Un clam pacífic

«Davant els embats dictatorials de l'estat, difícilment es pot ser neutral»

| 04/10/2017 a les 06:00h
A les 9 del matí de l'1 d'octubre vaig sortir de casa disposat a anar a votar al meu col·legi electoral habitual, el Guillem de Mont-rodon, l'escola on estudia un fill meu. La meva intenció era, en principi, votar amb el nas tapat, com la majoria de vegades que he dipositat la papereta d'ençà que els ciutadans d'aquest país podem votar. Aquesta vegada, el meu vot afirmatiu no volia ser una carta blanca per ressuscitar el pujolisme, continuar privatitzant l'ensenyament i la sanitat, destruir el medi ambient, desnonar els pobres, esclavitzar i humiliar eternament els treballadors, ni perpetuar la corrupció.

Quan vaig arribar al col·legi, em vaig trobar amb una munió d'electors, potser més d'un miler, fent cua i esperant dipositar el seu vot. Allà hi havia observadors suïssos, bascos i quebequesos vinguts especialment a prendre nota del que passava. En aquella hora, els sistemes informàtics estaven col·lapsats. Durant tot el matí, el mateix va succeir a la resta de col·legis electorals de Vic, plens a vessar i amb aglomeracions pacífiques als carrers. No hi havia guàrdies civils ni policies estatals, contràriament a altres col·legis de Barcelona i la metròpoli, on aquests cossos armats carregaven amb porres, gasos lacrimògens i bales de goma contra la gent pacífica, provocant centenars de ferits de diversa consideració, forçant panys amb tenalles, trencant vidres i portes a cops de mall i expandint el pànic, mentre al cel volaven helicòpters intimidatoris. A pesar de tots aquests despropòsits, la gent anava a votar.

Coincidint amb la indignació popular, el perínclit delegat del Gobierno Enric Millo, declarava amb cinisme que: "El objetivo no son las personas, es el material electoral". Tanmateix, les persones van esdevenir material electoral. Cal recordar, també, que la vigília del referèndum, grups ultres feixistes van esparracar pancartes que proclamaven "Democràcia" a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i que misteriosos caçadors de demòcrates van disparar perdigonades contra els protectors del col·legi Puig Agut de Manlleu.

Però tornem al diumenge. Dues hores més tard de l'obertura de les meses, a Vic la gent no es movia i les cues s'anaven incrementant. Per qüestions de logística familiar, vaig tornar a casa amb l'idea de retornar al Guillem per votar més tard. Finalment, a les tres de la tarda vaig poder dipositar el sobre amb la papereta a l'urna, i amb la momentània alegria de no haver-me d'esperar, em vaig oblidar de tapar-me el nas.

Vaig votar "sí", però això no significa que sigui partidari d'un hipotètic estat català que reprodueixi els esquemes d'un estat fonamentat en el liberalisme salvatge, la prepotència del sistema financer i bancari i l'espoli dels més desfavorits. Més aviat em considero llibertari, pacifista i, si voleu, utòpic. Vaig votar afirmativament perquè penso que si en comptes de garantir els drets dels ciutadans l'estat els trepitja, com més a prop el tinguem serà més fàcil controlar-lo i fiscalitzar-lo. L'estat, ben mirat, només hauria d'existir per garantir la igualtat, la justícia social i uns serveis educatius i sanitaris amb cara i ulls, propiciar l'autogestió de les forces productives i parar els peus a la iniciativa privada quan aquesta es passa de la ratlla i s'enriqueix a costa de robar i explotar descaradament els treballadors. Una pancarta que aquests últims dies ha estat reproduïda abastament a la xarxes d'internet proclamava "¿Com vols que l'estat solucioni els teus problemes si el teu problema és l'estat?". Doncs això.

No deixa de ser curiós que fins fa una setmana la concentració de caràcter polític més important que hi ha hagut a Vic les últimes dècades va ser la que dies enrere va congregar a la Plaça Major prop de 12.000 persones reivindicant la celebració del referèndum; un avi que passa dels 80 anys m'explicava que l'última vegada que havia vist tanta gent junta a la capital osonenca va ser amb motiu d'una de les dues visites que el general Franco va fer a Vic a finals dels anys 40, quan ell en tenia 15. Tanmateix, gosaria assegurar que l'al·lucinant concentració de la tarda del dimarts 3-O a la Plaça encara va superar el nombre d'assistents. De fet, als meus 62 anys, és la manifestació pública i pacífica més gran que mai he vist.
 

