El 35è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló homenatjarà Jordi Pons

Es reconeixeran els grans mèrits de l’alpinista català; capaç de combinar de la millor manera la passió per la muntanya i el cinema | L’organització del certamen torna a estrènyer lligams amb la Biblioteca Dos Rius de Torelló i amplia la programació d’activitats paral·leles

Jordi Pons.
Jordi Pons. | Adrià Costa
Redacció
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 9:13h
Torelló tornarà a ser l’epicentre del millor cinema a gran altura del 10 al 19 de novembre. El Festival BBVA de Cinema de Muntanya continua creixent. La 35a edició del certamen amplia el ventall de propostes i reforça, encara més, un model d’èxit que reuneix cada any les millors projeccions cinematogràfiques.

Tot i la seva dimensió internacional, el Festival vol continuar essent l’escenari on es recorden els grans èxits catalans. És per això que l’edició d’enguany donarà el tret de sortida amb un tribut a la figura de l'alpinista i cinematògraf Jordi Pons (Barcelona, 1933). L’acte inaugural servirà per reconèixer els grans mèrits de l’alpinista català; capaç de combinar de la millor manera la passió per la muntanya i el cinema durant més de seixanta anys. Al llarg de l’espectacle es reviuran les grans ascensions de l’alpinisme de casa nostra a través de les pel·lícules de Pons, acompanyades del testimoni dels seus companys d’aventures.

Jordi Pons, al costat d’Anglada, Guillamón, Pokorski, Cerdà, Civis i molts altres, van ser els referents d’una nova generació que a la dècada dels cinquanta va iniciar una activitat important a tots els nivells i a totes les serralades del món. Una punta de llança que va situar l’alpinisme català al nivell que li corresponia durant els anys seixanta i setanta.

Les grans parets alpines, els Andes, l'Hindu Kush o l'Himàlaia van ser testimonis de les gestes d'aquests pioners, de manera que avui no es podria entendre el nostre alpinisme sense la seva contribució.

Però aquest no serà el primer acte de la programació oficial. Per primera vegada en 35 anys, el Festival farà una preinauguració la nit del 9 de novembre amb un concert del cor Exaudio d’Igualada al mateix teatre Cirvianum. El grup format per 32 noies i dirigit per Esteve Costa interpretarà un repertori musical amb un denominador comú: la muntanya.
 

D’esquerra a dreta, Jaume Freixa, director del BBVA de la zona de Torelló i Vall del Ges; Santi Vivet, alcalde de Torelló; Joan Salarich, director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, i, Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, aquest migdia durant la presentació. Foto: Festival.



El Festival estreny lligams amb la Biblioteca Dos Rius

La 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya ve marcada per l’ampliació d’activitats paral·leles a la Biblioteca Dos Rius de Torelló. Després de l’èxit de l’any passat, l’organització estreny lligams amb el centre per consolidar aquest espai com un referent de la cultura de muntanya, apartat de les projeccions cinematogràfiques. Durant la setmana del Festival, la Biblioteca Dos Rius acollirà xerrades, presentacions i altres propostes, a més de l’exposició habitual.

Premi Periodisme: a la pantalla i al paper

El Premi Periodisme d’Internet vol consolidar les noves bases després que l’any passat fes un pas més i s’obrís a totes les plataformes digitals, més enllà dels blogs. L’important augment de treballs rebuts va constatar l’èxit de la modificació, que aquest any es manté per tal de reunir, també, les millors peces sobre muntanya. Alhora, el Festival no perd de vista el Premi Periodisme en premsa escrita, que enguany arriba a la tretzena edició.

El període per lliurar els projectes que optaran a la Flor de Neu de plata al millor treball està obert fins el 20 de setembre. El Premi Periodisme, tant digital com escrit, vol posar en valor els continguts vinculats amb el món de la muntanya, ja sigui des de la vessant més esportiva, divulgativa, social o cultural.

Conveni de coorganització i col·laboració

La Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX continuaran units un any més. La roda de premsa d’aquest dijous també ha servit per presentar la renovació del conveni de coorganització i col·laboració. Aquesta serà la quarta edició que BBVA CX aposta per reforçar la continuïtat del certamen, juntament amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes. D'aquesta manera, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya tornarà a ser el punt de trobada pels amants de la muntanya, que podran gaudir dels millors films d’alpinisme, aventura i etnografia del panorama internacional.   
 

Recupera l'entrevista a Jordi Pons a NacióDigital

El Festival retrà tribut a Jordi Pons, un dels pares de l'actual generació d'alpinistes i escaladors de Catalunya i de tot l'Estat. Foto: Festival.

Arxivat a