El Festival Protesta de Vic projectarà quatre estrenes a Catalunya

La cinquena edició del certamen fa el salt a Barcelona i Manresa

Durant la roda de premsa d'aquest dimarts al matí
Durant la roda de premsa d'aquest dimarts al matí | Carles Fiter
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:19h
El Festival Protesta de cinema de crítica social té programades més de 50 projeccions: 38 curtmetratges i 11 llargmetratges. Entre aquests, hi ha 4 documentals que s'estrenaran a Catalunya, dos dels quals també ho són a l'Estat. Saving Banksy i Shipwrecked America són estrenes a Catalunya i a l'Estat; mentre que The Good Postman i The Land of Englightened, només a Catalunya.

Pel que fa als llargmetratges, Amargant destacava la presència de dues projeccions catalanes: Borders and promises i Fam. Precisament, el portaveu del festival remarcava aquest darrer, ja que es tracta d'un webdoc, "un documental interactiu", que fa participar l'espectador en el film.

D'altra banda, hi ha 12 curtmetratges de la Selecció Oficial i 26 de la Selecció No competititva. Enguany l'organització ha rebut un total de 579 films provinents de 52 països com Argentina, Brasil, Bulgària, França, Iraq, Nova Zelanda, Mèxic, Sri Lanka, Tailàndia o Uzbekistan. Amargant ha remarcat la importància dels curtmetratges, "són l'essència del protesta", tot i que no significa que també hi vulgui haver una consolidació en els llargmetratges. "Apostem tant pel curmetratge com pel llargmetratge".

Per fer la selecció de curtmetratges i llargmetratges, tal com explicava Àngel Amargant de l'organització en la roda de premsa d'aquest matí, s'han escollit "temàtiques, llocs d'origen i visions diferents i amb mirades originals". Vic acollirà el certamen del 20 al 28 d'octubre.

El festival fa el salt a Barcelona i Manresa

Amb motiu de la cinquena edició del certamen, l'organització ha decidit fer el salt a Barcelona i Manresa. En concret, ambdues ciutats formen part de la programació off amb dues projeccions: Hotel Cambridge a Barcelona (18 d'octubre) i I am not your negro a Manresa (29 d'octubre). La majoria d'activitats i projeccions, però, se seguiran fent a Vic. "Fem el protesta a Vic per expressar la descentralització de la cultura, amb les dificultats que comporta", deia Amargant.
 

Àngel Amargant i Marta Vilanova, portaveus del Festival Protesta Foto: Carles Fiter


Enguany, els nous espais són l'Auditori Plana de l'Om (Manresa), Cinema Zumzeig (Barcelona, la Reciclària, l'ACVic i el Cinema Vigatà. Precisament, aquest acollirà la majoria de llargmetratges (també n'hi haurà a l'Espai ETC), que tindran un preu de 4 euros, cadascuna de les projeccions. D'altra banda, a diferència de l'any passat que es va reobrir el Cinema Nou, enguany no formarà part del Festival. Tal com explicava Amargant, l'espai té "mancances tècniques" que impossibiliten la projecció dels films.

L'art reivindicatiu com a eix temàtic

Una de les incorporacions d'enguany com a espai protesta és l'ACVic Centre d'Arts Contemporànies de Vic. L'organització dona cabuda a altres expressions artístiques que puguin ser utilitzades com a altaveu de denúncia i eina de transformació social. La programació de diverses activitats paral·leles com xerrades, debats, exposicions o concerts tindran l'art reivindicatiu com a eix temàtic.

Ramon Parramon, director artístic de l'ACVic, ha remarcat que estan "molt contents" de participar-hi, ja que "l'art pot contribuir com a transformar la societat". En aquest sentit, Parramon ha destacat l'activitat que portaran a terme Toni Ferron el 27 d'octubre on es combinarà l'audiovisual Hilo mental amb l'acció directe de l'artista.

 
L'ACVic, com d'altres espais, acollirà la projecció de curtmetratges, conferències, taules rodones, activitats artístiques, debats, música en directe, exposicions o altres activitats amb l'art reivindicatiu com a eix temàtic.

Jurat i tres premis

Entre els membres del jurat hi haurà Olga Capdevila (il·lustradora), Valentí Oliveras (director de programació del Clam), David Fontseca (realitzador de documentals i programes de televisió), Júlia Barceló (actriu), Adrià Bas (periodista i guionista a TV3) i Najat El Hachmi (escriptora i mitjancera cultural). Aquests seran els encarregats d'escollir els guanyadors, però també ho faran el públic durant tota la setmana.

Com a les edicions anteriors, els curtmetratges opten a tres premis, segons la seva categoria, millor curtmetratge documental (1.000 euros), millor curtmetratge de ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). Segons les bases, cada premiat aportarà el 25% del seu premi econòmic a l'entitat sense ànim de lucre que triï. Els guardons (creats per Enric Pla) s'entregaran al final del certamen en la Festa de les Arts a l'Atlàntida.

El festival compta amb el patrocini de la fundació Puig Porret i l'Ajuntament de Vic així com amb la col·laboració de l'Escola d'Art i Superior de Vic, el Cineclub, el Consell de Cooperació de Vic, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i l'escultor Enric Pla. Enguany s'hi ha sumat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 

Consulta tota la programació

Cartell de l'edició d'enguany

Arxivat a