Mor Andreu Colomer Munmany, empresari vigatà

Redacció
21 de juliol del 2008
 
Al llarg de la seva vida i després de innombrables viatges per tot el món, Colomer Munmany va recopilar una de les principals col•leccions històrico-tècniques sobre la història i el treball de la pell que avui es pot contemplar al Museu de l’Art de la Pell.
 
Colomer Munmany va treballar també per crear plataformes culturals, animar la recuperació econòmica i salvar la identitat del nostre país.
 
---
Mor als 95 anys a Vic l'empresari pelleter i mecenes cultural Andreu Colomer Munmany
Marc Riera i Morató // ACN
 
Vic.- Aquest diumenge al vespre va morir a Vic l'empresari pelleter Andreu Colomer i Munmany (Vic, 1913). Andreu Colomer ha estat el continuador d'una nissaga empresarial de pelleters iniciada el 1792, i que com a empresa Colomer i Munmany SA s'ha expandit arreu del món. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat i l'any 2000 va crear la Fundació Andreu Colomer per promoure i fomentar la conservació, el coneixement i la difusió de l'art de la pell. Aquesta col·lecció ha estat origen de l'actual Museu de l'Art de la Pell, situat a la capital osonenca. Andreu Colomer serà enterrat aquest dimarts a dos quarts de dotze del matí a l'església de Sant Domènec de Vic.
 
L'empresari pelleter de 95 anys va rebre el passat 16 de juny un homenatge amb motiu dels seus 95 anys. En aquell acte que va omplir la sala de la columna de l'Ajuntament vigatà hi van intervenir l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'expresident del Parlament Joan Rigol, tots ells amics personals d'Andreu Colomer. En aquell homenatge, Andreu Colomer va destacar que en 'el viatge' dels seus 95 anys l'havien guiat -entre d'altres- la fe en Déu i els seus principis morals. També va destacar la seva passió per l'excursionisme que va comparar amb la seva vida perquè va dir que li ha permès enfocar la vida amb 'els peus a terra' i amb la 'vista posada al cim'.
 
En aquell acte es va presentar el llibre 'Andreu Colomer i Munmany. 95 anys mirant amunt', escrit i coordinat per l'historiador Santi Ponce. En ell s'hi recull un resum de la trajectòria vital d'aquest empresari pelleter i la seva vinculació en els diferents camps i opinions que sobre ell tenen diferents persones com l'empresari Leopold Rodés, el mateix Rigol o el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, i que s'extreien de l'homenatge que van fer a Colomer i Munmany quan va celebrar els seus 90 anys.
 
Al ple municipal de Vic d'aquest dilluns s'ha fet un minut de silenci en record d'Andreu Colomer. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha destacat que Andreu Colomer 'ha aportat molt' en el sector cultural i social de la ciutat tant en 'diners com en equipaments'. Vila d'Abadal l'ha definit com un home amb una 'inquietud constant', responsable que institucions o entitats bancàries fessin donacions a la ciutat.