Una trentena de ceramistes i terrissaires, a punt per la Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta

El projecte "Beamlines", una proposta amb rajoles que s'il·luminen, guanya el concurs I+T i es presentarà durant la mostra

El monument de Joan Capdevila dedicat a tots els terrissers de Catalunya, inaugurat el 2016
El monument de Joan Capdevila dedicat a tots els terrissers de Catalunya, inaugurat el 2016 | Josep M. Costa
Redacció
24 de maig del 2017
Sant Julià de Vilatorta celebra aquest cap de setmana, 27 i 28 de maig, la 9a edició de la Fira del Tupí, una fira artesana monogràfica sobre ceràmica, amb l'objectiu de preservar una tradició centenària del municipi i incorporar la innovació. La fira reunirà una trentena d'expositors, la majoria de Catalunya, però també hi haurà presència de ceramistes de França, Polònia o Itàlia.

La directora artística, Rosa Garcia-Marchant,  explica que un cop consolidada, la fira vol ser "referent" a la Catalunya interior. Tot i que l'objectiu principal sigui el comercial, Garcia-Marchant apunta que amb el llegat que representa la tradició la fira "vol mirar cap al futur i ensenyar la ceràmica de segle XXI". El projecte "Beamlines", una proposta de Núria Nofrarías i Antoni Fonseca amb rajoles que s'il·luminen, guanyador del concurs Innovació+Tradició es presentarà durant la mostra. Les darreres dues edicions han acollit 5.000 visitants.

Una de les principals novetats de l'edició d'enguany és l'aplicació de la tecnologia 3D a la ceràmica. La directora de la fira, Rosa Garcia-Marchant, explica que Martí Baltà presentarà en una conferència el seu projecte "Protopenedès". El públic podrà veure com Baltà, fill de terrissaire, aplica els seus coneixements adquirits durant els seus estudis a Esade al món de ceràmica a través d'una impressora 3D. De fet, segons Garcia-Marcahant, tot i que el sector viu una època d'"impàs", amb la clausura de molts tallers per falta de recanvi generacional, el futur passa per l'entrada dels ordinadors en l'àmbit de la ceràmica.

Enguany també es recupera el taller de Microrakú i el públic també podrà participar a un taller per fer una peça pròpia. Durant tota la fira també hi haurà demostracions de l'ofici de ceramista i de terrisser. Per la directora, és essencial pel futur de la ceràmica que les fires siguin "de qualitat" i es regeixin pel "rigor" en tot allò que s'ofereix.
 

La directora artística de la Fira del Tupí, Rosa Garcia-Marchant, l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta Joan Carles Rodríguez i el regidor de Turisme, Lluís Solanas. Foto: ACN


La cinquena edició del Projecte I+T (Innovació i Tradició) Memorial Joan Capdevila , centrat en el redisseny d'utensilis d'ús domèstic amb terrissa, que enguany s'ha endut "Beamlines" de Núria Nofrarías i Antoni Fonseca, té l'objectiu de preservar el llegat de la terrissa actualitzant-lo al present amb productes inspirats en peces clàssiques. Garcia-Marchant ha assenyalat que un dels reptes del concurs és que el projecte guanyador es pugui arribar a comercialitzar.

Canvi d'espais

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez,  explica que enguany hi haurà un canvi del recinte firal per poder concentrar els espais de la fira al centre de la població. D'aquesta manera, el carrer de l'església i el carrer de Núria seran l'eix principal de l'activitat.

El regidor de Turisme, Lluís Solanas, explica que un dels actes més concorreguts de la fira serà el Mos del Tupí, una mostra gastronòmica on es podran degustar tapes cuinades amb terrissa i elaborades per onze restauradors de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons. D'altra banda, el quart concurs de Cuina Vilatortina Cassolana es durà a terme diumenge a les sis de la tarda a la Plaça de Catalunya amb el capipota com a protagonista.

En aquesta edició, l'actor David Olivares de Polònia serà el president d'honor de la Fira del Tupí. Olivares serà l'encarregat de protagonitzar la trencada del tupí gegant i declarar oficialment inaugurada la fira.
 

Consulta tota la programació

Galeria d'imatges de la Fira del Tupí