Albano Dante Fachin: «No puc defensar el 'no', he de defensar la democràcia»

El secretari general de Podem Catalunya insisteix en l'acte central de Capgirem Vic que després del referèndum "s'obrirà una realitat complexa" sense mullar-se sobre el seu posicionament

Salellas, Roquer i Fachin, durant l'acte
Salellas, Roquer i Fachin, durant l'acte | Albert Alemany
15 de setembre del 2017
Actualitzat el 16 de setembre a les 19:25h
La CUP i Capgirem Vic han organitzat aquest divendres l'acte central amb motiu del referèndum de l'1 d'Octubre. Els ponents de la xerrada han estat Albano Dante Fachin, diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) al Parlament i secretari general de Podem Catalunya; l'activista vigatana Maria Carme Roquer, i Benet Salellas, advocat i diputat de la CUP-CC al Parlament. Precisament l'acte de les dues formacions vigatanes tenia per objectiu presentar les possibles opcions de vot, no només les partidàries del "sí".

I així ho ha deixat palès, el secretari de Podem Catalunya. Dante Fachin ha dit: "no puc defensar el 'no', he de defensar la democràcia", remarcant la incapacitat de presentar un "altre espai polític", tant els del "sí", com els del "no", davant els atacs de les darreres setmanes contra el refererèndum. En aquest sentit doncs, ha apuntat que aquest panorma ha propiciat que "el món del 15-M i el món independentista puguin actuar junts". "Davant la repressió, la societat està junta", ha dit.

Benet Salellas ha apuntat que aquest lligam "entre drets nacionals i drets socials ve de fa molt temps" i veient que "la tensió democràtica d'aquests últims dies, demostra que hi ha quelcom interessant en aquest referèndum". "El projecte de l'estat espanyol", ha sentenciat. Ambdos han animat a la participació del referèndum de l'1 d'octubre.
 

La resposta de Fachin no ha agradat alguns assistents. Foto: Albert Alemany


Fachin no es mulla

Després dels parlaments dels tres convidats, s'ha obert un torn de preguntes. Salellas ha aprofitat l'ocasió per demanar a Fachin què faran des de la seva formació si guanya el "sí", apuntant que Catalunya Sí Que es Pot, ho ha tractat com una "mobilització". El secretari de Podem Catalunya no s'ha mullat. "S'obrirà un gran escenari polític, una realitat complexa que va més enllà de la forma binària 'sí' o 'no'", ha dit.

També ha afegit que, en el cas del "sí", "la independència no es podrà declarar en 48 hores"; "no s'acaba aquí". Davant aquesta resposta ambigua, alguns dels assistents s'han aixecat de la cadira i han marxat. En tot cas, Fachin ha apuntat que "no recolzarem al govern, ens posarem al costat del poble: els que han votat 'sí' i el que han votat 'no'". "Hi haurà una realitat política que estarà sobre la taula i cadascú la gestionarà des de les seves diferències", ha sentenciat.

En vista de la tensió amb alguns assistents, Salellas ha remarcat que era cert que no seria tan fàcil declarar la independència, en tot cas, això "no ens ha de fer tirar la tovallola". "Caldrà que aquesta mobilització continuï després de l'1-O, i tinc clar que la gent de Podem estarà en defensa dels resultats", ha sentenciat. La sala de l'ETC s'ha omplert de gom a gom i les 255 localitats han quedat curtes.
 

La regidora de Capgirem Vic i periodista Sara Blázquez ha conduit l'acte. Foto: Albert Alemany

 

La sala estava plena de gom a gom Foto: Albert Alemany

 
Arxivat a