Mor la poetessa Pilar Cabot als 76 anys

L'escriptora de Tavèrnoles marxa deixant empremta a Osona per la seva aportació al món cultural

Redacció
20 de maig del 2017
Actualitzat el 22 de maig a les 11:54h
Pilar Cabot
Pilar Cabot | Adrià Costa

La poetessa de Tavèrnoles Pilar Cabot i Vila ha mort aquest divendres, dia 19. Nascuda a Vic el 27 de setembre de 1940, l'escriptora marxa deixant una empremta a la comarca i Catalunya per la seva aportació al món cultural. Tot i que des de ben petita ja va créixer en el clima cultural de Vic, la seva ciutat natal, va donar a conèixer la seva obra quan es va integrar al grup Clot, que va crear una revista amb aquest mateix nom. Llavors Cabot, que formava part del consell de redacció, va publicar-hi poesia, contes i crítica literària.

La majoria, però, coneixia la poetessa per la seva llibreria Clam, un referent clau del món cultural i polític de Vic i d'Osona durant vint anys. Oberta l'any 1965, va ser un centre de difusió de la literatura durant el franquisme i la transició. Molts escriptors i polítics catalans van passar per la llibreria, que va ser objecte sovint d'inspeccions de la policia espanyola d'ocupació a la recerca de llibres i materials clandestins.

Amb estudis de Filosofia i Lletres i de Música, va musicar alguns dels seus poemes i va publicar una vintena d'obres: Avui estimo Baudelaire (1988), Ombres de mots i de silencis (1992), Setge (1998), A l'ombra del semàfor (amb el seu marit Armand Quintana, 2001), El cançoner d'en Marcel-Partitures (2012) o El niu transparent (2014).

A més de recollir diferents premis i reconeixements literaris, Cabot va ser distingida com a Osonenca de l'any 1983; Musa de la Cova del Drac de Barcelona el 1984; i homenatjada a la Marxa dels Vigatans del 2014 (veure galeria de fotos).

Va escriure pregons, va fer recitals de poesia i va ser jurat de nombrosos premis literaris, d'arreu d'Osona i Catalunya. També havia participat en aquest diari. El 23 d'abril de 2012 va ser objecte d'un homenatge-sorpresa a Tavèrnoles, on residia.

Un any després, el 23 d'abril de 2013 va pronunciar el discurs polític en l'acte de l'hissada de la bandera estelada de Tavèrnoles, amb motiu de la constitució del grup local de l'Assemblea Nacional Catalana.

L'horari del tanatori de Vic és aquest diumenge, a partir de les 10 del matí. La cerimònia de comiat és el dilluns, 22 de maig, a les 10 del matí a la sala multiconfessional del mateix tanatori.

- Pilar Cabot, a la Wikipedia.

- Pilar Cabot, al web de l'AELC.


 

Pilar Cabot, la persona homenatjada a la Marxa dels Vigatans 2014. Foto: J.M. Gutiérrez

Arxivat a