Els veïns de Montesquiu permeten que les campanes segueixin tocant durant la nit

L'Ajuntament va preguntar a totes les famílies si volien que sonés durant tot el dia o només al matí | L'opció guanyadora comporta que el consistori inverteixi més de 3.000 euros amb un aparell que regula el repic de les campanes

27 de juliol del 2017
Actualitzat a la 13:29h

El poble de Montesquiu, amb el campanar al mig. Foto: Ajuntament de Montesquiu


Els veïns de Montesquiu han decidit no aturar el so de les campanes durant la nit. L'Ajuntament del municipi va preguntar per carta a totes les famílies (unes 450) si volien que les campanes només sonessin durant el matí o les 24 hores. Els resultats són els següents: 79 famílies estan a favor de fer-les sonar dia i nit; 28, en contra; i 2 vots en blanc. Tal com explica l'alcaldessa del Montesquiu, Elisabet Ferreres, "era una pregunta simple per saber l'opinió".

Els fets remunten a la queixa d'un veí pel soroll de les campanes, a través d'un recurs al jutjat contenciós administratiu. Llavors l'Ajuntament va demanar a la Diputació de Barcelona que fes un informe per mesurar-ne els decibels. L'estudi determinava que se superaven els límits establerts i, per tant, calia actuar. "La primera actuació va ser folrar les campanes", diu Ferreres, disminuint així de 68 decibels a 52. Tot i així, superaven el límit de so en horari nocturn, que és de 45. "El darrer informe deia que no era suficient", apunta l'alcaldessa.

Una inversió de més de 3.000 euros

Per aquest motiu, l'Ajuntament va decidir preguntar als habitants per si calia o no prendre més mesures per reduir el soroll. La resposta és clara: mantenir les campanes dia i nit, però la inversió és més costosa. Ara, amb el resultat a la mà, l'Ajuntament comprarà un aparell format per dos electromartells i una central horària. "El del matí picarà més fort i el de la nit picarà més suau", explica Ferreres, remarcant que amb aquest aparell poden "graduar les hores i els decibels del toc de les campanes". Aquest aparell té un cost de 2.734 més IVA, és a dir, més de 3.000 euros.