Manlleu posa en marxa un sistema pioner per fer tràmits municipals amb el mòbil

L'Ajuntament de la capital del Ter provarà durant sis mesos l'IdCAT Mobile Connect i, si funciona, s'exportarà en altres consistoris

Manlleu és un municipi capdavanter en administració electrònica
Manlleu és un municipi capdavanter en administració electrònica | ACN
06 de setembre del 2017
Manlleu ha posat en marxa un sistema pioner a nivell europeu per fer gestions municipals amb el telèfon mòbil. El projecte idCAT Mobile Connect permet als usuaris accedir al portal de l'ajuntament a través d'una aplicació mòbil de forma més segura sense haver de memoritzar cap nom d'usuari ni contrasenya. L'usuari només ha d'introduir el seu número de telèfon i NIF al portal i, a través de l'aparell, confirma la seva identitat i accedeix a aquest servei. Així, la identitat de l'usuari es comprova a través de la targeta SIM del mòbil i les contrasenyes no circulen per Internet. El servei només està disponible per Telefonica, Vodafone i Orange.

Aquest projecte està impulsat per l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), la Generalitat de Catalunya, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, GSMA, i aquestes 3 operadores de telecomunicacions. L'Ajuntament de Manlleu, conjuntament amb els ajuntaments d'Esparreguera i Castellar del Vallés, han estat els escollits per participar en aquest projecte pilot de l'idCAT Mobil Connect.

Tal com explicava el subdirector de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), Miquel Estapé, durant la roda de premsa, aquests tres municipis són "les primeres administracions que ho proven a nivell pràctic a tot Europa". Així doncs, durant 6 mesos serà una prova pilot i, si funciona, s'exportarà a la resta d'administracions catalanes. Estrapé remarcava que "només el 30% dels tràmits dels catalans es fan de forma electrònica, mentre que el 80% són internautes, és a dir, que estan preparats". Per ell, una de les principals barreres que expliquen aquestes xifres són els sistemes d'identificació i autenticació que existeiexen fins ara per poder fer els tràmits de manera electrònica. "S'ha d'anar més enllà", apuntava.

Segons Estrapé, durant 15 anys s'han plantejat diferents iniciatives per impulsar-ho. Molts d'aquests sistemes d'identificació digital no han funcionat (com el DNI electrònic) i, per això, van platenjar-se alternatives més fàcils i igual de segures. La solució aquest problema és el nou: idCAT Mobile Connect. El subdirector de l'AOC apuntava, com un altre avantatge, que es tracta d'una iniciativa entre el sector públic i privat, a nivell mundial.
 

Durant la roda de premsa de presentació del nou servei a Manlleu. Foto: Carles Fiter


Més segur, més usable

Precisament, el nou servei està ideat i desenvolupat per GSMA, l'associació internacional d'operadors de mòbils i que organitza el Mobile World Congress. El director tecnològic de GSMA, José Antonio Aranda, va explicar que el nou sistema va sorgir per la necessitat de "millorar la seguretat", ja que molts usuaris o bé s'obliden de la contrasenya o en posen de dèbil, "fàcilment hackejables". Per això es va llançar el servei Mobile Connect", que permet accedir a les pàgines web a través de l'ús del telèfon, sense la necessitat de fer servir contrasenyes.

Manlleu, capdavanter en administració electrònica

Durant la presentació, l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido va mostrar-se satisfet i orgullós "per ser una ciutat pionera des de fa molts anys en administració electrònica i tecnologies punteres". Garrido va remarcar que es tracta d'una acció pionera a nivell europeu i, per tant, Manlleu s'hi posicionava com a capdavantera. En aquest sentit, va apuntar que el nou sistema va més enllà de l'administració local, ja que "vol ser un sistema per múltiples plataformes". Per Garrido, l'objectiu del consistori és "facilitar al ciutadà els tràmits que ha de fer amb l'Ajuntament a través de l'administració electrònica".
 
A Manlleu, ja es presta l'idCAT Mòbil, que funciona a través d'un codi d'un sol ús que es rep per SMS i que s'ha d'introduir en el procés de tramitació. Amb el Mobile Connect no caldrà la inserció d'aquest codi sinó tan sols registrar el número de telèfon mòbil a la base de dades de la Seu Electrònica de la Generalitat.
Arxivat a