La plaça de Vic, plena de gom a gom Foto: Toni Coromina


El principal argument dels manaies estatals per impedir el referèndum ha estat que la consulta no tenia garanties democràtiques. I tenien raó. Curiosament aquesta manca de garanties ha estat deguda, bàsicament, als seus esforços titànics per anul·lar les mateixes garanties que reclamaven. Feta la llei de l'embut, feta la trampa. Els capitostos de l'Estat, els partits anomenats constitucionalistes i centenars de tertulians i professionals de la insídia, s'han passat mesos intentant inocular entre els ciutadans de Catalunya el virus de por. En alguns casos probablement ho han aconseguit, però en general la gent, molta gent, ja no es mama el dit.

La gran mentida és voler fer creure que els més de dos milions de catalans que vam votar érem titelles de Puigdemont, Junqueras i la CUP. Igual que el milió de ciutadans sediciosos que van sortir al carrer l'11 de setembre reclamant democràcia i exigint el referèndum, igual que els set-cents alcaldes i milers de regidors partidaris del dret a decidir d'arreu de Catalunya , desenes de milers de manifestants tumultuosos que reclamaven la llibertat dels detinguts a Barcelona, desenes de milers de manifestants que durant una setmana van omplir les places del Principat, col·lectius de pagesos amb les seves tractorades, pares i les mares que van protegir durant hores els col·legis electorals, bombers, juristes i advocats, sanitaris, estudiants de secundària i universitaris, professors, directors d'escoles, estibadors, sindicalistes, associacions veïnals, el FC Barcelona, impressors, venedors ambulants, sacerdots, algun bisbe, artistes i professionals de la cultura, col·legis de metges, arquitectes, enginyers industrials, odontòlegs, infermeres, fisioterapeutes, psicòlegs, treballadors socials, òptics, dissenyadors, pedagogs, enginyers agrícoles, periodistes, cuiners, monitores d'escoles bressol... Sense oblidar bascos i espanyols d'arreu de l'estat autonòmic solidaris amb Catalunya, observadors internacionals i milers de ciutadans d'arreu del món, inclosos representants de les Nacions Unides. Tanmateix, segons Rajoy i la Soraya, el referèndum no ha existit.

De tot aquest batibull em sap greu que determinats ciutadans, alguns d'ells amics meus, s'ha trobat perduts en el mar de la confusió i han estat titllats de traïdors i feixistes. Alguns perquè eren partidaris del "no"; o bé, sense combregar amb l'absolutisme dels aparells de l'estat ni amb la judicatura, es declaraven no independentistes o federalistes. No es pot criminalitzar la gent per tenir sentiments propis. Si una persona se sent espanyola, és cosa seva: hi té tot el dret, igual que els que ens sentim catalans. Malauradament, però, en casos com aquest no hi ha termes mitjos; davant els embats dictatorials de l'estat, difícilment es pot ser neutral, perquè posats a la balança, els despropòsits de l'estat central i la seva cort d'acòlits són infinitament superiors i desproporcionats en comparació amb la protesta multitudinària –no tumultuosa- cívica i pacífica-, dels partidaris d'expressar la seva opinió mitjançant el vot.

Passat el referèndum i la jornada de vaga, ara toca anar a passejar una estona pel bosc de ribera i pair tota la indigesta bacanal que ens ha tocat entomar. Com molta gent, jo també estic empatxat de la presència de tants cossos policials militaritzats, saturat de missatges al Facebook i al Twitter, emprenyat per les detencions fora de lloc, pels registres arbitraris a redaccions periodístiques i el tancament de desenes de webs, cansat de les televisions i les ràdios, dels opinadors que ho saben tot i dels fastigosos tertulians que no paren de proferir exabruptes... I del tètric crit "¡A por ellos!" Només faltava que sortís per televisió algun capitost cridant, com Millan Astray : "'Abajo al intel·ligència! ¡Viva la Muerte!".

