència.

Durant els treballs també s'han recuperat i restaurat segells municipals antics, que s'exposaran a l'ajuntament. S'empendrà ara una campanya de recuperació de documentació escrita i fotogràfica, per complementar els fons inventariats, així com activitats de difusió de la història del municipi. Els inventaris poden ser consultats per tothom mitjançant l'aplicatiu Arxius en Línia, i els documents estan a disposició dels usuaris: el propi ajuntament (que és el titular del fons) per a la seva gestió diària, els ciutadans en general i els investigadors.
 

COMENTARIS

Els papers es queden a casa
Anònim, 17/03/2017 a les 06:59
+1
-0
Els documents online és una cosa però els documents han de seguir estant al seu lloc , a les dependències de l´Ajuntament de Lladorre. Això sí degudadment guardats, MORT DELS AJUNTAMENTS VERSUS ELS ENS COMARCALS ANUNCIADA?
.
NO , NO I NO!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El foc és el gran protagonista d'aquesta nit | ACN
01/01/1970
Poblacions com Alins, Isil, Espot o la Guingueta d'Àneu celebren avui la tradicional baixada de falles | La 28a Xollada d'Auvelles amb Tisora, la cita principal de la revetlla de Sort
La piscina de Sort, el dia de la seva inauguració. | Ajuntament de Sort
01/01/1970
Protecció Civil demana extremar la precaució en les activitats a l’exterior i seguir els consells de Salut per evitar incidències
Una embarcació de ràfting passant per un ràpid a la Noguera Pallaresa | ACN
01/01/1970
Els resultats podrien situar-se en termes similars als dels anys 2006 i 2007, considerats com els millors d'abans de la crisi econòmica, i un 7% per damunt del 2016
Les mudes són peces musicals preparades a propòsit del festival | Festival Muda
01/01/1970
El cantant Roger Mas serà el cap de cartell de la tercera edició del festival