Un miler de persones d'una multinacional rehabiliten diferents espais de Santa Eugènia de Berga

L'empresa farmacèutica Boehringer Ingelheim és la primera acció de responsabilitat social que fa a Osona| L'alcaldessa del municipi, Anna Franquesa, apunta que "és com si haguessin passat els reis"

Treballadors de l'empresa amb l'alcaldessa, Anna Franquesa.
Treballadors de l'empresa amb l'alcaldessa, Anna Franquesa. | Carles Fiter
19 de maig del 2017
La multinacional Boehringer Ingelheim va posar de potes enlaire Santa Eugènia de Berga aquest dijous. Gairebé un miler de persones (950) es van desplaçar fins aquest municipi per rehabilitar diferents espais. El "Dia de la Visió" forma part d'una jornada que organitza anualment per accions de responsabilitat social empresarial.

El director general de Boehringer Ingelheim Espanya, Timmo Andersen, explicava que és una empresa que porta molts anys a l'Estat i recolzar la seva societat "és una alegria i una il·lusió". Andersen no va voler especificar el cost econòmic que suposa la intervenció, sinó "el valor que aporta acompanyar el poble".

És la primera vegada que aquesta empresa fa una actuació a Osona, tot i que anualment en fa en diferents punts del territori. En aquest sentit, el director general remarcava que tot i que la seva empresa fa habitualment rehabilitacions, poques vegades són amb tantes persones.
 

Treballadors de l'empresa muntant mobles. Foto: Carles Fiter


Santa Eugènia ha estat l'escollit per aquest projecte. Andersen apuntava que "podria haver estat qualsevol poble, però aquest ha posat il·lusió per treballar amb nosaltres". Per la companyia, "Santa Eugènia representa els municipis petits que no poden assumir alguns reptes per falta de recursos".

"Hem vingut a transformar el poble", explicava la directora de Recursos Humans de l'empresa, Olga Salomó, remarcant que aquestes actuacions van d'acord "amb els nostres valors com són la responsabilitat, la intra-emprenedoria i l'agilitat". "Si ens coordinem tots tenim un focus comú, obtenim més bons resultats". Per Salomó, el factor que ha fet decantar la balança cap a Santa Eugènia ha estat "l'acollida del poble".

"Com si haguessin passat els reis"

"És un dia històric, és com si ens haguessin passat els reis", explicava l'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa. En aquest sentit, l'alcaldessa apuntava la incapacitat de fer totes aquestes intervencions en una legislatura i amb aquestes dimensions. "Tenen un pressupost molt gran", remarcava Franquesa. Pel municipi, aquesta intervenció no suposa cap cost. "Aquest voluntariat altruistament ens ha ajudat a arreglar tots aquests espais".

Tal com explicava l'alcaldessa del municipi, l'empresa demanava un projecte de rehabilitació d'espais i, per això, Santa Eugènia va vincular cada rehabilitació amb un projecte social. "El fet de vincular el treball amb les persones va ser el repte que va agradar més a l'empresa". "La feina va ser decidir quins espais s'havien de rehabilitar, en un dia, en dues hores i 950 persones", apuntava Franquesa.
 

Treballadors de l'empresa pintant la tanca de l'escola Foto: Carles Fiter


S'han rehabilitat tots aquests espais: el centre obert (mobiliari i pintura); Can Segimon (el rober del Consorci de Serveis Socials d'Osona; i la part superior per fer un espai coworking per a nous emprenedors); l'església nova o la Bota (que serà per un espai per activitats culturals); l'esplai del municipi (mobiliari i pintura); el camí cap a la font rodona, o dalt a la creu del cim on s'hi juga a futbol en valors.

També han intervingut en els centres educatius com l'escola, on, juntament amb l'alumnat, han pintat la paret i hi han muntat diferents jocs i espais (cuinetes, cabanyes, xerranca...); o la llar d'infants que també han pintat i hi han posat una caseta de fusta i diferents jocs. Per als més grans, al casal dels avis, hi han posat una pèrgola i una zona de petanca. Precisament, en aquest espai, un grup de dones grans miraven com treballaven els visitants. "Podrem fer ganxet a fora o jugar a la petanca", explicaven entusiasmades. D'altra banda, un autocar també s'ha desplaçat al CRAE de la Serra, el centre residencial d'acollida de menors tutelats per la Generalitat de Catalunya.
 

Rehabilitant l'església nova o la Bota Foto: Carles Fiter

 

Treballadors al casal dels avis Foto: Carles Fiter