Davant l'escomesa tirànica dels poders estatals, Europa i els demòcrates d'arreu del món no es poden rentar les mans com Pilats. Han d'escoltar el crit valent, el silenci eixordador i el clam pacífic d'un poble irreductible. I actuar. Continuarà.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

És així !
Anònim, 04/10/2017 a les 21:31
+8
-2
Bon article Toni i ben reflexionat com sempre. Pensem cada un el que pensem, aquesta vegada estem tots d'acord. No podem seguir en un país amb el Millo, la Santamaria, el Rajoy i els seus palmeros i la resta de la banda de presumptes corruptes, lladres i violents.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
Jordi Montaña lliura a Juli Sanclimens el reconeixement | UVic-UCC
01/01/1970
L'exalcalde de Manresa, Juli Sanclimens, ha rebut la Medalla de la institució per la seva aportació al projecte universitari de Manresa
Joan Riera del col·legi d'advocats de Vic i Laura Martínez de la Diputació de Barcelona | Carles Fiter
01/01/1970
El Col·legi d'Advocats de Vic i la Diputació de Barcelona signen un conveni de col·laboració
01/01/1970
La companyia d'electrodomèstics argumenta que vol "reforçar la seguretat jurídica" i "protegir els interessos de clients i treballadors"
Miquel Iceta, al darrer congrés del PSC | Adrià Costa
01/01/1970
El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes | Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés sobiranista i l'aplicació de l'article 155
 07:40 PORTADES «El 58% dels catalans creuen que es deteriora la convivència», a «El Periódico». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:24 La posada en escena de CaixaBank al País Valencià arriba en la setmana clau pel procés català, ho explica Jonathan Oca. Aquest dimarts es presentaran els resultats obtinguts de la companyia durant el tercer trimestre del 2017. Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya té previst aixecar la suspensió de la independència. L'entitat financera va decidir traslladar la seu social de Barcelona a Alacant.
 07:13 El rebuig d'un ampli sector del PSC al 155 reobre les ferides de les primàries, per Sara González. El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes. Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez.
 06:57 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: El calendari de Puigdemont. "El president ha de sincronitzar la mobilització i el ritme institucional i ha decidit explicar-se al Senat abans de declarar la República", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia la Cecot, Jaume Collboni i Barcelona en Comú, el consell d'administració de CaixaBank, el decret de col·lectivitzacions i Josep Irla.
 06:48 VÍDEO Juan Carlos Girauta, portaveu de C's al Congrés, enxampat en directe mentint sobre les manifestacions independentistes. Assegura que els manifestants "van robar armes" de la Guàrdia Civil durant les concentracions d'Economia i queda retratat.
 00:27 OPINIÓ «Emprenedoria des de la Catalunya interior», l'article de Marina Geli. 
 00:26 OPINIÓ «Sobirania digital», l’article de Joan Subirats.
 00:25 OPINIÓ «Bombardejar Barcelona», l’article de Francesc de Dalmases. 
 00:25 LA VEU DE NACIÓ «L’última oportunitat del PSC», l'article d'Arnau Urgell. 
 23:52 Valls, primer ajuntament de la demarcació de Tarragona que aprova la moció contra l'aplicació del 155. El text, presentat de forma conjunta pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, ha estat aprovat per 14 vots a favor i tres en contra.
 23:30 Collboni considera "poc intel·ligents" les mesures del 155 i demana "eleccions immediates". El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana.
 23:03 Le Monde carrega durament contra Puigdemont, TV3 i l'independentisme. El diari francès considera que el president català optar per "l'estratègia de la tensió" i que l'independentisme vol el 155 per reforçar la unitat interna.
 22:09 Puigdemont, disposat a intentar acords fins al final a través de la "mediació". El president de la Generalitat segueix obrint la porta a anar al Senat per explicar la "realitat".
 22:09 La Cecot, amb la Generalitat: "Ens situem democràticament al costat de les institucions catalanes". Antoni Abad, president de la patronal del Vallès, assegura que sense la llibertat "no hi ha democràcia". 
 21:40 Marató d'actes de l'ANC per explicar el "futur immediat" de Catalunya. Se celebraran entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana i hi participaran membres del Govern.
 21:40 Turull apel·la a l'esperit «pacífic i determinat» del 1977 per defensar l'autogovern. El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes.
