L'oposició de Vic mostra les seves divergències amb la nova la Facultat de Medicina

ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots opinen que "no és el seu model" amb molts matisos

Les instal·lacions de Can Baumann i els tres regidors de l'oposició
Les instal·lacions de Can Baumann i els tres regidors de l'oposició | Adrià Costa / Josep M. Montaner
01 de juny del 2017
Aquest dilluns es va donar llum verda a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Tot i l'eufòria que mostraven alguns membres de la comunitat universitària, els partits del consistori també han fet notar les seves divergències. ERC-Som Vic avoca per convertir la Facultat de Medicina amb clara vocació pública i augmentar, mentrestant, el sistema de beques. Capgirem Vic, que sempre s'ha mostrat contrari al model, es pregunta a canvi de què s'ha aconseguit aquest permís. Vic per a Tots apunta que hi ha d'haver una separació clara entre la Fundació Universitària Balmes (FUB) i la nova fundació privada.

ERC-Som Vic: "No podem compartir el model proposat"

ERC-Som Vic exigeix que Vic esdevingui la seu d'una facultat de medicina amb "clara vocació pública i de referència a Catalunya". Joan Ballana, portaveu d'ERC, apunta que continuaran lluitant "perquè aquesta facultat s'integri dins el model de gestió de la UVic-UCC sobretot perquè l'accés garanteixi igualtat d'oportunitats a tothom". "Una matrícula de 14.000 euros és evident que segrega l'alumnat i deixa moltes famílies fora" explica Ballana, remarcant que "no podem compartir el model proposat".

De fet, la formació ja va demanar esmenar el projecte de la facultat en 3 eixos: que la selecció d'alumnes es canalitzés a través del sistema de preinscripció universitària; que el grau s'integrés a la Fundació Universitària Balmes (FUB), la mateixa estructura que la UVic-UCC; i que el preu de la matrícula garantís la plena igualtat d'oportunitat de tothom.

Només la primera de les propostes ha estat acceptada. "L'equip de govern no ho contemplava, semblava impossible i al final s'ha aconseguit", diu Ballana, remarcant doncs que "lluitarem perquè aquests dos requisits siguin una realitat i no tenir una universitat elitista".

Esquerra demana que, mentrestant, s'amplii el percentatge de beques proposat del 10-15% al 30%, per mitigar temporalment el desequilibri social i d'oportunitat que comporta pagar 14.000 euros l'any. "Un projecte que neix amb un consens molt poc ampli, neix coix", sentencia Ballana.

Capgirem Vic: "A canvi de què?"

Capgirem Vic ha estat més contundent. No és cap novetat que la formació s'ha oposat al model de la Facultat de Medicina des d'un bon principi. Joan Coma, portaveu de la formació, remarca que "estem totalment en contra el model de la privatització de l'educació i la sanitat, que és el que representa aquesta facultat".

A més, des de la formació creuen que "pot ser contraproduent per la Universitat de Vic perquè genera un model totalment diferent que és 100% privat". "Tots els recursos, materials, logístics, humans, s'enfocaran a potenciar aquesta facultat en detriment a tota la resta" afegeix el regidor, remarcant que "a més d'eufòria, també hi ha preocupació a la comunitat universitària". "Arimany és el regidor de la Facultat de Medicina, ja no és el regidor de la Universitat de Vic", rebla.

D'altra banda, també es pregunten "a canvi de què s'ha aconseguit els permisos de l'Estat espanyol en un context de ruptura sobiranista". "És una cosa que tothom sap que és complicadíssim d'aconseguir". "Volem que es posi sobre la taula quins compromisos s'han contret en nom de la ciutat i el país per aconseguir aquest permís".

Finalment, Coma remarca que "ens preocupa la complicitat de dues forces d'esquerra -Vic per a Tots i PSC- amb aquest projecte clarament neoliberal". El regidor nega que hi pot haver una alternativa al model privada: "ens sembla una estafa que des d'organitzacions d'esquerra es faci aquest discurs", conclou.

Vic per a Tots: "No és el nostre model, però..."

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, remarca que "és evident que no és el nostre model, voldríem que fos una facultat dins el contracte programa". Tot i així, apunta que des de la seva formació volen "que es faci una política important de beques per als estudiants". D'altra banda, Martí destaca que "hi ha d'haver una transparència i una separació clara entre la FUB amb el seu contracte programa i la nova fundació privada". "Creiem que no seria recomanable que les inversions de la nova facultat vagin en detriment als drets laborals i de recuperació salarial que fa temps que reclamen els treballadors", diu el regidor ecosocialista.

Tot i que els hagués agradat un altre model, "la ciutat n'ha de treure el màxim rèdit possible". "Estarem atents de com es desplega aquesta facultat", sentencia.
 

Montaña, Junyent, Erra, Arimany i Pujol, durant la presentació Foto: Albert Alemany

Arxivat a