Les bonificacions urbanístiques de la Facultat de Medicina arriben amb poc suport al ple de Vic

Esquerra i Capgirem Vic reiteren el seu suport a l'alcaldessa pel referèndum | Anna Erra remarca que "el dia 1 d'octubre la ciutadania de Vic podrà anar a votar"

Només van votar-hi a favor l'equip de govern i Plataforma Vigatana
Només van votar-hi a favor l'equip de govern i Plataforma Vigatana | Josep M. Montaner
14 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:48h
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar aquest dimecres la bonificació per les obres del projecte d'adequació de Can Baumann, on s'hi ubiquen els estudis universitaris de Medicina de la UVic-UCC. Aquests treballs fan referència a l'adequació d'espais de la carretera de Roda de Ter, l'enderroc de la tanca, pavimentació i urbanització entre l'espai de l'edifici i la via. Es bonifica la taxa per serveis urbanístics i l'ICIO dels expedients d'obres que suposen uns 10.000 euros.

Precisament, aquest punt es va suspendre en el ple de juliol perquè es va detectar un defecte de forma. El tema es va reprendre aquest dimecres amb una rebaixa de gairebé la meitat. La bonfificació que presentava l'equip de govern era del 50%, mentre que l'anterior era del 95%. L'oposició va celebrar la considerable rebaixa, però no n'hi va haver prou.

D'una banda, Joan Ballana, d'ERC-Som Vic, va apuntar que aquesta facultat "no garanteix la igualtat d'oportunitats", i que els diners subvencionats a la Fundació Universitària Balmes (FUB) "serien molt benvinguts pels veïns de la carretera de Roda" per pal·liar mancances de la zona. A més, Ballana va remarcar que "si els inversors els hi ve de 10.000 euros, el projecte deu ser molt just econòmicament".
 

Ballana explicant els motius del seu vot contrari. Foto: Josep M. Montaner
 

Coma, durant la seva intervenció. Foto: Josep M. Montaner


Joan Coma, de Capgirem Vic, va celebrar la rebaixa, tot apuntant que aquesta bonificació demostrava com se seguirien rebent "partides públiques per una gestió privada". Que, a parer de Coma, amb el temps, "afectarà al model actual de la UVic". El cupaire també va considerar "ridícul" la bonificació "per un projecte d'aquesta envergadura".

Arnau Martí, de Vic per a Tots, també va votar en contra de la proposta perquè va no tenia la suficient informació, que havia demanat anteriorment, sobre els inversors i el projecte. Martí va remarcar que volien "tenir més informació".

El regidor d'Educació, Àlvar Solà, es va mostrar sorprès per la decisió que va prendre Martí, ja que la proposta de rebaixa era de l'ecosocialista, però ara no hi donava suport. Només ho va veure amb bons ulls, Josep Anglada de Plataforma Vigatana, que hi va donar suport. Així doncs, l'aprovació de les bonificacions urbanístiques de la Facultat de Medicina van arribar al ple amb poc suport: l'equip de govern (PDECat, Unió i PSC) i Plataforma Vigatana. La resta hi va votar en contra.
 

Arnau Martí no li va acabar de convèncer la proposta. Foto: Josep M. Montaner
 

Anglada, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Suport a l'alcaldessa

El ple va donar compte del decret d'alcaldia de suport al referèndum i compliment de les previsions que es concreten a la llei 19/2017. Habitualment aquests punts no tenen torn de paraula, però per la transcendència que té actualment, es va obrir el torn de paraules.

Coma, de Capgirem Vic, va remarcar la importància del compromís del municipalisme amb el referèndum i va traslladar tot el seu suport a l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. Ballana també va remarcar que estaven al costat de l'alcaldessa: "Hi érem, hi som i hi serem".

D'altra banda, Arnau Martí,"malgrat la discrepància", va trasllar el suport a la institució i a l'alcaldessa de la ciutat. Josep Anglada va demanar a l'alcaldessa si ratificava el decret [ho va signar abans que el TC suspengués la llei] i si aniria a declarar o no, ja que Fiscalia ha ordenat citar a tots els batlles que ho van signar.

Erra va agrair les paraules de suport i va remarcar que tenien un "full de ruta clar". "Vic sempre estarà amb la democràcia i amb la llibertat d'expressió", va dir l'alcaldessa, remarcant que "el dia 1 d'octubre la ciutadania de Vic podrà anar a votar".
 

Anna Erra va ratificar el seu suport al referèndum. Foto: Josep M. Montaner
 

Arimany va presentar la moció de rebuig al terrorisme. Foto: Josep M. Montaner


Rebuig als atemptats terroristes i reconeixement als cossos policials i d'emergències

En l'apartat de mocions, el ple de Vic va aprovar per majoria la moció de rebuig als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils i de reconeixement a la tasca realitzada pels cossos policials i d'emergències. Capgirem Vic es va abstenir per no estar al 100% d'acord amb alguns dels punts del text.

Durant la moció es va recriminar l'actitud que hi va haver durant els 5 minuts de silenci a la plaça Major de Vic amb incidents amb el regidor Josep Anglada. També li va tocar rebre a l'alcaldessa per "manca d'autoritat" davant d'aquests fets. Hi ha un procés judicial obert.
 

Juncks exposant l'abstenció- Foto: Josep M. Montaner
 

Diéguez va traslladar suport al seu company Jaume Colomer. Foto: Josep M. Montaner


IBI dels locals dels partits i línies d'autobús als polígons

Capgirem Vic va presentar una moció perquè el govern de la ciutat insti als partits polítics que renunciïn a l'exempció que tenen en l'import sobre béns i immobles (IBI). En aquest sentit, la formació instava directament als dos grups de l'equip de govern, locals dels quals estan exempts d'aquest impost. Joan Coma va remarcar que "era injustificable", tenint en compte que és una de les principals fonts d'ingressos municipals (40%) i, per tant, que reverteix en les polítiques socials que es puguin portar a terme.

Tots els grups hi van estar a favor. Tant el PDECat com el PSC van apuntar que l'Ajuntament pot instar, però cada partit té un comitè que decideix.
 

Benjamí Dòniga, durant el ple d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

 

Capgirem va donar veu al sindicalista Jordi Sala. Foto: Josep M. Montaner


D'altra banda, la formació anticapitalista va donar veu a Jordi Sala, membre de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) per la creació de la línia del bus urbà als polígons industrials de Vic. Sala apuntava que, a més d'un problema de mobilitat, també n'hi havia un de seguretat. El sindicalista també va apuntar que es podia demanar a les empreses que n'assumissin una part del cost.

Tots els partits ho van veure amb bons ulls. Tot i així, el regidor de Mobilitat, Toni Serrat, va remarcar que "la feina està feta". Serrat va explicar que hi ha 5 parades als polígons de Vic i que ja s'havia intentat afegir-ne més, però que no s'havia aconseguit perquè no era una de les prioritats de la patronal. En aquest sentit, va dir que les estadístiques demostraven com se'n feia un poc ús. Tot i així, va animar que els treballadors també esperonessin a les seves empreses. La moció es va aprovar amb l'únic vot en contra de l'equip de govern.

Conveni amb la Diputació per arranjar la variant de Calldetenes

El ple també va aprovar el conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vic en relació amb l'actuació d'arranjament del vial de connexió de la variant de Calldetenes i la N-141D. Tal com anunciava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, a Osona.com el passat juliol, aquestes obres milloraran la via, que ha canviat la seva funció després de la posada en marxa de la variant. Palmero apuntava que a la tardor es començaran els treballs que s'allargaran uns 4 mesos.
 

Toni Serrat ensenyant els horaris i recorreguts que s'havien dissenyat. Foto: Josep M. Montaner
 

Marc Barnolas exposant el seu posicionament respecte a les línies d'autobús- Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a