 21:09 Puigdemont preveu aixecar divendres la suspensió de la independència. El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament. Ho explica Oriol March. 
 20:59 Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat. Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March.
 20:58 La CUP convoca deu assemblees aquest dimarts per analitzar el moment polític i preparar mobilitzacions. Han de servir per debatre les passes a seguir per respondre a "l'intent de liquidació de l'autogovern de Catalunya".
 20:52 Maza torna a amenaçar Puigdemont amb la presó si declara la independència. El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre”.
 20:41 Resistència al 155: mossos, bombers, mestres i periodistes rebutgen la intervenció de l'Estat. Sindicats i associacions de treballadors públics dels diferents àmbits mostren la seva oposició a la intervenció anunciada del govern de Mariano Rajoy.
 20:32 La intervenció de l'Estat bloqueja més de 10 milions per a projectes d'entitats socials. El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut.
 20:18 Carles Pellicer convoca un ple extraordinari i urgent per rebutjar l'article 155. L'Ajuntament de Reus respon d'aquesta manera a la crida que feien l'AMI i l'ACM per impedir l'aplicació d'aquesta mesura per part del govern espanyol. 
 19:51 Els sindicats de Mossos s'oposen al 155 i esperen una aplicació «el menys lesiva possible». FEPOL, SPC, SME i USPAC veuen amb recel la intervenció de l'Estat a la policia catalana.
 19:45 Continua el bombardeig d'Anonymous en defensa de Catalunya: cau el web del CNI. Els hacktivistes han anunciat en un vídeo i diferents tuits que obren una nova fase de l'#opCatalunya, que ja va bloquejar diverses pàgines de l'estat espanyol durant el cap de setmana.
 19:26 Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran. L’Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades. Per Roger Tugas. 
 19:11 L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), rebutja l'aplicació del 155 i també una possible DUI. L’alcalde ha fet una crida al diàleg i ha s'ha mostrat a favor que es convoquin eleccions a Catalunya.
 18:57 La Federació Europea de Periodistes condemna l’intent del govern espanyol d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN. L’organització qualifica "d’inacceptable" la interferència política a la gestió dels mitjans de comunicació públics.
 18:47 «Els volem al carrer i entre nosaltres!»: manifest de suport a la llibertat de Sànchez i Cuixart. Fundadors i dirigents de l'ANC impulsen un text en què reclamen que els dos dirigents sobiranistes surtin de la presó. Informa Oriol March. 
 18:31 VÍDEOS «Els mitjans seran sempre vostres»: els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen el 155. Les assemblees dels mitjans públics catalans es mobilitzen per respondre a la intervenció estatal.
 18:07 Juncker diu ara que "respecta l'expressió de la voluntat" que s'ha vist a Catalunya. El president de la Comissió Europea remarca que és "comprensible" buscar una "identitat pròpia" però reitera que no està a favor dels "separatismes".
 17:54 Els treballadors públics que van fer vaga el 3 d'octubre hauran de recuperar les hores. El Govern ho va decidir en un acord del 10 d'octubre que no es va fer públic, segons TV3.
 17:53 ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155. Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes. Informa Roger Tugas. 
 17:39 El Cercle d'Economia exigeix "eleccions immediates" a Catalunya. L’entitat que presideix Juan José Brugera considera que l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és l'"única alternativa" per evitar "un escenari de conseqüències imprevisibles i dramàtiques". Informa Pep Martí. 
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
Entrades anteriors »
Clients de CaixaBank fent operacions en uns caixers de l'entitat | ND
01/01/1970
Aquest dimarts es presentaran els resultats obtinguts de la companyia durant el tercer trimestre del 2017 | Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya té previst aixecar la suspensió de la independència | L'entitat financera va decidir traslladar la seu social de Barcelona a Alacant
01/01/1970
El president ha de sincronitzar la mobilització i el ritme institucional i ha decidit explicar-se al Senat abans de declarar la República. Avui també són notícia la Cecot, Jaume Collboni i Barcelona en Comú, el consell d'administració de CaixaBank, el decret de col·lectivitzacions i Josep Irla
01/01/1970
El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana
Jordi Turull, conseller de la Presidència, en l'homenatge a Josep Tarradellas | Govern
01/01/1970
El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes