La comunitat universitària de la UVic-UCC, eufòrica amb l'inici de la carrera de Medicina

El rector de la UVic-UCC remarca "el projecte de complicitats" i que el repte començar a partir d'ara per convertir-se "en la millor facultat"| Els dos primers cursos es faran des de Vic, mentre que a partir de tercer, Manresa tindrà una unitat docent

Montaña, Junyent, Erra, Arimany i Pujol
Montaña, Junyent, Erra, Arimany i Pujol | Albert Alemany
30 de maig del 2017
Actualitzat el 31 de maig a les 17:26h
"És un dia històric per la UVic-UCC". Així ha encetat la presentació del projecte de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, la presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra. Precisament aquest dilluns, la Conferència General de Política Universitària donava llum verda al projecte, que començarà el curs 2017-2018 amb 80 places.

Erra explicava que feia més de 5 anys que es treballava en aquest projecte. "No ha estat fàcil" apuntava l'alcaldessa, remarcat que "s'ha picat molta pedra i s'ha fet molta pedagogia al món universitari, sanitari i polític". "Un èxit que demostra constància, perseverança i excel·lència del projecte", ha conclòs Erra. Per la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha remarcat que es tracta d'un projecte de país on, a més de Catalunya, hi surten guanyant Manresa i Vic, convertint-se "en centres d'atracció del coneixement".

Un projecte de complicitat

El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, ha remarcat "la complicitat de tothom en aquest projecte". En aquest sentit, Arimany ha remarcat que molts ajuntaments hi han donat suport a través de mocions, o el suport de la Generalitat, des d'Artur Mas (president quan es va iniciar el projecte) fins als consellers de Santitat i Coneixement, Toni Comín i Jordi Baiget, respectivament. D'altra banda, Arimany també ha remarcat que es tracta d'un projecte transversal que afectarà el barri, la ciutat, municipis de la comarca, Osona, etc.
 

La Casa Ricart estava plena de gom a gom. Foto: Albert Alemany


El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, també ha remarcat que es tracta d'un "projecte de complicitat", on hi ha treballat molta gent del territori. "Ens demostra que quan anem junts podem fer coses molt grans", ha destacat. De totes maneres, "ara comença una altra carrera", ha dit Montaña, remarcant que el repte que tenen per davant és demostrar al país que "aquesta serà la millor Facultat de Medicina que hi haurà". "Tenim l'oportunitat per fer les coses bé des del principi", ha apuntat.

El degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol, s'ha mostrat molt satisfet per la llum verda del projecte i ha remarcat que "ens hem de preparar durant sis anys per donar una resposta a la societat". Tot i que l'equip formatiu s'està tancant, actualment ja hi ha l'equip directiu i els professors que han d'impartir el primer curs de la Facultat de Medicina.

Vic i Manresa

Durant els dos primers cursos els estudiants de Medicina estaran a Vic, i fent pràctiques de simulació a Manresa. No serà fins al tercer curs que també es traslladaran a Manresa. "Hi haurà una facultat de medicina en dos campus universitaris" ha dit el degà, remarcant la dualitat del projecte. Així doncs, l'antiga fàbrica Can Baumann de Vic acollirà els dos primers cursos d'aquesta carrera. Actualment ja s'hi han fet algunes millores, però l'edifici encara no està acabat d'adequar pel grau. De totes maneres, "el setembre estarà a punt", ha remarcat l'alcaldessa de Vic.

Al principi es van demanar 90 places per a la carrera de medicina, però finalment els n'hi han atorgat 80. La facultat està inscrita a la UVic-UCC, però els estudis seran privats i tindran un cost d'entre 13.000 i 14.000 euros per cada curs. La Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) serà l'encarregada de gestionar la nova facultat de medicina. D'aquesta manera s'autofinançarà i disposarà d'un sistema de beques per ajudar econòmicament entre el 10 i el 15% dels estudiants. També hi haurà implicats diferents actors del sector sanitari de la comarca, com la Fundació de la Santa Creu o el Consorci Hospitalari de Vic, que ja formen part del patronat de la fundació.
 

Can Baumann, antiga seu de Colomer Munmany i futur el parc científic i tècnic de la UVic, vist des del Carrer Sant Jordi. Foto: Adrià Costa

Arxivat a