La UVic celebra el seu 20è aniversari amb «bona salut»

El rector Jordi Montaña destaca la contribució de la UVic-UCC en la vertebració del territori

Durant la conferència d'aquest divendres
Durant la conferència d'aquest divendres | Albert Alemany
Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:52h
La UVic ha celebrat aquest divendres l'acte central del seu 20è aniversari amb la conferència "Universitat i desenvolupament territorial" i amb la presència del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. "La UVic-UCC té bona salut, un compromís ferm amb la societat i, per tant, pot mirar el futur amb optimisme, acompanyada pel territori", ha remarcat el conseller. El futur de la UVic-UCC, com ha explicat Baiget, viurà el procés de redefinició, dins del Pacte Nacional per a les Universitats que ha de dissenyar el model universitari per al país del futur.

El rector de la universitat, Jordi Montaña, ha destacat la contribució de la UVic-UCC en la vertebració del territori: la UVic és una "universitat en xarxa per una xarxa de ciutats". En aquest sentit ha remarcat el "teixit de complicitats" entre Vic i Manresa, i la força d'ambdues per aconseguir optar a una Facultat de Medicina, actualment en el seu darrer tram d'aprovació. Montaña també ha afegit la connexió internacional de la Universitat a través dels alumes de mobilitat, de les relacions amb universitats d'altres països. "Som, doncs, una universitat molt arrelada al territori i cada dia més internacional", ha dit.

Montaña ha agraït la feina feta als tres rectors que el van precedir en el càrrec –Ricard Torrents, David Serrat i Assumpta Fargas¬–, i als cinc alcaldes presidents de la Fundació Universitària Balmes –Ramon Montanyà, Pere Girbau, Jacint Codina, Josep M. Vila d'Abadal i Anna Erra–, "gràcies als quals va ser possible l'aventura de portar la universitat a l'única ciutat que no era capital de província" –i que ara, amb Manresa, ja en són dues.

Per la seva banda, l'alcaldessa i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra, ha recordat la història de la universitat des dels seus inicis, afirmant que "amb la FUB es crea l'eina idònia per a l'articulació dels estudis universitaris a Vic". Erra ha remarcat "l'enriquiment mutu que suposa per la universitat i el territori" i alhora que "no s'entendrien l'una sense l'altra".
 

Grau pronunciant la conferència Foto: Albert Alemany


Catalunya, per regions de coneixements

Francesc Xavier Grau, director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement i vicepresident de la Xarxa Vives d'Universitats, ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència, que ha remarcat de la importància que tenen les regions i les universitats en l'estratègia del desenvolupament econòmic i social en la societat del coneixement.

En aquest sentit, ha remarcat la falta de definició de les regions de coneixement, respecte els estàndars europeus. Per això ha demanat un esforç polític amb les actuals vegueries proposades al paralment, ja que l'organització actual plantejada és insuficient perquè puguin desenvolupar-se com a tal.

20 anys d'història de la UVic

El dia 21 de maig de 1997 el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat la Llei de Reconeixement de la Universitat de Vic, vint anys després d'haver-se reprès els estudis universitaris a Vic amb l'Escola Universitària de Mestres d'Osona.

Durant aquests vint anys, la Universitat ha estat dirigida per quatre rectors, Ricard Torrents (1997-2002), David Serrat (2002-2006), Assumpta Fargas (2006-2010) i Jordi Montaña (del 2010 fins a l'actualitat). El curs 1997-98 començava amb 3.650 estudiats matriculats, mentre que el curs actual ho ha fet amb 7.188 estudiants que cursen estudis oficials a la UVic-UCC, als centres que té vinculats i al Campus Professional.

Una de les fites més importants d'aquests vint anys ha estat la federació entre la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic, i la Fundació Universitària del Bages, per crear la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, amb dos campus, UVic i UManresa, i amb presència a Granollers, Olot, Barcelona, Manlleu, Sant Hilari Sacalm i Ripoll.

Per al curs vinent la UVic-UCC oferirà 28 graus, tres dels quals de nova implantació –Medicina, Emprenedoria en l'Economia Digital i Enginyeria de l'Automoció–, 16 màsters universitaris, 5 cicles formatius de grau superior, 7 programes de doctorat, i una cinquantena de màsters propis.
 

Grau, Baiget, Montaña i Erra. Foto: Albert Alemany

Arxivat a