Creen una fundació per gestionar el castell de Besora

La primera acció de l'entitat és portar a terme el projecte de consolidació i restauració de l'antiga església

Durant la presentació de l'entitat.
Durant la presentació de l'entitat. | Fundació Castell de Besora
Redacció
31 de maig del 2017

Durant la presentació de l'entitat. Foto: Fundació Castell de Besora


El passat diumenge a Santa Maria de Besora, dalt del turó on hi ha les restes del castell de Besora i l'antiga església de Santa Maria, es va presentar la nova Fundació Privada Conjunt Monumental del Castell de Besora, creada amb el propòsit de gestionar aquest patrimoni, tant en la vessant de la investigació i restauració com en la seva difusió i posada en valor.

Precisament, la primera acció d'aquesta fundació és portar a terme el projecte de consolidació i restauració de l'antiga església de Santa Maria del Castell de Besora, i la consolidació dels murs i paviments trobats en les excavacions arqueològiques dels últims anys. Les obres es van iniciar el passat dilluns i tindran una durada aproximada de dos mesos. Per la dificultat d'accés al lloc es va necessitar la intervenció d'un helicòpter de càrrega per tal de pujar tot el material i maquinària necessaris.

Aquest projecte es podrà dur a terme gràcies a les aportacions econòmiques que ha rebut la nova fundació, una part per la Generalitat de Catalunya i la part més important per la fundació americana Deseret Trust Company, encapçalada per Brad Call que des del 2014 és propietari del mas Clarella, a Santa Maria de Besora i molt interessat pel territori, la seva història i sobretot aquest conjunt monumental del castell de Besora.

La fundació compta amb la participació de l'Ajuntament de Santa Maria de Besora; propietari del terreny, que ha fet una cessió de l'ús i la gestió de la propietat a la fundació; l'empresa d'arqueologia ATICS SL i l'associació Amics del Bisaura (ADB). Els representants d'aquestes entitats que formen el patronat, van presentar la fundació davant els alcaldes dels cinc municipis que conformen el Bisaura, la directora del Parc del Castell de Montesquiu, els serveis territorials de cultura de la Generalitat de Catalunya i representants del Consorci de la Vall del Ges, Oris i Bisaura.

Fins ara gestionava el castell l'associació d'Amics del Bisaura. D'aquesta manera, s'ha agrupat els propietaris del terreny i d'empreses que hi participaven en un sol ens. "A través d'una fundació és més fàcil gestionar-ho", explica el seu president, Pere Comas, ja que, a més, l'entitat pot rebre subvencions públiques i aportacions d'empreses privades.