Millorar la plaça Gaudí i l'anella verda, propostes guanyadores dels pressupostos participatius de Vic

La participació se situa al 3,84%, xifra lleugerament més baixa que l'any passat | Ha augmentat el vot de persones nouvingudes

La plaça Gaudí aquest matí
La plaça Gaudí aquest matí | Carles Fiter
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:45h
Les propostes guanyadores dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de Vic han estat la millora de l'enllumenat i pavimentació perimetral de la plaça més emblemàtica de la zona de la Vella: la plaça Gaudí; la millora de l'anella verda; i la millora de la seguretat dels vianants als passos del passeig de la Generalitat i de l'Eix 11 de setembre. Es destinen un total de 150.000 euros: uns 80.000 a la primera, 14.400 a la segona i 55.600 a la tercera. Aquesta última s'ha adequat al romanent del pressupost. Precisament, tal com ha explicat el regidor de Ciutadania i Igualtat, Josep-Ramon Soldevila, "s'ha adaptat el projecte a aquesta quantitat en els passos de zebra amb més accidentalitat".

Soldevila ha remarcat l'alt nombre de propostes rebudes a la fase prèvia (un total de 136), que han culminat amb 19 propostes perquè poguessin escollir els veïns. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que les associacions de veïns han "validat i redefinit les cadascuna de les propostes". En aquest sentit, la tècnica de participació ciutadana, Fabiola Mora, ha remarcat que enguany s'han realitzat altres processos de participació importants a la ciutat com el POUM o el Pla d'Acció Cultural. Per això algunes de les propostes es van canalitzar cap aquests altres processos.
 

Josep-Ramon Soldevila i Fabiola Mora presentant les propostes guanyadores Foto: Carles Fiter


Augment del vot de persones nouvingudes

Durant dues setmanes han votat un total de 480 persones. D'aquests, 406 han estat vàlids. El vot online, com els darrers anys, ha concentrat el major nombre de votacions, 83,96%, mentre que el vot presencial, 16,04%.

Hi ha participat un 3,84% de les 12.500 persones empadronades a Vic, que formen part de la zona de la Vella i tenen més de 16 anys. Es tracta d'una xifra lleugerament més baixa que l'any passat (4,13%). Normalment, la participació ciutadana se situa entre el 2 i el 4% en ciutats catalanes que porten a terme aquest tipus de processos. Soldevila ho ha atribuït al fet que s'ha votat durant dues setmanes en lloc de tres, com l'any anterior. S'han avançat les votacions per tenir temps d'executar el projecte en el segon semestre del 2017.

D'altra banda, Mora ha remarcat que en aquesta edició ha participat un percentatge molt més elevat de persones nouvingudes. Concretament, un 26% dels vots presencials i un 2% dels vots online provenen de nouvinguts.
 
Millora de l'enllumenat i pavimentació de la plaça Gaudí (80.044, 96 euros)
Aquesta plaça, on hi ha precisament l'escultura de la Vella, no està completament urbanitzada, tal com preveia el projecte inicial. Falta acabar la urbanització de la vora, entre la zona pavimentada i la zona de sorra, per evitar que quan plogui, l'aigua no porti la sorra de la plaça cap al carrer de la Ramada i els embornals. També falta acabar la xarxa d'enllumenat d'aquest espai. Així doncs es millorarà l'enllumenat, es farà un paviment, es crearà una recollida d'aigües pluvials amb un pou sorrer connectat a la xarxa de clavegueram, i també s'augmentarà el mobiliari urbà.

Aquesta proposta ha aconseguit l'11,6% dels vots
 
Millora de l'Anella Verda (14.400 euros)
Aquest circuit natural al voltant de la ciutat té uns 32 quilòmetres de traçat i passa per la llera dels rius Gurri i Mèder. Al seu pas per la zona de la Vella es proposa: instal·lar una font a la zona del Nadal, eliminar senyalitzacions obsoletes i en mal estat, millora de la senyalització amb diferents panells informatius, i l'arranjament de les escales de la font del Ferro a la Guixa.

Aquesta proposta ha aconseguit el 9,85% dels vots
 
Millorar la seguretat dels vianants del Passeig de la Generalitat i a l'Eix 11 de Setembre (55.555,04 euros)
Aquesta és una de les preocupacions més recurrents dels pressupostos participatius. Com que la partida no pot superar els 150.000 euros, s'ha adaptat el pressupost per intervenir en els passos de vianants més poc segurs del passeig de la Generalitat i a l'Eix 11 de Setembre. Així doncs, es reforçarà l'enllumenat i s'instal·larà una zona semafòrica a la cruïlla del passeig de la Generalitat amb el carrer Bisbe Strauch i l'avinguda Pius XII.

Aquesta proposta ha aconseguit el 8,49% dels vots
 
Arxivat a