El camí per a vianants entre Centelles i els Hostalets de Balenyà costarà 1,15 milions

L'itinerari d'1,4 quilòmetres, reivindicat i desitjat per ambdós municipis, serà el més llarg a Osona

L'itinerari travessa la línia de tren R3
L'itinerari travessa la línia de tren R3 | Toni Carrasco
Toni Carrasco
29 de maig del 2017
El reivindicat itinerari per a vianants i ciclistes entre Centelles i els Hostalets de Balenyà ja té projecte. El passat dijous al vespre Jordi Fàbrega, diputat d'infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, va presentar-lo a Balenyà. L'itinerari, amb un pressupost d'1,15 milions d'euros es preveu que estigui finalitzat el 2019. Del pressupost previst, la Diputació fa una inversió d'uns 850.000 euros i la resta els dos ajuntaments. Està previst que les obres comencin al juny del 2018 i, un cop acabat, serà el camí de vianants més llarg a Osona per a vianants.

Es tracta d'una obra, que tal com va reconèixer el mateix Fàbrega, sorgeix de la insistència dels dos ajuntaments beneficiats i de la tasca de formigueta del regidor d'ERC a Balenyà, David Soldevila. El projecte d'aquest camí per a vianants, amb una amplada d'1,80 m, transcorre paral·lel al traçat de la carretera (C-1413-B), amb el qual es vol donar seguretat i comoditat als usuaris, ja que en el tram de Centelles la carretera té una intensitat mitjana de 7.702 vehicles diaris i que en el tram d'enllaç fins a la C-17 a Balenyà, és de 2.373 vehicles dia.

Per salvar les dificultats del seu recorregut està previst instal·lar un semàfor cap al final del trajecte, en el pont sota la via del tren de la R3 i construir una passera provisional de fusta per sobre del riu Congost, i així fer més segur aquest camí. El carril bici començarà a la zona del Bellesguard, al carrer Vinaròs de Centelles, amb un separador lateral, una biona de fusta integrada. Per a poder aconseguir aquesta amplada caldrà desplaçar tota la C-1413-B uns dos metres al cantó oest, ja que l'itinerari està ubicat en el cantó est, entre l'actual carretera i la via del tren de la R3.

El recorregut de l'itinerari tindria un paviment de formigó amb acabat òxid, de fàcil manteniment, així com altres trams de paviment bituminós. A la presentació també hi eren presents els alcaldes de Centelles, Miquel Arisa i dels Hostalets, Anna Magem. Unes setanta persones hi van assistir durant unes dues hores. La importància d'aquesta obra a nivell popular i que llargament ha estat reivindicada per als vilatans de les dues poblacions veïnes facilitarà la comunicació, de forma saludable, còmode, segura i econòmica.