Jordi Montaña: «La UVic-UCC vertebra el territori per construir la Catalunya-ciutat del coneixement»

La nova Facultat de Medicina de la UVic-UCC, segons el rector de la Universitat, "suposa un pas molt important per la Catalunya central" | Montaña ha presentat als diputats de la Comissió d'Empresa i Coneixement de la cambra catalana els principals projectes de present i de futur de la Universitat

Redacció
09 de juny del 2017

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, durant la seva intervenció al Parlament Foto: UVic-UCC


El rector de la UVic-UCC Jordi Montaña va comparèixer al Parlament de Catalunya per exposar els principals projectes de present i de futur de la Universitat. Per Montaña, la UVic-UCC, a través de la federació amb la Fundació Universitària del Bages, juga un paper clau en el desenvolupament del país: "vertebra universitàriament el territori per construir la Catalunya-ciutat". Montaña ho va exposat durant la sessió de la Comissió d'Empresa i Coneixement de la cambra catalana que va tenir lloc aquest dijous a la tarda.
El rector de la UVic-UCC ha fet la seva compareixença en una sessió en què també van intervenir-hi el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, i la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix.

L'objectiu d'aquesta compareixença, que s'escau en el moment en què la UVic-UCC celebra el 20è aniversari del seu reconeixement per part del Parlament, va ser informar de la situació actual i l'evolució de la Universitat. Jordi Montaña es va referir a la "vertebració del territori" com una de les principals missions i singularitats de la UVic-UCC i va assegurar que treballa per fer possible la societat del coneixement a la Catalunya central". En aquest sentit, el rector de la UVic-UCC va recordar la voluntat de la Mancomunitat de no deixar el país en un segon terme per darrere de la gran capital, Barcelona. En aquest sentit, va afirmar que el projecte de la UVic-UCC "dona continuïtat a la idea de la Mancomunitat de construir la Catalunya-ciutat pel que fa a la formació, la investigació i la transferència de coneixement". L'existència actualment d'un campus a Vic i a Manresa i amb seus a Barcelona, Granollers i Manlleu, però també amb totes les poblacions representades en el Patronat de la Fundació Universitària Balmes "és el retrat que més bé explica aquesta funció i realitat de la UVic-UCC", va explicar.

La Facultat de Medicina, un dels grans reptes de la UVic-UCC

Pel que fa al darrer gran repte de la Universitat, la Facultat de Medicina, feta realitat, Montaña va explicar que començarà el setembre amb 80 places a les quals s'accedirà a través del sistema de Preinscripció Universitària de Catalunya. Montaña no va dubtar a dir que "aquest grau és un pas molt important per la Catalunya central" i que situa la UVic-UCC "molt a la vora de les altres universitats territorials". Pel rector, aquesta nova Facultat és un reflex de la vocació de servei públic de la Universitat ja que "respon a la gran demanda d'aquests estudis i a la manca de metges que hi haurà en els pròxims 10 anys".

El rector també es va referir al model singular d'universitat d'iniciativa social i de gestió privada de la UVic-UCC, que compta amb un model de formació propi i que mostra els seus fruits amb una taxa de rendiment (crèdits superats/crèdits matriculats) i d'èxit (crèdits superats/crèdits presentats) superiors a la taxa de rendiment i d'èxit global de les universitats catalanes.

Pel que fa a la recerca, el rector va posar de manifest l'increment de l'activitat investigadora durant els darrers anys. "Aquest curs hem obtingut més de dos milions d'euros en convocatòries públiques, quadruplicant la quantitat en només tres cursos". També va informar que en cinc anys la UVic-UCC ha multiplicat per 10 la quantitat de personal docent i investigador (PDI) provinent de convocatòries competitives.

Un altre dels aspectes destacats de la seva intervenció va ser el Campus Internacional de la UVic-UCC, que gestiona els programes de mobilitat i d'intercanvi. Va destacar-ne l'impuls de les relacions amb el continent asiàtic "on formem part de les universitats que el govern xinès reconeix". Aquesta aposta que la UVic-UCC ha fet per la internacionalització es tradueix també en el fet que un 15% dels estudiants de grau són internacionals. Montaña també va explicar l'aposta de la Universitat per la Formació Professional en l'entorn universitari a través del Campus Professional que ofereix cinc cicles formatius de grau superior a Vic, Manresa, Olot i Granollers.