Torelló ja té un nou espai residencial i de rehabilitació i oci per a persones amb problemes de salut mental

La família Estivill Camps va cedir la casa familiar al consistori i serà Osonament qui la gestioni

L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, i la consellera Dolors Bassa, després de la descoberta de la placa del nou Espai Estivill Camps
L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, i la consellera Dolors Bassa, després de la descoberta de la placa del nou Espai Estivill Camps | ACN
Redacció
13 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:03h
Osonament acaba de posar en marxa l'Espai Estivill Camps, una antiga casa unifamiliar al carrer dels Munts de Torelló que s'ha constituït com un centre que promou el desenvolupament integral dels usuaris i la millora de la seva qualitat de vida, a través d'activitats i serveis d'àmbit comunitari especialitzats en la prevenció i l'atenció a la salut mental a Torelló i la Vall del Ges. L'espai consta de dos equipaments diferenciats: un habitatge amb capacitat per a quatre persones, i un espai de dia on s'ofereixen serveis de rehabilitació, oci i reinserció laboral per a una quinzena de persones. La consellera d'Afers Socials i Família, Dolors Bassa, ha destacat la importància del centre en la tasca de "desestigmatitzar" aquest tipus de malalties i facilitar als usuaris de la Vall del Ges el fet de poder ser tractats a prop de casa.

La gerent d'Osonament, Mercè Generó, ha explicat que des de fa quinze anys, en què ajuntament i Osonament col·laboren, les activitats s'han anat desenvolupant en diferents espais municipals, perquè Osonament no tenia cap equipament propi. Ara, però, gràcies a la donació de l'Espai Estivill Camps per part de l'Ajuntament a Osonament, les activitats de rehabilitació, inserció i oci per a persones amb problemes de salut mental s'han pogut començar a realitzar en aquest centre.

L'espai de rehabilitació, reinserció i oci és un servei social especialitzat adreçat a persones d'entre 18 i 65 anys amb problemes derivats de malaltia mental que, per aquesta causa, tenen dificultats en la seva inserció social, laboral i comunitària. Generó ha explicat que les activitats que s'ofereixen estan orientades a donar un suport o intervenció per a millorar el benestar personal, l'ocupació significativa del temps, les relacions socials, l'autonomia personal, la seva integració social i laboral i, en definitiva, la seva qualitat de vida.

D'altra banda, la llar és un pis normalitzat on viuran quatre persones amb un suport per part dels professionals d'Osonament. Tot i que l'espai de club social ja funciona des de principis d'any, la llar encara no té inquilins. Generó ha explicat que Osonament està a l'espera de la concessió de places per part de la Generalitat. En aquest sentit, la consellera Dolors Bassa, present a la inauguració oficial de l'espai, ha avançat que pel mes de juny la Generalitat concertarà quatre places per la residència Espai Estivill Camps, i així podrà entrar en funcionament.

A banda de l'atenció que s'ofereix en aquest nou equipament, Osonament també es desplaça a la Vall del Ges per oferir suport a la llar a persones amb problemes de salut mental i rehabilitació. Durant l'any 2016, Osonament va atendre 166 persones al territori de la Vall del Ges.

L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, ha explicat que l’any 2010, el consistori va rebre la donació de l’immoble arran del llegat testamentari de Ramon Estivill, que va disposar que es constituís una fundació com hereva universal dels seus béns, que portés el seu cognom i el de la seva esposa, Narcisa Camps, i que tingués per objectiu l’impuls, l’assistència i el desenvolupament dels serveis socials del municipi. Vivet ha assenyalat que des d’aleshores s’ha recorregut un camí llarg i intens que ha culminat amb el nou equipament, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament integral dels usuaris de Torelló i l Vall del Ges i la millora de la seva qualitat de vida.
 

Un dels espais interiors del centre de dia de l'Espai Estivill Camps. Foto: ACN

Arxivat a