La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart

Milers d'osonencs es concentren a la capital d'Osona en un dia marcat per les mobilitzacions

17 d'octubre del 2017
Actualitzat el 19 d'octubre a les 11:56h
Milers d'espelmes han il·luminat una plaça a les fosques
Milers d'espelmes han il·luminat una plaça a les fosques | Albert Alemany
Milers de persones d'Osona han tornat a sortir al carrer aquest dimarts per protestar per l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Tot i que la convocatòria era a Barcelona, s'ha convocat una alternativa per aquelles persones que no poguessin o volguessin desplaçar-se a la capital. La plaça de Vic ha estat a l'altura i ha quedat completament il·luminada per demanar la llibertat dels empresonats d'aquest dilluns.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha encetat els parlaments fent una crida a la dignitat i a la llibertat d’idees. “És una provocació, però com a país ferm i serè, donem una resposta pacífica”, ha dit l’alcaldessa. Erra també ha traslladat l’escalf als familiars dels detinguts i a les dues associacions. Precisament, ANC i Òmnium han estat els encarregats de llegir el manifest de les associacions municipalistes ACM i AM. Carme Vilaró, Jèss Carol i Jordi Ortiz han exigit la llibertat dels dos presos, remarcant que “no demanem clemència, exigim justícia”.

D’altra banda, des del Comitè de Defensa de la República de Vic han remarcat que “ara tenim ràbia”, però que “la transformem amb una plàcida abraçada que envien a en Jordi Cuixart i en Jordi Sànchez”. El CDR ha reclamat el reconeixement dels vots de l’1-O i ha apuntat: “no fiarem el nostre futur a una reforma de la constitució, un pacte fiscal o unes eleccions autonòmiques”. També hi havia representants dels advocats de Vic. En la concentració s’han sentit crits de “Llibertat” i ha acabat amb un emotiu Cant dels Ocells i Els Segadors.

La plaça Major recull el testimoni de la indignació i l'esperança

La plaça Major de Vic està recollint les darreres setmanes el testimoni de milers d'osonencs indignats amb la violència i la repressió de l'1-O per part de l'Estat espanyol, però també de l'esperança i de la força del poble. Aquest migdia, el Mercat de la plaça Major s'ha paralitzat durant uns minuts per reclamar la llibertat de Cuixart i Sànchez. Centenars de persones s'han encabit entre les parades de fruita i verdura, de conserves i roba.

Un dels altres escenaris destacats d'aquest dimarts han estat els jutjats de Vic. Des de primera hora del matí, unes 150 persones han exigit la llibertat dels presos amb crits de "Fora, fora, fora la justícia espanyola", "Llibertat presos polítics" o "No hi som tots, falten els Jordis". A les 12 del migdia, advocats de Vic també han llegit un punyent discurs en el qual s'ha criticat la falta de separació de poders i la utilització política de l'administració de justícia "més pròpia d'una dictadura que d'un estat membre de la Unió Europa".
 

Aquest vespre a la plaça Major de Vic. Foto: Albert Alemany

 

Un home amb una espelma, aquest dijous a la plaça de Vic. Foto: Albert Alemany

Arxivat a