Els pagesos d'Osona afronten una collita de cereal dolenta

Les gelades del mes d'abril i les poques pluges durant el maig en són els factors principals de la temporada, segons Lluís Muntal de la Unió de Pagesos

Una segadora treballant en uns camps de Manlleu
Una segadora treballant en uns camps de Manlleu | Adrià Costa
Roger Saladrigues
29 de juny del 2017
Els pagesos osonencs afronten una temporada de collites de cereals irregulars a causa de les males condicions meteorològiques durant la primavera. El cereal s'ha començat a segar entre aquesta setmana i la passada, mentre que l'ordi es va fer molt abans, ja que les gelades el van fer mal bé.

Lluís Muntal, membre de la Unió de Pagesos d'Osona, en declaracions a Osona.com preveu una recol·lecció que "de cap manera serà extraordinària a causa de dos factors; les gelades del mes d'abril i les poques pluges del mes de maig". El pagès ha assegurat que les collites seran "bastant pitjors que l'any passat" especialment per les poques precipitacions caigudes al final de l'estació primaveral. 

Per tenir una bona collita de cereal cal que hi hagi un hivern fred i plujós i la primavera ha de ser fresca i humida. Enguany aquestes condicions ideals no s'han donat. L'hivern va complir les expectatives, amb pluges abundants, però la primavera no ha estat suficientment plujosa i tant a Osona com a les comarques centrals se'n ressentiran.

El coordinador territorial de la Unió de Pagesos de les comarques centrals, Carles Mencos, ha remarcat també a Osona.com que la collita serà "dolenta", ja que "les glaçades tindran una afectació important i la calor de l'últim mes tampoc ha ajudat". A més, Mencos ha explicat que serà una temporada més aviat de pèrdues, sobretot al Lluçanès, en canvi a Osona "com que les terres són més bones, no n'hi haurà tantes". 
 

Una segadora treballant en uns camps de Manlleu. Foto: Adrià Costa