«No ens arronsarem»; alcaldes i ciutadania surten al carrer per defensar les llibertats

La plaça de Vic queda petita pels milers de persones que s'hi concentren

Concentració massiva a Vic
Concentració massiva a Vic | Albert Alemany
20 de setembre del 2017
Actualitzat el 22 de setembre a les 12:08h
Nova resposta multitudinària a Osona en defensa de les llibertats. Si aquest dimecres al matí, la plaça Major s'omplia de milers de persones per protestar contra els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil; aquest vespre, la resposta sobiranista ha mantingut la fermesa i ha multiplicat l'assistència. Segons la Guàrdia Urbana, a la plaça hi caben unes 15.000 persones; aquest vespre la gent omplia cada racó. La concentració ha començat a les 8 del vespre a l'edifici del Sucre, després del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona. Els batlles de la comarca han sortit en comitiva i vara en mà fins a la plaça Major de Vic.


Amb crits de "Votarem", "independència", "no esteu sols" s'han enfilat pel carrer Verdaguer amb una marxa de milers de persones al seu darrere. A la plaça, n'hi havia encara més, que han rebut amb aplaudiments als seus batlles. En total hi havia representació de les 48 alcaldies sobiranistes de la comarca, a més de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà.

Durant els parlaments, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, s'ha mostrat emocionada per la quantitat de gent que hi havia: "la plaça fa un goig impressionant". Erra ha remarcat que "som aquí perquè no us podem fallar" i sobretot, que "no ens arronsarem, continuarem i arribarem fins al final: votarem".


Per la seva banda, el president del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona, Àlex Garrido, ha titllat la macrooperació de la Guàrdia Civil com "inadmissible i escandalosa" remarcant que "ens poden inhabilitar, però res aturarà el poble català per decidir el seu futur". Garrido ha estat molt crític amb l'Estat: "són els hereus corruptes d'un franquisme que mai ha deixat d'existir". "No tenim por perquè tenim la millor resposta: les urnes", ha sentenciat.

A l'escenari també hi ha pujat el món de la cultura osonenc amb grups de música com Obeses, Els Catarres o La Iaia. Ernest Villegas ha llegit un manifest en nom de tots. L'actor osonenc ha plasmat la metafòra d'un maltractar "que no deixa dir, ni opinar per tu mateix". En aquest sentit, ha apuntat que "això ja no va d'independentistes o unionistes, sinó de persones amb drets i sentiments, que exigim respecte".

Tots amb Pep Masoliver

Moments abans, unes dues-centes persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Roda de Ter per condemnar la detenció de Pep Masoliver, director de sistemes de la Fundació.cat. El rodenc ha estat detingut al seu domicili. Precisament, aquest matí la Guàrdia Civil ha iniciat la macrooperació contra l'organització del referèndum. S'han detingut una catorzena d'alts càrrecs, una acció que aboca el país a una crisi institucional sense precedents en democràcia. Milers de persones s'han mobilitzat també a la capital, davant de les dependències escorcollades com el Departament d'Economia, situat a la Rambla Catalunya, i a l'Institut Català de Finances, a la Gran Via; a més dels departaments de Governació, Exteriors (a Via Laietana) i Afers Socials de la Generalitat.
 

Els alcaldes entrant a la plaça Major de Vic Foto: Carles Fiter

Arxivat a